Για δεύτερη συνεχή χρονιά η «Αττική κυρίως» αλλά και άλλες περιοχές ,όπως η Πάρος, βλέπουν τα μελίσσια να χάνονται δηλητηριασμένα ,από τα νεονικοτινοειδή,νέας γενιας  «φυτοπροστατευτικά» τα  λένε οι επινοητές και παραγωγοί τους π0λυεθνικές αγροχειμικές εταιρείες,γιατί εξοντώνουν ζηζάνια και παράσιτα για απόδοση των καλλιεργειών , που δεν έχει αποδειχτεί αυτό ,κρύβουν όμως  και δεν αποδέχονται  το ότι είναι «φυτοκαταστρεπτικά,»δηλαδή διασυστημικής λειτουργίας ,μολύνοντας  το υπέδαφος των καλλιεργιών,να αποδίδουν προϊόντα ,αθρoιστικά υποθανατηφόρων  συνεπειών, που περνούν  και στον οργανισμό των φυτών των καλλιεργειών,αποβάλλονται από  τα νεκτάρια ,εκεί που οι μέλισσες κάνουν συλλογή για απόδοση μελιού,αλλά και στα νεκτάρια  που συλλέγουν τη γύρη τους,δηλητηριασμένη και αυτή.Φυσικά και στους καρπούς  των δέντρων, ανεξαιρέτως  ψεκασμού ,λόγω διασυστημικής λειτουργίας απορρόφησης  δηληδτηρίου από το ριζικό σύστημα  των καλλιεργειών.

 Και να πλοηγηθούμε για  ίδιες  συνέπειες και στα κηπευτικά υπαίθριας καλλιέργειας ίσως  περισσότερο στα κλειστά  στεγανά-ανεξέλεγκτα θερμοκήπια .Αλλά να μην εξαιρέσουμε και το γκαζόν,που ευτυχησμένα μπουσουλάει  το μωρό μας με τρισευτυχισμένους πανέξυπνους γονείς, που στη συνέχεια  του   κάνουν  μπανάκι για να  ξεπλυθεί η σκόνη,ίσως και το δηλητήριο,που ποίος ασχολήθηκε με αυτό  το  πρόβλημα.

Αυτά τα εξοντωτικά φάρμακα της ζωής μας τα  επέβαλαν οι ισχυρές πολυεθνικές αγροχημικές  εταιρείες απλόχερα στους γεωπόνους ,που γίνανε πλασιέ τους και παραμέλησαν, πέταξαν τους παραδοσιακούς σπόρους  της φυσικής -γεωπονίας των προγόνων τους: «Για  να φθάσουν στην προστασία των φοινικοειδών» ,από το κόκκινο σκαθάρι. .

ΌΜΩΣ ,ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ,ΧΩΡΙΣ ΣΩΤΗΡΊΑ  ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ: «ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ  ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ  ΓΥΡΗΣ , ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ  ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ,ΜΕ ΤΗ ΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑΣ  ΤΑΞΙΑΝΘΊΑΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΡΠΌΔΕΣΗ,  ΤΗ ΦΥΤΡΩΣΗ ΚΑΙ  ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ  ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ.

Αυτά απέδωσε η αγαστή συνεργαασία των «ισχυρών (του κόσμου τούτου) πολυεθνικών αγροχημικών εταιρειών« με τους ανίδεους , εύπιστους,  αρμόδιους νομείς της κρατικής εξουσίας ,που εύπιστα  επιτρέπουν τη διακίνηση αυτών των επικίνδυνων  αγροχημικών  ,της νέας γενιάς, ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΩΝ προϊόντων τους.ΌΜΩΣ  ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ  ΧΩΡΕΣ  ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ,αφού είναι δικαίωμα που πηγάζει από την κρατική εξουσία και υπερκρατική των πολυεθνικών  δεν υπάρχει ,αλλά εισχωρεί  «ΕΡΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΦΟΝΤΑΣ»στους χώρους  των  ανενημέρωτων -εύκαμπτων της Κρατικής Εξουσίας.

Αυτές οι καταγραφόμενες απόψεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν δυσφημιστικές ,αν  γίνει  χρήση του κλίκ  ενημέρωσης  της έρευνας που παραθέτουμε,πιο κάτω.

Αλλά ας μην παραλείψουμε και την πιο πρόσφατη και έγκυρη πληροφόρησή μας, που αναρτήθηκε στις 16/12/2014: «ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ«.

ΤΙ ΆΛΛΟ ΝΑ ΠΟΎ0ΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: » ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑς  ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΣΤΗ  ΓΗ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ  ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ  ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΤΗΣ.»

Πριν όμως προκύψει αυτό, θα παριοριστεί ο πληθυσμός της γης,και θα φανεί,σύντομα το πρώτο δείγμα της μείωσης των γερόντων ,που τράφηκαν χωρίς» νεονικοτινοειδή  διασυστημικής λειτουργίας ,αφού αυτά μπήκαν στις καλλιέργειες την τελευταία 10/τία «.(Για να πεθαίνουν  οι άνθρωποι ΝΑΙΟΙ-ΔΥΝΑΤΟΙ, αφού οι γέροι έχουν κόστος συντήρησης ζωής  και πρέπει να μειώνονται).Αυτό είναι το χρειαζούμενο και ζητούμενο :» Οι νέοι που είναι παραγωγικοί  και αυξάνουν τον πλούτο» των πολυεθνικών αγροχημικών εταιρειών.Και αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο  ,ας έλθουν να τους φιλοξενήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμείς οι μελισσοκόμοι θα αναλάβουμε με χαρά την όποια δαπάνη φιλοξενείας,που βέβαια θα φροντίζουμε να προέρχεται από  βοηθήματα  της δικής τους παραγωγής.Όμως δεν θα δεχτούν την πρόσκληση , θα τη  χαρακτηρίσουν για» ουτοπία’. Και αυτό μας οδηγεί σε άλλο  δρόμο αντίδρασης κατά των νεονικοτινοειδών ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ  Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ:

ΕΓΚΛΗΜΑ, ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΠΕΥΘΥ ΝΟΥ Σ, ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ, ΕΝΩ ΜΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΟΜΑΔΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ  ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ( ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ,-κάντε click εδώ ) ,ΠΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ.                                                         

Το Κόκκινο Σκαθάρι  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia sp. που εισήχθησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Μάιο του 2005 ,από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του Ν. Ηρακλείου Κρήτης.
Το 2007 μετά την έκδοση Ευρωπαϊκής οδηγίας, το ΥΑΑ&Τ εκδίδει οδηγίες εξολόθρευσης (Απόφαση 2007/365/ΕΚ):

  • Τα εισαγόμενα στην Κοινότητα φυτά πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα, που να πιστοποιούν ότι είναι απαλλαγμένα από το Rhynchophorous ferrugineus.
  •  Η διακίνηση στο εσωτερικό της Κοινότητας επιτρέπεται μόνο εφόσον τα φυτά συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης προσβολών οριοθετείται η προσβεβλημένη περιοχή και μία ουδέτερη ζώνη σε απόσταση 10 χλμ. από την προσβεβλημένη περιοχή.
  •  Τα προσβεβλημένα φυτά κόβονται από τη βάση τους, τεμαχίζονται και καταστρέφονται ,με κάψιμο ή ταφή σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μ.
  •  Κατά τις εργασίες κοπής και καταστροφής λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ,για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου, όπως κάλυψη με εντομοστεγή δίχτυα και ψεκασμός των κομμένων τεμαχίων με εντομοκτόνο κλπ.

>Οι Νομαρχίες λοιπόν όφειλαν άμεσα να προχωρήσουν στην οριοθέτηση ζωνών προσβολής και στην κοπή των άρρωστων φοινίκων.

Επίσης σχετική εγκύκλιος του Μπενάκειου (Α.Π, 6570/6-12-2007) ανέφερε επί λέξη ,ότι για την αντιμετώπιση των εχθρών των φοινίκων απαιτούνται άμεσα:
α. Η συγκρότηση συνεργείων καταστροφής των προσβολών και η εγκατάσταση δικτύου παγίδευσης σε υπερτοπικό επίπεδο.
β. Η κατάρτιση ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη μεθόδων αντιμετώπισης τους.

Επισημαίνει επίσης ότι ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ,Η:

Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ  ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ

Β. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Γ. ΥΙΙΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ

Δ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ
>Όμως τελικά τίποτα οπό αυτά δεν έγινε ούτε από τους ιδιώτες, αλλά ούτε και από τα συνεργεία των Δήμων.
Το 201η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέποντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, και οι κοινωνίες δεν δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναθεωρεί τη στάση της και από εκεί που πουθενά δεν αναφέρονταν οι ψεκασμοί, ως μέθοδος αντιμετώπισης του σκαθαριού, τροποποιεί την 365/2007  Απόφαση με  άλλη, την 467/2010. Τώρα πλέον δεν γίνεται λόγος για άμεση και δια ροπάλου καταστροφή των ασθενών δέντρων, αλλά δίνει την ευχέρεια στις φυτοϋγειονομικές αρχές της κάθε χώρας να διαχειρίζονται την κατάσταση και με εναλλακτικά μέσα, όπως μηχανική εξυγίανση, ψεκασμούς ή εγχύσεις με εντομοκτόνα, βιολογική καταπολέμηση και χρήση φερομονικών παγίδων για μαζική παγίδευση.
Ο τρόπος χειρισμού ιης κατάστασης αποφασίζεται από την κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αφού εξετάσει τις συνθήκες και καταρτίσει (υποχρεωτικά) ετήσιο σχέδιο δράσης.!!!
>Το ΥΑΑ&Τ το μόνο που έκανε ήταν να εκδώσει κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης σε αστικό περιβάλλον, 120 ημερών, συγκεκριμένων χημικών σκευασμάτων: Thiamethoxam, Imidacloprid, Abamectin και Clothianidin.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από το χαρακτηριστικά των σκευασμάτων αυτών:

>ACTARA 25WG: ΑΠ 129361/8-7-2009: Ν επικίνδυνο για το περιβάλλον

>Spe 8 Επικίνδυνο για τις μέλισσες, μην χρησιμοποιείτε το προϊόν σε καλλιέργειες κατά την ανθοφορία. Μήν χρησιμοποιείτε το προϊόν κατά την περίοδο που οι μέλισσες συλλέγουν.
>VERTIMEC 1,8 EC: ΑΠ 129361/8-7-2009:
Ν επικίνδυνο για το περιβάλλον.
>RO1  πολύ τοξικό για τις μέλισσες.
>VΕRΤΙΜΕC 1,8 EC : Α.Π. 130522/8-7-2009
Ν επικίνδυνο για το περιβάλλον.
>SΥ  12 Κρατείστε μακριά από την ψεκασμένη περιοχή
άσχετα πρόσωπα για δύο ημέρες.

>SO1  Μη ψεκάζετε ανθισμένα φυτά. Κατατρέψτε τα ανθισμένα ζιζάνια.Και στα δύο  αναγράφεται σαφώς ότι απαγορεύεται η πώλησή τους σε ιδιώτες.

Επιπλέον στις αποφάσεις έγκρισης διάθεσης όλων των φυτοπροστατευτκών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι αναφέρεται ρητά:

-Επικίνδυνο για τις μέλισσες, μην χρησιμοποιείτε το προϊόν σε καλλιέργειες κατά την ανθοφορία. Μην χρησιμοποιείτε το προϊόν κατά την περίοδο που οι μέλισσες συλλέγουν. Και φυσικά για όλα απαγορεύεται η πώληση του σε ιδιώτες. Και έτσι ξεκίνησε η καταστροφή. Οι φοίνικες που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας είναι διαφόρων ειδών και με διαφορετική περίοδο  άνθισης.  Την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου οι μέλισσες της Αττικής δεν μπορούσαν πουθενά αλλού να βρουν γύρη (απαραίτητη πρωτεϊνική τροφή για την επιβίωσή και την ευζωία του μελισσιού, παρά στα άνθη των φοινικοειδών, που ήταν ανθισμένα,σε προκλητικές ταξιανθίες και έτσι ολοκληρώθηκε η καταστροφή.

Τα συγκεκριμένα  φάρμακα είναι «διασυστημικά» που εισχωρούν στους ιστούς των  φυτών και η δηλητηριασμένη γύρη παραμένει  για μέρες μετά το ψεκασμό την  οποία, όσες άντεχαν, γυρίζοντας στην κυψέλη την αποθήκευαν, ως τροφή για τον γόνο τους, τις αναπτυσσόμενες μέλισσες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των μελισσών, να συνεχίζεται επί μέρες και τελικά αυτό που παρέμεινε στη κυψέλη, ήταν μια χούφτα μέλισσες και η βασίλισσα. Αυτά τα μελίσσια δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα, οπότε οι απώλειες για φέτος προβλέπονται πολλές. Και μήπως οι φοίνικες σώζονται: Φυσικά και όχι.
Όλοι οι ειδικοί: (Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, ΕΘΙΛΓΕ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προβληματίζονται: Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης είναι η κοπή όλων των προσβεβλημένων φοινικοδέντρων από τη βάση και η καταστροφή τους σε αρχικό στάδια της προσβολής πριν την έξοδο των ακμαίων και την αναπαραγωγή τους».
Πέρα    από αυτό , τις 5 μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος που συστήνονται  για χημική καταπολέμηση, και μάλιστα ο ψεκασμός, είναι η τελευταία σε σειρά αποτελεσματίκοτητας,για τα εξής:

1. Φυτοϋγειονομικός ,έλεγχος επισκοπήσεις, σχέδια δράσης …

2. Μηχανικές μέθοδοι  καταστροφή προσβολών δενδροχειρουργική – θερμική θανάτωση

3. Μαζική παγίδευση

4. Βιολογική αντιμετόπιση, μικροοργανισμοί (νηματώδεις, μύκητες, βακτήρια, ιοί)

>5. Χειμική καταπολέμηση-λούσιμο στεφάνης -έγχυση στον κορμό:
Το 2011 για το συγκεκριμένο θέμα και μετά από την επιμονή  της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, έγιναν δύο συσκέψεις στο ΥΑΑ&Τ. Η πρώτη στις 15 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη τον Οκτώβριο στα γραφεία της Δ/νσης Φυτικής Παραγωγής. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν παρούσα, η καινούργια τότε διευθύντρια του Τμήματος κυρία Τσιάμπα ,η οποία εμφανίζεται στην καινούργια απόφαση.

 Σ’ εκείνη λοιπόν τη σύσκεψη μας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα δοθεί ξανά κατ ,εξαίρεση άδεια χρήσης εντομοκτόνων για τους φοίνικες, ότι θα ενημερώσουν όλες τις διευθύσεις τους και τους γεωπόνους να ελέγχουν τους ιδιώτες, ότι θα βγάλουν φυλλάδιο, που να δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μέλισσες από τους συγκεκριμένους ψεκασμούς.
>>>>Και φέτος με ημερομηνία 13/7/2012 εκδίδεται εκ νέου κατ’ Εξαίρεση Αδεια χρήσης, όχι τριών ,αλλά έξι γεωργικών φαρμάκων.

Φαίνεται ότι πέρσι είχαν αφήσει μερικές εταιρείες παραπονούμενες και είπαν φέτος να τις αποκαταστήσουν.:.Παρέμβαση  εδώ τηςανάρτησής μας:  «ΌΤΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΝΤΑΙ  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΕΥΘΎΝΕΣ  ΠΟΥ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ-ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ,ΥΨΗΛΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΑΦΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ .-

» tomelissi.wordpress.com  

Εmeil  tr.voliotis @ yahoo.gr

H Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας (Ε.Ε.Ε.Μ.Σ.) δεν ήταν ενμερωμένη, ενημερώθηκε από τους μελισσοκόμους της Πάρου για την έκδοση αυτής της απόφασης στις αρχές Σεπτεμβρίου.Ευτυχώς (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) με όσους μελισσοκόμους επικοινωνούσαν, επισημαίναμε από την αρχή του καλοκαιριού, ότι  πρέπει να στέλνουν μέλισσες νεκρές στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ώστε να διαπιστώνεται το αίτιο του θανάτου.
Με αυτό τον τρόπο πιστέψαμε  ότι θα μπορούσαμε να διώξουμε ποινικά του ιδιώτες γεωπόνους, που θα πωλούσαν «παράνομα» τα φάρμακα για τον ψεκασμό. Τελικά με αυτά τα «πιστοποιητικά» φτάσαμε να αναφερόματε στο Υπουργείο…, που είναι και πάλι ο κύριος υπεύθυνος.Και ό λόγος  περνάει στις υπεύθυνες Μελισσοκομικές Οργανώσεις,που αδρανοποιούν τα καθήκοντά τους.
Αλλά όχι μόνο:Στην απόφαση της «κατ’ εξαίρεση άδειας…» αναφέρεται:
«…Οι Δήμοι, οι Κοινότητες και οι ιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν  για τις επιπτώσεις  της  χρήσης αυτών των σκευασμάτων,στον άνθρωπο και  το  περιβάλλον και  η αποκρυψη αποτελεί αδίκημα που διώκεται ποινικά. Οι προσπάθειες – ενέργειες της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας Σηροτροφίας συνεχίζονται και θα συνεχίζονται:
Αυτό που ζητάμε δεν είναι φυσικά οι φοίνικες να αφεθούν στην τύχη τους ,αφου όλοι οι οργανισμοί έχουν δικαίωμα στη ζωή.
Αλλά , αυτό που ζητάμε  είναι:

ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου
• να προτρέπονται οι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που προτείνονται από τους ειδικούς επιστήμονες, και που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα.
• εκπαίδευση του προσωπικού των δημοτικών συνεργείων στο να εντοπίζουν (να αναγνωρίζουν) άμεσα την προσβολή και να εφαρμόζουν την ενδεδειγμένη μεθοδολογία καταπολέμησης (κλάδεμα,μαζική παγίδευση, χρήση νηματώδων, κ.α.)
• σε περίπτωση ψεκασμού να κόβονται προηγούμενα οι ταξιανθίες των φυτών. Σε διαφορετική περίπτωση να υπάρχουν νομικές κυρώσεις. Τα μέσα ενημέρωσης να ανακοινώνουν  τις ημερομηνίες των ψεκασμών.
Και επειδή ήδη ακούονται κάποιες φωνές- διαμαρτυρίες ,ότι αυτό που ζητάμε είναι  η αλλαγή στο σύστημα αδειοδότησης των φυτοπροστατευτικών ουσιών και ιδιαίτερα των νεονικοτινοειδών, να ενεργοποιηθεί το άρθρο 29 παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου 2009/128/ΕΚ σύμφωνα με το οποίο, η Συντονιστική Εθνική Αρχή να μπορεί να υιοθετήσει και άλλους κατάλληλους δείκτες επικινδυνότητας. Αυτοί οι δείκτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την επίδραση των φαρμάκων στην κοινωνία της μέλισσας, την επίδραση που ασκεί η χρόνια τοξίκωση στην επικοινωνία, ωοτοκία, ικανότητα εξεύρεση τροφής, προσανατολισμό, ανθεκτικότητα στις ασθένειες κ.α.

Αυτό που ζητάμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας ουσιών που οδηγούν στον αφανισμό ζωντανούς οργανισμούς.

Αυτό που ζητάμε είναι ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι το περιβάλλον είναι μία αλυσίδα, εάν κοπεί ένας κρίκος, όσο μικρός και να είναι, η αλυσίδα σπάει!

Ζητάμε την σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων και μη. Τις ιδέες τους, τις θέσεις τους, τις γνωριμίες τους… Χρειαζόμαστε πρόσβαση σε Δημάρχους, Νομάρχες, Περιφερειάρχες…
Έχουμε χρέος απέναντι στις μέλισσες, στο περιβάλλον, στο μέλλον των παιδιών μας.
Σοφία Γούναρη
Πρόεδρος ΕΕΕΜΣ
Εντ. Ερευνήτρια ΙΚΕΑ – ΕΛΓΟ
«ΔΗΜΗΤΡΑ»

>>> ΕΠΙΛΟΓΟΣ :Η ανάρτηση αυτή έχει πηγή δημοσίευμα της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2012 ,σελίδα 374. Είναι η χρονιά της μεγάλης μελισσοκομικής καταστροφής , που δυστυχώς  συνεχίζεται και στο 2ο14.Ενώ οι μελισσοκόμοι είναι σε αδικαιολόγητη αδράνεια, ίσως όμως και σε άγνοια του προβλήματος, αφήνοντας τους υπεύθυνους, για  τους λόγους τους, να  καταστρέφουν τη  μελισσοκομία και να μην  εναντιώνονται προς τις ισχυρές  πολυεθνικές αγροχημικές  εταιρείες και τα «φυτοκαταστρεπτικά» προϊόντα τους.

Την ανάρτηση αυτή την κάνουμε για ενημέρωση των μελισσοκόμων που παρακολουθούν την ιστοσελίδα με 385.000   επισκέψεις ,από  όλο τον κόσμο ,το  2013 ,2014και συνεχίζονται το 2ο15.

ΑΛΛΆ ΣΗΜΑΣΊΑ ΈΧΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΑΣ  ΠΡΩΤΗ , ΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΟΥ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ,(ΌΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ),ΕΠΕΙΔΗ  ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ , ΠΟΥ ΣΑΥΤΟ  ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ,ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ:

«ΝΑΙ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. «ΑΛΛΆ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ,ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ  ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ αγροχημικων ΠΡΟϊΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ  ,ΔΗΛΑΔΉ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΤ Α  ΤΩΝ ΛΑΏΝ ,ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΎΛΩΣΗ  ,ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΣΔΟΚΕΙΑ.»ΕΤΣΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΑ «Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ,ΠΟΥ ΠΡΩΤΗ  ΣΤΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΑΜΨΕ.»ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΘΩΡΘΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΑΝΑ  ΓΕΡΑΤΙΑ ΤΗΣ.’

ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΟΙΞΕ  ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟ: ΑΠΟΡΊΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΊΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟΥ  ΜΟΝΟΠΏΛΕΙΟΥ ΤΩΝ  ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΏΝ ΣΠΌΡΩΝ, ΤΩΝ ΦΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΏΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΏΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ,ΔΗΛΑΔΉ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΕΠΙΒΟΛΉΣ  ΣΤΟΥΣ  ΛΑΟΎΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

 ΈΤΣΙ  ΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΆ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ: ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΊ  ΑΡΜΌΔΙΑ ΣΕ ΧΏΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΎ  -ΑΣΤΙΚΟΎ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎ  ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΎ ΔΙΚΑΊΟΥ  ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΊ ΛΎΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΊΑΣ, ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΊΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΕΊΤΑΙ ΛΎΣΗ  ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΉ ΒΟΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΛΎΣΗ  απο  την  ΑΠΙΜΌΝΤΙΑ:( αν δεν είναι και αυτή ελεγχόμενη  από τις πολυεθνικές-αγροχημικές εταιρείες και άλλους » ισχυρούς  του Κόσμου Τούτου «στον τομέα του  χρήματος και όχι στη δύναμη της της Ψυχής  και της Δικαιοσύνης ,για τη διατήρηση της ζωής   «Γενικά» στη  Γη μας .

tomelissi.wardpress.com

tr.voliotis@yahoo.gr  Επεγεργασία τελική  στις  2/3/2016 και αφήνουμε   αυτή  την  ανάρτηση  στους  μελισσοκόμους  να  την  αξιοποιήσουν,  γιατί  από  λόγους   ηλικίας  και  υγείας αποσυρόμαστε  από  τη   Μελισσοκομία.-

Advertisements