Περίπου 75  μελισσοκόμοι με  πιλοτικό  πρόγραμμα και  συντονισμό από  το Πανεπιστήμιο  klemson της Νότιας Καρολίνας  στις Η.Π.Α. εφαρμόζουν πρόγραμμα ενθάρυνσης-επικοινωνίας μεταξύ τους και γενικότερα  με χρήστες φυτοφαρμάκων και  μελισσοκόμων, σε ονλάιν πρόγραμμα  χαρτογράφησης ,με στόχο  την πρόληψη δηλητηριάσεων των μελισσών.

Οι μελισσοκόμοι εισάγουν στο πρόγραμμα την τοποθεσία του μελισσοκομείου  των, και τα στοιχεία  της επικοινωνίας  και  οι χρήστες  φυτοφαρμάκων μπορούν να συνδεθούν στη  βάση δεδομένων που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και να ενημερώνουν  τους μελισσοκόμους  αν πρόκειται να κάνουν  κάποιο ψεκασμό στην  περιοχή.

Έτσι μειώνεται ένας στρεσσογόνος  παράγοντας που αντιμετωπίζουν οι  μέλισσες και που  αυτός  συμμετέχει στο Σύνδρομο Κατάρρευσης  των Μελισσιών.

Στη Νότια Καρολίνα οι  χρήστες των  φυτοφαρμάκων παίρνουν άδεια ,όταν αποδείξουν ότι γνωρίζουν πως να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις  τους για τους επικονιαστές.Και έχουν κίνητρο ορθής  διαχείρισης και  προστασίας των επικονιαστων.

Το  πρόγραμμα αυτό  της Καλιφόρνιας λειτουργεί 25 χρόνια , είναι υποχρεωτικό και  για τη Φλόριντα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο.

Ο Δήμος του Σιάτλ απαγορεύει τα νεονικοτινοειδή με  ομόφωνο  ψήφισμα και  η καταπολέμηση των ζιζανίων και παρασίτων θα γίνεται με έντομα  φιλικά  προς  τους επικονιαστές.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) με ψήφισμα πιέζει να ανασταλεί  η χρήση των νεονικοτινοειδών και ζητάει να  ψηφίσει η Βουλή  νόμο για την  προστασία των επικονιαστών που  το ζητούν και από άλλες πόλεις.-

Πηγή:Μελισσοκομικό  Βήμα της  ΟΜΣΕ.τεύχος 72 ,σελ. 48

tomelissi.wordpress.com

tr.voliotis@yahoo.gr

 

Advertisements