Στο άρθρο αυτό έγιναν  βελτιώσεις πρόσθεσης σημαντικών σημείων σε προηγούμενη ανάρτηση , ώστε να αξιοποιείται μελλοντικά το ερχόμενο δίμηνο Μάρτη και Απρίλη.

Δηλαδή  για τους μήνες Mάρτιο και Απρίλιο, έγινε βασική ανάρτηση στις 13 Φεβρουαρίου  2013, αλλά είναι επίκαιρο-χρήσιμο να  μελετάμε, ΠΡΙΝ από αυτό το δίμηνο, κάθε χρόνο, αφού  στη  σημερινή ανάρτηση περιέχονται  σημαντικές  μελισσοκομικές πληροφορίες, που ισχύουν πάγια  σε αυτό το δίμηνο, όπως είναι  οι   επόμενες:

1) Βαρρόα: Αν δεν έγινε εφαρμογή το Δεκέμβριο, που δεν είχαν γόνο τα μελίσσια (ανάρτηση  16 Δεκεμβρίου 2012), τώρα δεν πρέπει να γίνει ,γιατί δεν θα είναι αποτελεσματική, αφού έχουν γόνους.

2) Αν είχαμε χειμωνιάτικες απώλειες, πρέπει να κάνουμε αυτοέλεγχο , να θυμηθούμε λάθη ή παραλήψεις μας, από τα παρακάτω,που είναι τα συχνότερα:

  • Δεν εφαρμόσαμε τροφαποθήκη (ανάρτηση 23 Φεβρουαρίου 2013)
  • Τροφοδοτήσαμε το χειμώνα με σιρόπι ζάχαρης, που αυξάνει την υγρασία μέσα στην κυψέλη  και μειώνοντας τη θερμοκρασία προκαλεί νοζεμίαση. Και αν η ζάχαρη ήταν εισαγόμενη από χώρες, που δεν έχουν απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή φάρμακα τότε  έχουμε έρπουσες φθορές και απώλειες.
  • Αν τροφοδοτήσαμε με ζαχαροζύμαρο εμπορίου, που  περιείχε ισογλυκόζη, είναι ακατάλληλη για μελισσοτροφή.
  • Δεν αναδιατάξαμε τα πλαίσια, για να    πλησιάσουμε τις τροφές στη μελισσόσφαιρα και με το κρύο δεν μετακινήθηκαν οι μέλισσες προς την τροφή.

3) ΄Ομως ,μπαίνοντας στο Μάρτη, με βελτιωμένο καιρό,τα μελίσσια έχουν υπερκινητικότητα στη βρούβα  και άλλες χαμηλοχόρταρες (βοσκές ) και  στη συνέχεια ανθίζουν τα καρποφόρα δέντρα , οπότε θα συνεχίσει η έντονη δουλειά τους,που παράλληλα χρειάζονται σίγουρα και τη  δική μας βοήθεια για να προκύψει  μελισσοκομική δύναμη για αυξημένη σοδειά.

Οι παρακάτω χειρισμοί δίνουν  τη  δική μας βοήθεια:

4) Αποσύρουμε τις παλιές κηρήθρες, δηλ. τις σκουρόχρωμες, που είναι υπεύθυνες για  ασθένειες, όπως νοζεμίαση, ιώσεις, σηψιγονία κλπ. Γενικά οι κηρήθρες χρησιμοποιούνται για 3-4 χρόνια.

5) Είναι η εποχή που χτίζουν τα πλαίσια και πρέπει να τους δίνουμε φύλλα, όχι πολλά μαζί, αλλά ένα  ή και δύο για να αυξάνουν το χώρο ανάπτυξής τους και συλλογής μελιού και όταν τα χτίζουν τους ξαναδίνουμε άλλα.

6) Δεν βιαζόμαστε να βάλουμε πατώματα και δεν ανεβάζουμε γόνους για να ανέβουν τα μελίσσια.Όταν φτάσουν τα 6-7 πλαίσια γόνου, ανεβάζουμε 1-2 σφραγισμένους γόνους και συμπληρώνουμε κάτω νέα πλαίσια για χτίσιμο, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα ανέβουν. Ποτέ  δεν χωρίζουμε τη γονοφωλιά  με πλαίσιο φύλλου κεριού. Αυτό χαλάει τη συνοχή της γέννας. ΄Οταν ανέβουν και βάλουν μέλια τότε δίνουμε πάνω φύλλα από ένα, ανάμεσα σε δύο μέλια και σε όλο το πάνω πάτωμα με τον ίδιο τρόπο.

7) Αν χρειάζεται διεγερτική τροφοδοσία χρησμοποιούμε μόνο ελληννική ζάχαρη, όχι εισαγόμενη, γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν απαγορεύσει τη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκκων στις καλλιέργειες τους. Αυτά είναι διασυστηματικά , δηλαδή περνάνε μέσα από τον οργανισμό των μελισσών και σαν ξενόβια αποβάλλονται με το νέκταρ για να τα βρούμε στο μέλι.

Η διεγερτική τροφοδοσία γίνεται σε μικρές δόσεις καθημερινής κατανάλωσης ,για να μην αποθηκεύεται στο μέλι. Γίνεται βέβαια πάντα το σούρουπο, που μαζεύονται οι μέλισσες στην κυψέλη τους ,οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας ( ανάρτηση 25 Φεβρουαρίου 2013)

Η διεγερτική τροφοδότηση γίνεται για 15 μέρες ,αλλά σε χρόνο μέχρι 2 μήνες πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας.Και να παραθέσουμε τη συνταγή παρασκευής του ζαχαροζύμαρου (από έγκριτη πηγή του περιοδικού Μελισσοκομικό Βήμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος( ΟΜΣΕ ), τεύχος 55,σελίδες 35 και 36 )άρθρο του κ. Πανταζή Χρυσοβαλάντη, Γεωπόνου και Μελισσοκόμου),που τον ευχαριστούμε ,όπως και το περιοδικό μας.

Η συναγή: 100 κιλά ζάχαρης άχνης χωρίς άμυλο,7 λίτρα νερό και 300-400 γραμμάρια γύρης,(εμείς να προτείνουμε την πολύχρωμη που είναι ποικιλία από πρωτείνες και δικής μας προέλευσης ,για να αποφύγουμε μολύνσεις.Αλλά και η ζάχαρη να είναι Ελληνική, όχι εισαγόμενη, ιδίως από Βαλκανικές χώρες, που δεν έχει απαγορευτεί η χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και εφαρμόζεται το επικίνδυνο και διασυστηματικό ιμιντακλοπρίντ. Τα πιο πάνω υλικά τα ζυμώνουμε πολύ καλά,μέχρι που να μην κολλάνε στη χούφτα μας. Γίνεται μαλακό και δεν πετρώνει. Και αν του προσθέσουμε και ένα κιλό σκόρδα λιωμένα στο μπλέντερ με λίγο νερό, για να μπουν στο ζύμωμα, είναι καλό κατά της νοζεμίασης, στην τροφοδοσία του ξεχειμωνιάσματος, που δεν έχουμε φάρμακα να την αντιμετωπίσουμε. Όχι όμως τώρα, γιατί θα πάρουμε σκορδόμελο. Η μεγάλη ποσότητα  που βασίστηκε η συνταγή δίνει και τις μικρές αναλογίες της με υπολογισμό, αλλά δεν κάναμε υπολογισμούς παρέκκλισης από το πρωτότυπο,αφού την ιστοσελίδα μας την επισκέπτονται και μεγαλομελισσοκόμοι, τους οποίους και σωστά είχε υπόψη της η συνταγήΌμως για το σκόρδο υπάρχει  κάπου αναφορά στις αναρτήσεις μας, που αμβισβητεί την αποτελεσματικότητά του  κατά της νοσεμίασης.

Και μία   άλλη συνταγή διεγερτικής τροφοδοσία με χρήση και θυμόλης:

Η τροφοδοσία αυτή  αυτή γίνεται για να προωθηθεί η ανάπτυξη των μελισσιών,αλλά με κάποια σιγουριά ,ότι δεν θα ακολουθήσουν βροχές, που θα κλειστούν τα μελίσσια στην κυψέλη. Γίνεται για 10 μέρες με σιρόπι (ζαχαρόνερο) σε αναλογία ζάχαρης 1 κιλό και  1 λίτρο νερό, προσθέτοντας και 1 γραμμάριο θυμόλης, η  οποία όμως πρέπει προηγουμένως  να έχει διαλυθεί σε καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο, που το προσθέτουμε σε περιορισμένη ποσότητα όση χρειάζεται ακριβώς για την πλήρη διάλυσή της και αυτό το γραμμάριο θυμόλης είναι για 15 λίτρα σιροπιού. Με άλλα λόγια: 7,5 κιλά ζάχαρης (Ελληνικής) και 7,5 λίτρα νερό και 1 γραμμάριο θυμόλης και το φαρμακευτικό οινόπνευμα όσο ακριβώς χρειάστηκε για τη διάλυσή της. Αυτή η θυμόλη  ενισχύει την άμυνα των μελισσών κατά της Νοζεμίασης. Όμως να έχουμε υπόψη μας ότι οι μέλισσες τη δεύτερη και τρίτη μέρα γίνονται πιο επιθετικές με τη θυμόλη.

Όμως  είναι  χρήσιμο εδώ  να  παρεμβάλουμε συσχετισμένα , για  πληρέστερη μελέτη και το πιο  κατατοπιστικό άρθρο  της ανάρτησής μας 27/1/2ο14, με  τίτλο:Καταπολέμηση της νοζεμίασης με διεγερτική τροφοδοσία των μελισσιών και προσθήκη θυμόλης, που αυτό μας το πρόσφερε η Μελισσοκομική Επιθεώρηση Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014,σελίδα 52,που πρέπει να μελετηθεί καλά.

Η   διεγερτική τροφοδότηση βοηθάει τα μικρά και μεσαία μελίσσια ,που δεν έχουν φτιάξει ακόμη καλές αποθήκες.Και γίνεται  σχεδόν σούρουπο για την αποφυγή λεηλασίας.Και η ημερήσια ποσότητα που χορηγούμε είναι μικρή :150 γραμμάρια τη μέρα. Αν όμως  είναι μακρυά το μελισσοκομείο ,μπορεί να χορηγηθεί διπλάσια ποσότητα μέρα παρά μέρα.

Και βέβαια ευχαριστούμε πολύ τη  Μελισσοκομική Επιθεώρηση,που δημοσίευσε αυτή την πρώτη συνταγή στη σελίδα 76 του τόμου της  του  2013, όπως ευχαριστούμε και τους συντάκτες  της κους ΄Μάνθο Μανθόπουλο, Χρήστο Καραγκούνη και Αλέξανδρο Γκουσιάρη.

8) Σμηνουργικά: Άν σε κάποιο μελίσσι παρατηρήσουμε πολλούς κηφήνες αυτό είναι  προφανώς «σύναξη ΕΞΌΔΟΥ  νύφης», δηλαδή νέας βασίλισσας ,να την ακολουθήσουν (για να εκτελέσουν την εντολή της ύπαρξής τους). Και  πρέπει να υπάρχουν βασιλικά κελιά υπό εκκόλαψη ή και  εκκολαπτόμενα. Ψάχνουμε αμέσως το μελίσσι και αν βρούμε κελιά που δεν μας ενδιαφέρουν, τα καταστρέφουμε αμέσως, για να αποφύγουμε τη σμηνουργία, αφού είναι αποδυνάμωση του μελισσοκομείου.

Εμείς όμως, δεν σταματάμε σε αυτή την πανικόβλητη απόφαση. Τη θεωρούμε μεγάλο λάθος και μελισσοκομική έλλειψη. Προτείνουμε προετοιμασία  και  καλή  διαχείριση για αυτό  το ενδεχόμενο, που είναι και συχνό ώστε χωρίς πανικό να σκεφθούμε ότι η φύση έτσι πρόβλεψε τον πολλαπλασιασμό των μελισσιών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τον ανακόπτουμε και να γινόμαστε «αφύσικοι μελισσοκόμοι». Δεν υπάρχει αδιέξοδο στη μελισσοκομία και δεν υπάρχει μελισσοκόμος, που να μη θέλει πολλαπλασιασμό των μελισσιών του, νέες βασίλισσες, παραγωγικές, δυνατά μελίσσια και παραγωγικά, όχι σμηνουριάρικα, που θέλουν επιφυλακή πρόληψης ή καταστολής των σμηνουργιών, αφού είναι απώλεια του μελισσοκομείου. Αν λοιπόν συμφωνούμε με όλα αυτά και στον κίνδυνο μιας σμηνουργίας θεωρούμε λύση την κατασροφή των κελιών και ότι αυτό είναι ο σωστός χειρισμός, αυτό σημαίνει ότι: Είμαστε στο νηπιαγωγείο του μελισσοκομικού σχολείου. Όχι για άλλο λόγο, αλλά απλά επειδή συμφωνούμε στα προηγούμενα «Θέλω μας «, ενώ στην ουσία  κάνουμε το αντίθετο σε όλα, μα σε όλα αυτά. Μας πανικοβάλλει  ένα φυσικό φαινόμενο, που πρέπει να δίνει χαρά, σαν καλοδεχούμενο δώρο. Αυτό είναι τα βασιλοκελιά, που παράγονται πάντα από τα δυνατά μελίσσια και το καθένα είναι η αρχή ενός νέου μελισσιού. Επομένως,πρέπει να  περισώσουμε όλα τα σφραγισμένα. Να τα βάλουμε σε ένα χάρτινο  ή  ξύλινο κουτί με  θήκες κατάλληλες για όρθια κελιά και λίγο βαμβάκι στο θάθος τους για απαλότητα, αρκετό ελεύθερο χώρο από πάνω τους, καπάκι που να κλείνει με μελντεσέ του μέτρου και στο καπάκι στρογγυλή τρύπα καλυμμένη με φαρδύ χωνί σίτας, που κλείνεται με ένα φελλό. Οι θήκες των κελιών γίνονται εύκολα σε παχύ γαλάζιο  οικοδομικό φελιζόλ ή σε μαλακότερο άσπρο, με ένα κωνικό αυτοκατασκεύασμένο χωνί από τσίγκο, που το πυρώνουμε και μας κάνει κωνικές  θήκες για τα  κελιά, όρθια μέσα στο φελιζόλ. Τα ανοιχτά κελιά τα καταστρέφουμε, αλλά για τον κίνδυνο της διαφυγής κάποιου αρχόμενουχωρίζουμε το δυνατό μελίσσι, που θα σμηνουργούσε, σε 2 ή  και 3, ανάλογα με τη δύναμή του, μοιράζοντας σύμμετρα περίπου τα περιεχόμενά τουΔεν ψάχνουμε για βασίλισσα,που δεν πρέπει να υπάρχει, αλλά αυτά τα 2 νέα τα τοποθετούμε δεξιά και αριστερά από τη θέση του μητρικού μελισσιού και σχεδόν κολλητά του και προς την ίδια κατεύθυνση. Και τις επόμενες δύο μέρες παρατηρούμε τη κίνηση που έχουν στις εισόδους και κάνουμε αλλαγή της θέσης αυτού που έχει τη μεγαλύτερη κίνηση με αυτό που έχει τη μικρότερη, ώστε οι συλλέκτριες να ισοκατανεμηθούν και αυτό μπορούμε να το ξανακάνουμε  άλλη μια φορά. Απλά πράγματα. Ο κίνδυνος της σμηνουργίας έφυγε, αφού την κάναμε εμείς υπό έλεγχο εικονικά χωρίς απώλειες». Οι γαμπροί μείνανε άναυδοι και φύγανε για άλλες αναζητήσεις. Την παραγωγή δεν τη ξεχνάμε και μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε το δυνατό μελίσσι με επανένωσή τους με τη μέθοδο της εφημερίδαςΑλλά στα κελιά μας, στο κουτί, υπάρχουν βασίλισσες. Και πρέπει να  ξεκαθαρίσουμε τώρα αν θέλουμε μέλι και  μελίσσια. Οπότε μπαίνει θέμα διαχείρισης των  βασιλοκελιών: Και πρέπει την ίδια μέρα του χωρισμού και της ματαίωσης της σμηνουργίας να αποφασίσουμε, γιατί τα κελιά δεν περιμένουν και οι νέες βασίλισσες θα βγούν. Όχι βέβαια για σμηνουργία, αλλά για γονιμοπόησηΈτσι λοιπόν την ίδια  μέρα του χωρισμού, δίνουμε από ένα κελί στο μητρικό, που δεν θα  έχει βασίλισσα και αν έχει την αφαιρούμε. Και στα άλλα δύο από ένα κελί, αν θέλουμε μελίσια. Όμως τυλιγμένα σε αλουμινόφυλλο κουζίνας  20χ20 εκατοστά , που  του κάνουμε δίπλωμα στα τέσσερα, και στη συνέχεια ξεδίπλωμα και κράτημα στο αριστερό χέρι, τοποθέτηση του δάχτυλου του δεξιού χεριού, του δείχτη, στο κέντρο του διπλώματος, και με την αριστερή χούφτα συρρικνώνουμε το αλουμινόφυλλο, γύρω από το δεξί δάχτυλο, να στρώσουν τα τσαλακώματα. Αυτό είναι θήκη προστασίας για το κελί

….Αλλά πριν χρησιμοποιηθεί, πρέπει από μέσα προς τα έξω να τρυπήσουμε τη μύτη της θήκης τόσο, που όταν βάλουμε το κελί να εξέχει από τη θήκη μόνο η καμπυλωτή μύτη του κελιού. Τα ξέφτια της μύτης τα ξεχειλώνουμε λίγο προς τα έξω για να μην εμποδίζουν την έξοδο της βασίλισσας  που  θα προκύψει.

Και  τα  υπόλοιπα κελιά (δώρα,που θα καταστρέφαμε από πανικό) ,τα αξιοποιούμε για νέες παραφυάδεες που θα σχιματίσουμε.Μικρές όμως,περιορίζοντας το χώρο των κυψελών τους με φύλλο σκληρού φελιζόλ.Κύρια όμως για την αντικατάσταση των βασιλισσών που συμπλήρωσαν ευδόκιμη υπηρεσία δύο ετήσιων μελισσοκομικών περιόδων.Πρώτιστα δε αυτών που είναι ηλικιωμένες.Και τέλος αυτών των μελισσιών που δεν προχωρούν,(να μη βασανιζόμαστε και ψαχνόμαστε,αφού φταίει η μειονεκτική βασίλισσά τους).Και για να κλείσουμε πρέπει να προσθέσουμε κάτι,ας το πούμε ληξιαρχικό. Δηλαδή το έτος γέννησης των βασιλισσών, για να ξέρουμε, ποίες πρέπει να αντικαταστήσουμε .(Στα μελισσοκομικά καταστήματα υπάρχουν ειδικά πάμφθηνα στιλό μαρκαρίσματος με μία στάλα χρώματος του  έτους  γέννησης ,στη ράχη της βασίλισσας ,που κάνει και εύκολο τον εντοπισμό της και θα πάρετε οδηγίες από το κατάστημα για το μαρκάρισμα των βασιλισσών).

9)Για την πρόληψη και καταστολή των σμηνουργιών υπάρχουν αναρτημένες μέθοδοι στις 14 Φεβρουαρίου 2ο13, 

10)Για τη βασιλοτροφία επίσης στις 21 Ιανουαρίου 2013

11)Στα μελισσοκομικά μας εφόδια έχουμε πάντα μερικά  διαφράγματα βασίλισσας, μεταλικά όμως,όχι πλαστικά που είναι εύθραυστα  και αιχμηρά αποτριχώνοντας τις μέλισσες και πώς να συλλέξουν τη σκόνη της γύρης.Τη χρησιμότητα των διαφραγμάτων θα την αναφέρουμε στα επόμενα σχετικά.

12)Εξίσωση του δυναμικού των μελισσιών σε πληθυσμό και στην ποσότητα μελιού και γύρης:

α)Αφαιρούμε από τα δυνατά μελίσσια πλαίσια με σφραγισμένο γόνο και τα δίνουμε στα μέτρια όχι στα αδύνατα.

β)Το ίδιο κάνουμε για τό μέλι και τη γύρη.Με αυτούς τους χειρισμούς  μειώνουμε τις σμηνουργικές τάσεις,εξομοιώνουμε τα μελίσσια μας και κάνουμε  όμοιους χειρισμούς,που απλουστεύουν τη δουλειά  του μελισσοκομείου και

13)Δεν ξεχνάμε τα αδύνατα ,που το καλύτερο για αυτά  και για εμάς είναι η συνενωσή τους με εφημερίδα,κρατώντας τη βασίλισσα του πιο δυνατού,οπότε θα αποδώσουν και εισόδημα.

14)Αντικατάσταση βασιλισσών στην περίοδο της μεγάλης ανθοφορίας στη δεύτερη  μεισσοκομική  περιόδου τους,(κάθε 2 χρόνια),για να έχουμε νέες αποδοτικές βασίλισσες,μείωση των σμηνουργιών,εξομοίωση των χειρισμών, γρήγορη ανάπτυξή τους και εισόδημα φθηνοπωρινό  με ανάπτυξη για καλή διαχείμαση.Αυτή η συστηματική ετήσια ανανέωση των βασιλισσών στη δεύτερη μελισσοκομική χρονιά τους κατά τη μεγάλη ανθοφορία,   είναι η άριστη διαχείριση του μελισσοκομείου και η εφαρμογή της απλουστεύεται με το απλό χρωματικό μαρκάρισμα  στη ράχη τους ,του έτους  γέννησης  ,που διευκολύνει και τον εντοπισμό(μαρκαδόρους και οδηγίες στα ειδικά μελισσοκομικά καταστήματα).Πέρα όμως από τη βελτίωση της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης ,που αποδίδει η συστηματική αντικατάσταση των βασιλισσών  στη δεύτερη  μελισσοκομική χρονιά τους ,ασύγκριτη επί πλέον βελτίωση προκύπτει,αν επιδιωχθεί συστηματικά ,η χρησιμοποίηση γενετικού υλικού ,από τα άριστα μελίσσια του μελισσοκομειου μας ,τα οποία πρέπει να τα έχουμε επισημάνει .Όμως από αυτά πρέπει να εξαιρούμε εκείνα, που έχουν αποκαλύψει τάση προς σμηνουργία, για να έχουμε μειωμένα μελισσοκομικά προβλήματα

15)Το ευρετήριο θεμάτων παραπέμπει στις αναρτήσεις  Βασιλοτροφίας, για επιλογή μεθόδου παραγωγής νέων βασιλισσών.

α)Εντοπίζουμε τη βασίλισσα σε διόροφο μελίσσι και την περιορίζουμε στο κάτω πάτωμα, με ένα πλαίσιο ανοιχτό γόνο,για να ελκύσει τις παραμάνες να τον τροφοδοτήσουν, αλλά και με ένα πλαίσιο με μέλι και άλλο ένα με γύρη και τα υπόλοιπα πλαίσια χτισμένα και κενά ή και άχτιστα  στην ανάγκη.Στη συνέχεια απομονώνουμε το κάτω πάτωμα με διάφραγμα βασίλισσας (που δεν χωρεί να περάσει η βασίλισσα στο πάνω πάτωμα,όπως και οι κηφήνες δεν χωρούν).

β)’Ομως σε ένα όροφο (πανωκάσι) στη μία από τις στενές πλευρές του,,στη μέση και στο κάτω μέρος αυτής της πλευράς,  έχουμε κόψει και αφαιρέσει ένα κομμάτι ξύλου 2χ4 εκατοστά ,για έξοδο των κηφήνων.  Και με το άνοιγμα αυτό στο πίσω μέρος τοποθετούμε τον όροφο αυτόν πάνω από το διάφραγμα του κάτω πατώματος.Και στον όροφο αυτόν τοποθετούμε τα υπόλοιπα πλαίσια.Στο κέντρο απαραίτητο  ένα πλαίσιο σημαδεμμένο( να το θυμομαστε ),με ανοιχτό γόνο και αυγογέννα ,δεξιά και αριστερά του ανοιχτούς γόνους ,μετά τα πλαίσια με γύρες και μέλι και στη συνέχεια  κλειστούς γόνους και κενά πλαίσια,οπότε κλείνουμε και τον όροφο αυτό.

γ)Οι παραμάνες θα  κατανεμηθούν από μόνες τους, όπου χρειάζεται τροφοδοσία  πάνω και κάτω γόνου και βασίλισσας.

δ)Μετά 2 μέρες στο πάνω πάτωμα βρίσκουμε κελιά ,αλλά τα καταστρέφουμε,αφού  δεν κάνουν για βασίλισσες αφού δεν έχουν τραφεί αποκλειστικά και μόνο με βασιλικό πολτό και θα είναι μειονεκτικές.

ε)Όμως μετά 4-5 μέρες στο πάνω πάτωμα και στο σημαδεμμένο πλαίσιο βρίσκουμε βασιλικά κελιά και αυτά μας κάνουν,ώστε πριν την εκκόλαψή τους τα χρησιμοποιούμε:

  • Για την αντκατασταση βασιλισσών ,που δούλεψαν 2 μελισσοκομικές χρονιές.
  • Για σχηματισμό παραφυάδων αύξησης του μελισσοκολείου και
  • Για αντικατάσταση βασιλισσών σε καθυστερημένα μελίσσια ,που είναι μειονεκτική ή ηλικιωμένη η βασίλισσά τους.

Και τέλος…..

στ) Αυτή την εποχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί η θυμόλη για την αντιμετώπιση της Nοζεμίασης. Και η συνταγή είναι: 15 γραμμάρια θυμόλης, διαλυμένη καλά σε καθαρό φαρμακευτικό οινόπνευμα. Στο διάλυμα αυτό εμποτίζουμε 6 κομμάτια VETTEX  5×10 εκατοστά και βάζουμε ένα κομμάτι σε κάθε μελίσσι  για 3 εβδομάδες.

Όμως αντί αυτής της εφαρμογής θα  προτείναμε την εφαρμογή της ανάρτησής μας της 27/1/2014 που είναι η: «Καταπολέμηση  Νοζεμίασης με τη διεγερτική τροφοδοσία και προσθήκη θυμόλης .

ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στις αναρτήσεις μας 19/3/2014 και 31/3/2014,υπάρχει σπουδαία ενημέρωση για την τροφοδοσία των μελισσιών  ,που θα αποτρέψει τα  σφάλματα και  θα καλύψει  όλες τις μελισσοκομικές ανάγκες με ασφάλεια,αν μελετηθούν.

Advertisements