Σημαντική έρευνα της  Βασιλικής Εταιρείας από επιστήμονες του Λήντς μελέτησε την σημασία  των επικονιαστών ,για 115 από τις πιο κοινές  καλλιέργειες τροφίμων σε  παγκόσμιο επίπεδο και τη σημασία αυτών τω καλλιεργειών στην παροχή ζωτικής σημασίας θρεπτικών  ουσιών σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Είναι η πρώτη έρευνα που  μελετά τη  σχέση  μεταξύ  διατροφής και επικονίασης σε όλο τον κόσμο και που εντόπισε ορισμένες περιφέρειες,όπου οι διαταραχές στην επικονίαση  θα  μπορούσαν να  έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Πρέπει  λοιπόν να  εξηγηθεί ότι  όλες οι  τροφές δεν έχουν  την ίδια αξία για τον οργανισμό ,καθώς δεν παρέχουν τα  ίδια  θρεπτικά συστατικά, αφού εκτός από πρωτεϊνες,υδατάνθρακς και λίπη,ο οργανισμός μας χρειάζεται και πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε μικρές ποσότητες,που αν λείπουν διαταράσσεται σοβαρά η υγεία.Και τέτοια συστατικά είναι τα μέταλλα και οι βιταμίνες (μικροθρεπτικά συστατικά).Αυτά  που στις  δυτικές αναπτυγμένες χώρες μπορεί να βρεθούν σε …χαπάκια,αλλά  στις πιο  φτωχές περιοχές του πλανήτη μπορεί να βρεθούν τρώγοντας κάποια  επικονιαζόμενα φυτά.

Στη νότια-ανατολική Ασία και  τμήματα  της  Λατινικής  Αμερικής,σχεδόν το 50% των φυτών που παρέχουν τη βιταμίνη Α, η παραγωγή στηρίζεται στην  επικονίαση,που η αξία της  φθάνει τα  390 εκατομμύρια δολάρια ετησίως,αλλά ποιος έχει αποτιμήσει ποτέ το κοστος στην ανθρώπινη  υγεία αν  σταματήσει ή  μειωθεί  η επικονιαση,από έλλειψη  επικονιαστών.

Από συνεργασιακή έρευνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προέκυψε ότι υπάρχει μικροθρεπτικός υποσιτισμός    από τη  διατροφή των ανθρώπων  σε διαφορετικές περιοχές.Διαπιστώθηκε  ότι  οι  ελλείψεις ταυτίζονται με  την εξάρτηση από τους επικονιαστές ,όπως στην Υποσαχάρρια Αφρική,Ινδια και Μέση Ανατολή.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στη βιταμίνη και το σίδηρο,που είναι  2  από τις 3  θρεπτικές  ουσίες και  η  έλλειψή τους προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία στον  αναπτυσσόμενο κόσμο,καθώς και στο φολικό  οξυ,που είναι σημαντικό για την πρόληψη ορισμένων  γενετικών ανομαλιών.

Χρειάζεται λοιπόν νέα ατζέντα για την έρευνα της  επικνίασης και της διατροφής,που προτείνει ο Δρ Τζέιμ Γκέρμπερ από τους συγγραφείς της μελέτης.»Με αυξανόμενη την ανησυχία για το πώς θα θρέψουμε ένα  κόσμο  με  πληθυσμό που πλησιάζει τα 9 δισεκατομμύρια,θα  πρέπει να εξασφαλιστεί  ότι το κάθε άτομο δεν θα έχει απλά στη διάθεσή του αρκετή τροφή,αλλά  και όλα  τα    άλλα θρεπτικά συστατικά ,που απαιτούνται για να ζει μια υγιή και παραγωγική ζωή.-

Πηγή: Μελισσοκομικό   Βήμα της ΟΜΣΕ,τεύχος 72 σελ. 46

tomelissi.woordpress.com

tr.voliotis@yahoo.gr

Advertisements