>ΟΙ  ΛΑΚΤΟΒΑΚΙΛΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ:

Το μέλι από χιλιετίες χρησιμοποιείται κατά των λοιμωξεων και η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει διαπιστώσει την αντιμικροβιακή του δράση.

Γωστή ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Λούντ  της Σουηδίας εντόπισαν μία ομάδα από 13 λακτοβάκιλλους,που παράγουν πληθώρα  δραστικών αντιμικροβιακών ενώσεων.

Οι λακτοβάκιλλοι αυτοί δοκιμάστηκαν εναντίον παθογόνων μικροβίων,όπως ο ανθεκτικός  στη μεθικιλίνη σταφυλόκοκκος  (ΜR S A),η ψευδομ0νάδα ερυγκινόσα και ο ανθεκτικός στη βανκομυκίνη εντερόκοκκος (VRE)κλπ.

Σε εργαστηριακά πειράματα οι λακτοβάκιλλλοι εξουδετέρωσαν όλα αυτά τα  ανθρώπινα παθογόνα,αλλά και θεραπεύτηκαν  σε άλογα πληγές που δεν έκλειναν.

Και φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα αυτή προέρχεται από ευρύ φάσμα  δραστικών ουσιών ,που παράγουν οι λακτοβάκιλλοι.

Αυτοί προστατεύουν  και την υγεία των μελισσών από άλλους επιβλαβείς οργανισμούς και εμπλουτίζουν το μέλι με αντιμικροβιακά  συστατικά για εκατομμύρια χρόνια.

Τα σύγχρονα αντιβιοτικά βασίζονται συνήθως σε μία ουσία και σε ένα στενό  φάσμα βακτηρίων.Όμως όταν χρησιμοποιούνται ζωντανοί ,αυτοί οι 13  λακτοβάκιλλοι,παράγουν ένα  ευρύ φάσμα αντιμικροβιακών ουσιών,ανάλογα με την απειλή.Και έτσι η αποτελεσματικότητα των λακτοβακίλλων οφείλεται σε μία συνεργαστική επίδραση,που παράγει πρωτείνες,  λιπαρά  οξέα ,αναισθητικά ,οργανικά οξέα,πτητικές ουσίες και υπεροξείδιο του  υδρογόνου.

Έτσι το επόμενο βήμα είναι να βρεθούν πρωτόκολλα χορήγησης σε ανθρώπους και ζώα,για την αντιμετώπιση των ασθενειών :Σε αναπτυσσόμενες χώρες που στερούνται  αντιβιοτικών ,αλλά και σε αναπτυγμένες χώρες,που η ανθεκτικότητα  των αντιβιοτικών μειώνεται συνεχώς, ενώ αυξάνεται των μικροβίων με την ανθεκτικότητά του εθισμού στα αντιβιοτικά.

>Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΒΑΣΙΛΙΚΟΥ  ΠΟΛΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ . Αλλά και ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

 

Πηγή: Μ.Β. 71 , σελ. 52  και 53

tomelissi.wordpress.com   (tr.voliotis@yahoo.gr)

Advertisements