Υπάρχουν καλοί  μύκητες, που καταστρέφουν τους κακούς στα φυτά, χωρίς μυκητοκτόνα  και αυτούς  τους χρησιμοποιεί η  βιολογική  γεωργία εδώ και  10ετίες.

Είναι ένα βιολογικό σκεύασμα ,που περιέχει σπόρια ενός  μύκητα και  αυτός  αποτρέπει τη  φαιά σήψη της  κερασιάς και άλλων πυρηνόκαρπων.Αυτός  ψεκάζεται σε διανομείς στο μπροστινό μέρος,στις εισόδου των κυψελών ,τα σπόρια προσολούνται στις μέλισσες,που  κάνουν  έξοδο  περνώντας  από το ψέκασμα και στη συνέχεια μεταφέρονται στα λουλούδια   που  επισκέπτονται οι μέλισσες για να  κάνουν συλλογή νέκταρ και γύρη.

Έτσι οι μέλισσες μεταφέρουν τη βόμβα στο στόχο ,,προστατεύοντας το  φυτό από τη φαιά σήψη,τον αγρότη από απώλεια εισοδήματος,   το περιβάλλον και τον καταναλωτή από    κατάλοιπα,αλλά και  τον εαυτό τους και τα άγρια ξαδέλφια  τους,αφού τα μυκητοκτόνα που   θα    χρησιμοποιούνταν ,  είναι αποτελεσματικά μόνο αν ψεκάζονται στην ανθοφορία.

Και  περισσότερο ακόμη  ότι δεν υπάρχει καμία μετακίνηση  ψεκαστικού νέφους,ή απορροή στο περιβάλλοςν , έχουμε λιγότερη χρήση  βαρέος εξοπλισμού,νερού,   καυσίμων  και εργασίας.

Οι μέλισσες  έχουν ήδη  χρησιμοποιηθεί στην  Ευρώπη , με τον ίδιο τρόπο για να προστατέψουν  τις φράουλες από το βοτρύτη  και θα  μπορούσαν να εφαρμωστεί για τα αμύγδαλα ,τα σταφύλια και άλλα  πυρηνόκαρπα.-

Πηγή:Μ.Β. της  ΟΜΣΕ,τεύχος  72, σελ. 47.

tomelissi.wordpress.com

tr.voliotis@yahoo.gr

 

 

Advertisements