Ενημερώνουμε τους επισκέπτες της ιστοσελίδα μας  ,που  ακολουθούν πιστά τις αναρτήσεις μας. Και για την περίπτωση αυτού του άρθρου βασιζόμαστε  στο Μελισσοκομικό  Βήμα της ΟΜΣΕ,με την άδεια της ,για πλατύτερη  μελισσοκομική ενημέρωση,που συστηματικά και επιδέξια καταχονιάζεται από υπεύθυνους.Έτσι λοιπόν βασιζόμαστε στο τεύχος 71,Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014 της ΟΜΣΕ,σελίδα 43,που  παραθέτει την απάντηση του έγκριτου «ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ»,σε  σχετικό ερώτημα της ΟΜΣΕ,για τα ετήσια στοιχεία του  2014,που  αναφέρονται σε αναλύσεις  » υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φπ) σε δείγματα μελισσών».

Από τις αναλύσεις του προκύπτει,ότι :13 δραστικές ουσίες ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΩΝ ανιχνεύτηκαν στους ιστούς των νεκρών μελισσών,που επαληθεύουν την ύπαρξη αυτών των ουσιών στις μέλισσες. Αυτό  αποκαλύπτει το πρόβλημα, της τελευταία ( 10ετίας),που είναι η δραματική μείωση των πληθυσμών  των μελισσών, από  αυξημένη θνησιμότητα.

Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκε η παρακολούθηση  του υπόψη προβλήματος ,από  χημική άποψη ,με αναλύσεις νεκρών μελισσών,αλλά  και προίόντων κυψέλης,όσο και από βιολογική εντομολογική πλευρά,δηλαδή: Έλεγχο μελισσών για βλάβες στο DΝΑ και ασθένειες,σύμφωνα με το θεσμοθετημένο ρόλο του Μπενάκειου  Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου αξιολόγησης του πεδίου του Οικοτοξικολογικού  ελέγχου των»φυτοπροστατευτικών«(φπ) προϊόντων.Η προσπάθεια βασίζεται στη συνεχή ροή δειγμάτων νεκρών μελισσών , στα  τελευταία  4   χρόνια και είναι το μοναδικό εργαστήριο στη χώρα για την πραγματοποίηση αναλύσεων υπολειμμάτων  φυτοπροστατευτικών ,στις μέλισσες,που είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό  βιοδείκτη και μετέχουν στην επικονίαση και παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Παράλληλα όμως το ΜΦΙ πραγματοποιεί αναλύσεις και στα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης,μέλι,γύρη και κηρήθρα  κατά το 2014. Και σε σημαντικό αριθμό,59  δειγμάτων νεκρών μελισσών,που αναλύθηκαν έως 15/9/2014 .Αυτά   προέρχονται άπό :Αττική,Κω,Κεφαλλονιά,Αχαϊα,Χαλκιδική,Αρκαδία,Καλαμπάκα,Αργολίδα,,Λακωνία,Ζάκυνθο,Κορινθία κ.λ.π.

Στους ιστούς λοιπόν των νεκρών μελισσών ανιχνεύτηκαν 13 δραστικές ουσίες,που επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους στις μέλισσες.Και είναι  απογοητευτικά αξιοσημείωτο ,ότι ποσοστό 78% από τα δείγματα (46 θετικά από  το σύνολο των 59 των νεκρών μελισσών),είναι θετικά σε τουλάχιστον μία δραστική ουσία. Και αυτό  υποχρεώνει τη λήψη μέτρων από το ΥΑΑ  και Τ,για την προστασία  των μελισσιών  και της μελισσοκομίας ,που είναι πολυπαραγοντικό κομμάτι της Ζωής γενικά στη Γη μας.-

tomelissi.wordpress.com       (tr.voliotis@yahoo.gr)

Προτείνεται η συσχέτιση της μελέτης  αυτής της ανάρτησης ,με την 8/12/2014: «Ανοιχτή επιστολή προς το Υ.Α.Α & Τ»

 

 

 

 

 

Advertisements