ΚΑΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ,  για τη  βαρρόα ,από τώρα και ποτέ,αποφεύγοντας τη χρησιμοποίηση όλων των φαρμάκων για τα (βαρρόα ) :

Η βαρρόα δεν είναι πλέον επικίνδυνος εχθρός,που ήταν πριν 30 χρόνια,όταν την πρωτογνωρίσαμε στην Ελλάδα και πανικοβληθήκαμε,χωρίς να είναι τόσο επικίνδυνη όσο τη νομίσαμε.Ενώ οι μεγάλες ζημιές  τότε προήλθαν από κάποιες  ιώσεις, που εύκολα τις φορτώσαμε στα βαρρόα.Και έχει διαπιστωθεί ,ότι η Απίς Μελίφερα και  η Απίς Μακεντόνια είναι ανθεκτικές στα βαρρόα.

Αυτές οι οδηγίες   έχουν δοθεί  σε σεμινάρια, που τονίστικε ότι για 4-8 χρόνια  δεν χρησιμοποιήθηκαν  φάρμακα για την αντιμετώπιση των βαρρόα και το παράσιτο  παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτά καταγράφονται από τον αξιότιμο Βασίλειο Λιάκο,Καθηγητή  στη Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ . Και είναι ενδιαφέροντα,άγνωστα ή ξεχασμένα,που τα παραθέτουμε τώρα το 2014 που τα εντοπίσαμε στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ιουλίου Αυγούστου 2008 ,στη σελίδα 31.Αξιόλογα παλαιά ,χρήσιμα, όμως για καταγραφή και συνδυασμό τους με άλλα  νέα και χρήσιμα,ώστε η ενημέρωση να είναι   πληρέστερη  και  επίκαιρη,αφού τα δεδομένα αλλάζουν και πρέπει να υπάρχουν τα νεότερα . Έτσι λοιπόν , τα 30 χρόνια που πέρασαν οι μέλισσες μέχρι  το 2οο8,αντιμετωπισαν αποτελεσματικά και τα βαρρόα  και τις ιώσεις ,έχοντας αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας ενάντιά τους ,που εμποδίζουν τον πληθυσμό να ξεπερνά κάποια ζημιογόνα  όρια.Αλλά και τα μελίσσια χρειάζονται να έχουν καλές ανθοφορίες και μελιτοφορίες,που στο σημείο αυτό  πρέπει να μελετήσουμε  την περί του αντιθέτου κατάσταση. Αυτή που αποτυπώνεται στην ανάρτησή μας στις 19/12/2ο14,με θέμα : » Τροφοδότηση μελισσιών σε ευρύτερη παράθεση».Έτσι θα συναντήσουμε  δύο μεγάλα προβλήματα  της μελισσοκομίας ,που είναι τα : α) Τα νεονικοτινοειδή  φυτοπροστατευτικά (εμείς  τα λέμε φυτοκαταστρεπτικά),  αυτά τα σκευάσματα  των πολυεθνικών αγροχημικών εταιρειών και β) Το αλάλούμ που υπάρχει στην παραγωγή ,κυκλοφορία και  χρήση μελισσοτροφών εμπορίου .Σε αυτές τις  δύο αναρτήσεις θα διαπιστστώσουμε την  ασύγκριτα  χειρότερη  κατάσταση , που έχει περιέλθει η  μελισσοκομία γενικά και χρειάζεται την άμεση προστασία μας .Ενώ η μεγάλη μερίδα των ειδικών της μελισσοκομίας,που αναφέρεται στα παλαιά δεδομένα της ,απέχει να  πάρει θέση  για τα νέα  και καταστροφικά της,λες και αξία έχουν μόνο τα παλαιά της «νιρβάνας τους,που μάλιστα ,όπως έχουμε προσέξει τα προβάλλουν και στις «επανεκδόσεις των βιβλίων τους»(αν θυμηθούμε μόνο τη μεταλλαγμένη σόγια της μελισσοκομίας του αείμνηστου  Ν.Ι. Νικολαϊδη.

{Συνεχίζοντας όμως στο θέμα  του άρθρου  και της προστασίας από τα βαρρόα  για την ολοκλήρωσή του,προτείνεται να γίνεται αντικατάσταση της βασίλισσας και διαίρεση των μελισσιών,σε χρόνο που έχουν περιθώριο για ανάπτυξη.Και η καθυστέρηση της ανάπτυξης των  βαρρόα γίνεται ,όταν ελαχιστοποιούμε τον κηφηνογόνο των μελισσιών,που αυτό σημαίνει ,να μην αφήνουμε κηφηνοπλαίσια στα μελίσσια,αφού σε αυτά  τα κηφηνοπλαίσια ,εκτρέφονται τα βαρρόα και μάλιστα 10 φορές αυξημένα  από τα εργατικά πλαίσια των μελισσών και μέσα σε ένα κηφηνοκελί γεννάει τριπλάσια από το εργατικό.

Ο  κηφηνογόνος αυξάνεται στο μελίσσι που έχει  ηλικιωμένη βασίλσσα και όπου υπάρχουν πολλές κηφηνοκηρήθρες,ενώ μελίσσια με νέα βασίλισσα εκτρέφουν μικρό αριθμό,αλλά αν υπάρχουν σε αυτά πολλά κηφηνοπλαίσια  κενά,η βασίλισσα θα γεννήσει σε αυτά κηφηνοαυγά.

Έτσι ο βασικός κανόνας για την αποφυγή εκκτροφής κηφήνων είναι να υπάρχουν πολλά εργατικά κελιά,λίγα κηφηνοκελιά,νεαρή βασίλισσα που χρειάζεται τα νέα κελιά,για να  αξιοποιήσει τη φυσική  παρόρμησή της,που σημαίνει  αύξηση του πληθυσμού των μελισσιών.

Άλλος τρόπος είναι   ένας υποδιπλασιασμός(κόψιμο) του πληθυσμού της βαρρόα, που  αυτό φέρνει η  διαίρεση των μελισσιών σε 2,3,4, ή και περισσότερα μέρη.Οπότε μειώνεται ο αρχικός πληθυσμός των βαρρόα. Και αυτό καθυστερεί την ανάπτυξή τους στα μελίσσια,αφού μειώνει στο ελάχιστο την παθογόνο δράση που ασκεί  το παράσιτο.Αλλά  και η διακοπή της ωοτοκίας με το σχηματισμό ορφανών μελισσιών ή παραφυάδων,για 2 ή και περισσότερες μέρες,όσες αποφασιστεί να μην υπάρχει παραγωγή γόνου.Έτσι τα βαρρόα  παραμένουν πάνω στις ορφανές μέλισσες που δεν γεννούν ,μειώνεται  η αντοχή τους και πεθαίνουν πριν αρχίσει η ωοτοκία στην κυψέλη,με μία νέα βασίλισσα που θα εισαχθεί}.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Όλο αυτό το ανάπτυγμα περιέχει έξυπνους και απλούς χειρισμούς , που  καθυστερούν τον πολλαπλασιασμό των βαρρόα στο κάθε μελίσσι.

Πρέπει όμως  συσχετισμενα  ,για την ολοκλήρωση του θέματος,να παραθέσουμε  και άλλους χειρισμούς ,νεώτερους,για τον περιορισμό των  βαρρόα,που περιέχονται στις αναρτήσεις μας και αυτές είναι:

16/12/2012: Οξαλικό οξύ κατά  βαρρόα  (με πληρότητα)

3/11/2013 , 19/11/2ο13 και 23/11/2014: Βιοτεχνικές  μέθοδοι κατά βαρρόα  και

 19/12/2014: Τροφοδοσία μελισσιών με ευρύτερη παράθεση,(που αν συζητούμε για τα παλαιά ίσως προβλήματα της Μελισσοκομίας,  προκύπτει  πιο επιτακτική ανάγκη ενημέρωσης και αγώνα , να περισώσουμε την απειλούμενη με εξαφάνιση  σημερινή μελισσοκομία, από τα νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικά σκευάσματα των πολυεθνικών αγροχημικών  εταιρειών και τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς,που κάνουν σκληρή και απαράδεκτη επέμβαση στη Φύση,καταστροφική για τις μέλισσες και τη ζωή στη Γη. Και να καθιερωθούν  έγκυρες και αβλαβείς  μελισσοτροφές ,με πρόταση της ΟΜΣΕ ,από το  αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων,σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,όπως επισημάνθηκε με την   ανάρτησή μας   στις   7/9/2013 :»Ανοιχτή Επιστολή  προς την ΟΜΣΕ».                    

 tomelissi.wordpress.com   (tr.voliotis@yahoo.gr)

 

 

 

 

Advertisements