Μία  πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα της ανάπτυξης αυτού του θέματος,δίνει η συνδυασμένη συγκριτική μελέτη των  αναρτήσεων,  8/12/2014:»ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» και η  12/12/2014:»ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΙΕΙΔΗ»

Όμως ,μία διαφοροποιημένη ενημέρωση περιέχεται στο Μελισσοκομικό Βήμα της ΟΜΣΕ,τεύχος 71,Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2014,σελίδα 39,που  δίνει εμβαθύνσεις,για αναζήτηση προσιτών και συγκαταβατικών λύσεων.Και αυτές θα προσπαθήσουμε  να τις αποδώσουμε  κατανοητά και συνοπτικά,αφού  θα είναι χρήσιμες ,αν προωθήσουν την ενημέρωση, που παρέχει η ΟΜΣΕ  με τους Γεωτεχνικούς της,που έχουμε συνεργασία και διαπιστώνουμε , ότι διακατέχονται από μία απαισιοδοξία,που χαλαρώνει τη μαχητικότητά τους απέναντι στις  ισχυρές πολυεθνικές αγροχημικές εταιρείες των ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ  προϊόντων τους ,όπως τα ονόμασαν. Και έτσι διαφοροποιούνται οι απόψεις μας από τις δικές τους.

1)Το 2014 που  τελειώνει,ήταν ακόμη μία χρονιά,που οι φοίνικες αντί να θρέψουν τις μέλισσες με τη γύρη τους,έσπειραν τον όλεθρο στα μελίσσια της Αττικής,της Πάρου και Σαντορίνης.αλλά και σε άλλες περιοχές,που δεν ενημερώθηκε η ΟΜΣΕ.Πολύ σωστή η επισήμανση  και να  τη γενικεύσουμε  σαν αξίωμα  :«Όπου » υπάρχουν φοίνικες και μέλισσες, εκεί θα  έχει πετάξει και το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι.Αυτό κάνει πτήσεις χιλιομέτρων,έτσι που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα: Πριν από το 20ο4,όταν   χωρίς έλεγχο  και με «πιλάλα»,  ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΥ,έγινε εισαγωγή φοινικοειδών από την Αίγυπτο,που  ήταν μολυσμένοι με το κόκκινο ρυγχωτό  σκαθάρι.Αυτό που  απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και κατάστρεψε και τους παλαιούς φοίνικες,που από την εποχή του  Μεγάλου Αλεξάνδρου  μεταφέρθηκαν από την Ανατολή στη χώρα μας.  Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ενθουσιασμός δεν άφησε περιθώρια καταλογισμού ευθυνών σε {ανευθυνουπεύθυνους}.

2)Έτσι με  τα ιστολόγια ,επικοινωνήσαμε με την ΟΜΣΕ και στείλαμε δείγματα  στο ΜΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ  ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ , νεκρών μελισσών,γύρης ,κηρήθρας μελιού ,μέλι περιοχών που εκμεταλλευτήκαμε,αλλά και ζάχαρες εμπορίου,που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία ,κανονικά τις εποχές που πρέπει,όμως δεν παράγονται στη Ελλάδα ,αλλά είναι εισαγόμενες από  χώρες ,που τα ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται με ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ  τοξικά σκευάσματα. Και τα ευρήματα  των αναλύσεων που θα περιέχουν τοξικώσεις θα ανακοινώνονται στη συνέχεια.Για να  περάσουν  ίσως στη λήθη της αδράνειας,αφού πορευόμαστε σε εποχή πολιτικών εξελίξεων του τύπου :»Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».Και τι  να περιμένει η μελισσοκομία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Τι να δεί σε εποχή  πολιτικών ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΆΤΩΝ.Τι να περιμένει η Μελισσοκομία.

3)Μέχρι τώρα κοινοποιήθηκαν ανιχνεύσεις ΚΛΟΘΙΑΝΙΔΙΝ   30,3  νανογραμμάρια, ανά γραμμάριο σωματικού  βάρους  της μέλισσας και ΙΜΙΝΤΑΚΛΟΠΡΙΝΤ 10,9 σε όμοια δεδομένα.Και στα δεύτερα δείγματα ΚΛΟΘΙΑΝΙΔΙΝ   14,2 ,σε όμοια δεδομένα σωματικού βάρους των νεκρών μελισσών.

4) Και τα υπόψη δύο νεονικοτινοειδή ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΦΟΙΝΙΚΕΣ.

5) Όμως στη διάρκεια της χρονιάς,έγιναν και ψεκασμοί σε αμυγδαλιές,κερασιές και βαμβάκια,,ακόμη και σε ακατανόητο ψεκασμό σε καλαμιές πολύκομπου  και μήνα ΑΎΓΟΥΣΤΟ.

6)Από 20 Απρίλη μέχρι 15 Σεπτέμβρη 2014: Σε 59 δείγματα μελισσών,τα 44 είχαν δραστική ουσία ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ,με πρώτο το το ΚΛΟΘΙΑΝΙΔΙΝ (22 δείγματα),δεύτερο το ΙΜΙΝΤΑΚΛΟΠΡΙΝΤ  (18 δείγματα).Βεβαια  το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ αποτυπώνει το πρόβλημα της τεκμηρίωσης.

7)Άλλη προσπάθεια τεκμηρίωσης και καταγραφής όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων μελισσών,γίνεται από διάφορες ιστοσελίδες,με σπουδαιότερη αυτή  της  ΑΠΙΜΟΝΤΙΑ,που  προτείνουμε να  μελετηθεί η ανάρτησή μας στις 26/7/2014 ,για ενεργοποίηση ατομικής συμμετοχής στην : «Καταγραφή τοξικών συμβάντων  στο μελισσοκομείο»  σας,.Αλλά  υπάρχει   και άλλη  ανάρτηση στις 5/8/2014 : » Αρχείο καταγραφής δηλητηριάσεων μελισσιών», που πρέπει να μελετηθεί από τον καθένα για ενεργοποίησή του.

8)Το πρόβλημα του εξαφανισμού των μελισσών είναι ενεργό. Και πρέπει αυτό να εξαφανιστεί ,για να επιβιώσουν οι μέλισσες,όσο υπάρχουν.Και ένας τέτοιος αγώνας αξιώνει:

>Τιμωρία υπευθύνων για την απώλεια μελισσών και αποζημίωση

>ΟΙ  αγρότες και οι ιδιώτες,πρώτιστα όμως οι ΔΗΜΟΙ, να ενδιαφέρονται για τις μέλισσες

Υπάρχουν όμως και κάπιοι Δήμοι και Αγροτικοί Συναταιρισμοί,που ενδιαφέρονται και πρωτοστατούν για τις μέλισσες,όπως η ΑΓΡΟΣΕΤ, που έχει πιστοποιήσει  πάνω από  600 Συνεταιρισμούς και ιδιώτες στην εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης.Σε αυτό συμμετέχει και ο καταναλωτής,θέλοντας φιλική γεωργία για τη μέλισσα και τον άνθρωπο.

9)Έτσι λοιπόν,οι μελισσοκόμοι-θύματα των παρανόμων  ψεκασμών,δεν μπορούν να  είναι αδρανοποημένοι,απέναντι στους ψεκασμούς με νεονικοτινοειδή ,αφού αυτά,που ανιχνεύει το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ,ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΣΗΣ για τους  φοίνικες και είναι παράνομοι οι  ψεκασμοί τους,

10)Έρευνα λοιπόν για την αιτία των δηλητηριάσεων,Αλλά και εγκεκριμένα να είναι τα ψεκάσματα,σίγουρα  γίνονται ψεκασμοί χωρίς την  τήρηση των, οδηγιών για τη χρήση τους.Και γνωρίζοντας

το φάρμακο που θανάτωσε τις μέλισσές μας κάνουμε και συμμετέχουμε σε καταγγελία στην τοπική  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, να ελέγξει αυτόν ή αυτούς που υποψιαζόμαστε,για συγκεκριμένη καταγγελία,αφού  αυτή η διαδικασία υπάρχει για να ενεργοποιείται..Και στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,που είναι : WWW.MINAGRI.GRΚ και ακολουθεί τη διαδρομή: Αγρότης-επιχειρηματίας>Γεωργία>Φυτοπροστασία> Έλεγχοι,Διάθεση,Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων>>Νομοθεσία  Ελέγχων.

11) Στο νόμο 4039/2ο12,άρθρο 45 παράγραφο 3,ορίζεται ,ότι σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα,χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους,επιβάλλεται πρόστιμο απο 300 έως 30.000 ευρώ.Αυτή η διάταξη αφορά την παράνομη χρήση π.χ. νεονικοτινοειδών σε φοίνικες.Εφαρμόζεται όμως και για  γεωργικά φάρμακα,όταν ο χρήστης του φαρμάκου δεν τηρεί τις οδηγίες χρήσης,που αναφέρουν να μη  γίνεται ψεκασμός σε ανθισμένα φυτά. κλπ.Και στο άρθρο 9 παράγραφος 3 προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις 1000-30.000 ευρώ κατά της χρήσης μη εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων.Ενώ στον επαγγελματία  χρήστη,που χρησιμοποιεί γεωργικό φάρμακο,χωρίς την έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή χωρίς να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στη σχετική συνταγή χρήσης γεωργικών  φαρμάκων,επιβάλλεται πρόστιμο από 300έως 10.οοο  ευρώ.

Εδώ όμως να παρέμβει η ανάρτησή μας αυτή,σχολιάζοντας ,ότι νόμοι υπάρχουν,οι διαδικασίες ενημέρωσης και διάθεσης για την εφαρμογή τους απουσιάζουν. Και αυτό  βολεύει  την αποφυγή εναντίωσης με τους ισχυρούς,που ισοδυναμεί ΜΕ  ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Όμως,σύντομα πρόκειται να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων,με ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή τους.

Στον υπεύθυνο επιστήμονα  του καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων,επιβάλλεται πρόστι 1000-30.000 ευρώ,αν ενεργεί λιανικές πωλήσεις γεωργικών φαρμάκων,χωρίς να υφίσταται αντίστοιχη συνταγή  χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή  χωρίς την ηλεκτρονική καταγραφή της συναλλαγής στο ειδικό έντυπο πωλήσεων της παραγράφου 5 του άρθρου 36,η οποία υπέχει θέση συνταγής χρήσης.

Στον υπάλληλο πωλητή γεωργικών φαρμάκων επιβάλλεται πρόστιμο 1000-30.οοο ευρώ,αν ενεργεί λιανικές πωλήσεις  γεωργικών φαρμάκων,χωρίς  να υφίσταται   αντίστοιχη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου ή με συνταγή που εκδίδει ο ίδιος ,χωρίς να είναι αρμόδιος επιστήμονας.

Σύμφωνα με το άρθρο 46  του νόμου 4036/2012,σε όποιον αρνείται η παρακωλύει  τη διενέργεια ελέγχων από εξουσιοδοτημένα ελεγκτικά όργανα ή αρνείται την παροχή πληροφοριών,ή παρέχει ψευδείς ή ανακριβείς  πληροφορίες,επιβάλλεται  φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

Από τ0 άρθρο 13 επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις,για παραβάσεις, με θέματα υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών πρϊόντων και στο άρθρο  14 ποινικές κυρώσεις για τις ίδιες παραβάσεις.

Το ΥΑΑ&Τ  έχει εκδόσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών  φαρμάκων και εγκύκλειο  του Γενικού Γραμματέα το 2014: «Βέλτιστες πρακτικές» χρήσης  γεωργικών φαρμάκων,όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται στη σελίδα 20 τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Στα μενού του ΥΑΑ και Τ  υπάρχουν διαφόρων ειδών κυρώσεις,που επιβλήθηκαν το 2ο14,μέχρι την ημερομηννία της τελευταίας ενημέρωσης:

Αγροτης-Επιχειρηματίας>Γεωργία>Φυτοπροστασία>Έλεγχος>Διάθεση ,χρήση, Φυτοπροστατευτικών προϊόντων > Πρόγραμμα ελέγχου>Ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων στα φυτοπροστατευτικά  προϊόντα>Συγκεντρωτική  κατάσταση διοικητικών κυρώσεων.

Μέχρι 15-9-2014 είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 341.900 ευρώ,σε 191 παραβάτες και αυτές είναι αναρτημένες στη  «Διαύγεια»Και τυχαία εντοπίστηκε μία στις  26/3/2014,που αφορούσε μελιτζάνες ψεκασμένες με ΙΜΙΝΤΑΚΛΟΠΡΙΝΤ,ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΉΤΑΝ 300 ΕΥΡΏ και επιβλήθηκε  μετά από  δειγματοληψία και εύρεση καταλοίπων.

Το  συμπέρασμα ,λοιπον,είναι ότι: Υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου,που δουλεύει   και πρέπει να βρεθεί τρόπος να το κάνουμε να δουλέψει και για μας:Για να ρωτήσει  αυτή η ανάρτησή μας , αν  εκφράζεται εγκατάλειψη του αγώνα κατάργησης των νεονικοτινοειδών και των ΓΤΟ :Να έρχονται στο τραπέζι μας, τα γεωργικά προϊόντα τους,μέχρι το γκαζόν  που  μπουσουλάνε τα μωρά μας.

Έτσι αν η προτεινόμενη λύση προέρχεται από τους γεωτεχνικούς  του κύκλου μας,τη θεωρούμε ουτοπική  , απαράδεκτη και υποχωρητική, σε σχέση με τα όσα  έχει διατυπώσει η αρθρογραφία του κλάδου.Που  έτσι περνούν στο χρονοντούλαπο της Μελισσοκομίας.Παρακαλεί  η  ιστοσελίδα μας,να  μελετήσετε τις ανάρτήσεις  της  στις 27/11/2014 και 8/12/2014 ,για να προσθέσουμε ,ότι με μία τέτοια συγκατάβαση δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε και το έγκριτο Μπενακειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,που έχει να  επιτελέσει σημαντικό έργο,χωρίς παρεμβολές  απαξίωσης  του έργου του.

Και φυσικά απαξιωτικά αντιμετωπίζουμε τις υπόλοιπες ήπιες απόψεις , ότι θα φέρουν αποτέλεσμα,για ένα μόνο και κύριο λόγο:Ότι απέχουν από τι  υπόλοιπες  επιδιώξεις  της καταγραφής μελισσοκομικών  τοξικώσεων, για να τις  χειριστεί  η ΑΠΙΜΟΝΤΙΑ.Ενώ οι γεωτεχνικοί της ΟΜΣΕ,φαίνονται κουρασμένοι,χωρίς διάθεση-απογοητευμένοι , να πρωτοστατίσουν στον αγώνα ,για αυτά που μας δίδαξαν με την αρθρογραφία τους.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Κλείνοντας αυτή την ανάρτηση,πρέπει να παραθέσουμε  κάποιες απόψεις,που  απαντούν στις αισιόδοξες προσδοκίες σας ,για τις μέλισσες  ,τους μελισσοκόμους και τις προοπτικές τους,που απέχουν από τις προσδοκίες σας,σύμφωνα  με τη ν 25ετή μελισσοκομική μας δραστηριότητα,όπως την έχουμε βιώσει:

> Η ενημέρωση των αγροτών για τα απαράδεκτα  φυτοπροστατευτικά είναι αδύνατη ,γιατί έχουν άμεση συνάφεια  με  τους γεωπόνους,που έχουν γίνει πλασιέ των πολυεθνικών και εγκατάλειψαν τους παραδοσιακούς σπόρους.

>Οι μελισσοκόμοι  λειτουργούν  ανταγωνιστικά,με κρυψίνοια,που σημαίνει  ,θέλουν να παίρνουν χωρίς να δίνουν

>Αφίσες,συνεντεύξεις,ηλεκτρονικές επικοινωνίες,επιστολές σε υπηρεσίες και φορείς πλησιάζουν την επιδίωξη προβολής,να σκεφθούμε και το σκηνικό του  τελευταίου  Πανελλήνιου  μελισσοκομικού συνεδρίου.Ίσως και  οι ειδικοί του κλάδου να φοβούνται τις  αντιπαραθέσεις με τις πολυεθνικές για την ασφάλεια της δουλιάς τους και της θέσης τους.’Ολα είναι αλληλένδετα.

>Η Συνέλευση των Ευρωπαίων επαγγελματιών μελισσοκόμων,δυνατή βέβαια σε’ «μπούγιο που λέμε» ,κάτι  κατάφερε, προσωρινό,άλλά επειδή έλειπε η επιστημονική υποστήριξη των επιχειρηματων της ,μικρό ήταν το αποτέλεσμα και προσωρινό.Δυνατό όμως για να ενθαρυνθούν και να ζητήσουν το μονοπώλειο των σπόρων τους,που βέβαια  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλειο απέριψε το αίτημά τους.

>Οι καλλιεργητές  έχουν συνεργασία στενή με τους γεωπόνους ,που πέταξαν τους παραδοσιακούς σπόρους και  έχουν  βιωματική συνεργασία μεταξύ τους και απόσταση από τους μελισσοκόμους  και τις μέλισσες ,που αγωνίζονται κατά των  νεονικοτινοειδών της  νέας διασυστημικής  και υποθανατηφόρας αθροιστικής συγκέντρωσης.

Επομένως δεν βλέπουμε  περιθώρια αισιοδοξίας στις προσδοκίες σας και ο αγώνας πρέπει να ενταθεί και να  διεκδικήσει την κατάργηση των νεονικοτινοειδών και των ΓΤΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΏΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΏΝ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΏΝ.-

tomelissi.wordpress.com     (tr.voliotis@yahoo.gr)

 

 

 

 

 

 

Advertisements