Η ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ: Είναι σοβαρή ασθένεια  στη  μελισσοκομία   και  για  την αντιμετώπισή της προτείνεται  πρακτικός τρόπος από την ανάρτηση της ιστοσελίδας μας  της 27/1/2014 ,που γίνεται  με τη διεγερτική  τροφοδοσία ανάπτυξης  των μελισσιών, την  Άνοιξη για απόδοση  μελιού, όπως και  από  την αρχή του  Φθινόπωρου κύρια  για την ανανέωση του πληθυσμού και καλό  ξεχειμώνιασμα ,ώστε  να  μη χαθεί ανοιξιάτικος  χρόνος, που σχετίζεται με  την παραγωγή .Αλλά  σε αυτές τις  τροφοδοσίες  γίνεται απαραίτητα  ΧΡΗΣΗ ΘΥΜΟΛΗΣ,ΠΟΤΕ  ΟΜΩΣ σε περίοδο έναρξης   της συλλογής  μελιού ,ένα μήνα  πριν την  έναρξή της.

————————————————————————————————————————————————————

Όμως παραθέτουμε συμπληρωματικά και  αυτή  τη ν ανάρτηση,που  περιέχει  χρήσιμη πληροφόρηση και  αναφέρεται  στη  Νοσεμίαση  και  στη  Θυμόλη:

(Το ΣΚΟΡΔΟ: Χρησιμοποιήθηκε από Έλληνες,αλλά  διαπιστώθηκε περιορισμένη αποτελεσματικότητα με την εφαρμογή του από το ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑς,όπως μας πληροφορεί   η Μελισσοκομική Επιθεώρηση  τόμος του   2011  σελ.169 τηλέφωνο-φαξ 2392091575).

———————————————————————————————————————————————————–
>Η ΘΥΜΟΛΗ:Σύμφωνα  με  την ίδια πηγή εφαρμόστηκε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φυσική ουσία εναντίον της Νοζεμίασης.

>Ξεκίνησε από την  Αυστραλία ,με την παρατήρηση ότι τα μελίσσια που τροφοδοτούνται με  σιρόπι , στο οποίο προστέθηκε θυμόλη  για να μη ξυνίσει,δεν εμφάνιζαν  νοσεμίαση για  20  χρόνια.Αυτό διαπιστώθηκε και από  ρώσσους ερευνητές το 1981, σε άρωστα μελίσσια το καλοκαίρι,που την επόμενη χρονιά  απαλλάχτηκαν από τη νοσεμίαση    και  σε  εργαστηριακά  πειράματα διαπιστώθηκε ότι η θυμόλη μειώνει τον αριθμό των σπορίων στις προσβλημένες μέλισσες.

>Τούρκοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη θυμόλη σε 55 μελίσσια για  3 συνεχόμενες χρονιές 😦 1 γραμμάριο θυμόλης διαλυμένο σε  15 λίτρα σιρόπι 1:1). Και  βρέθηκε μείωση των σπορίων της νοσεμίασης,μεγαλύτερη από  το ( καταργημένο πλέον Φουμιντίλ).Αλλά αύξησε το γόνο του πληθυσμού των μελισσιών και  έτσι προτάθηκε  για τη  θεραπεία της νοσεμίασης.

>Ιταλοί επιστήμονες βρήκαν ότι  120 χιλιοστά  του γραμμαρίου θυμόλης σε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο τροφοδότησης μελισσιών ,μειώνει  11,5 φορές τα σπόρια της νοσεμίασης,από  τις μέλισσες μάρτυρες και αύξησε τη ζωή τους από 20 σε 24 μέρες. δεν

>Το  Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π. Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε θυμόλη στο σιρόπι ,αναλογίας 1 γραμμαρίου σε 15 λίτρα σιρόπι, για  2  συνεχείς χρονιές, σε 3 πειράματα :ΚΑΙ Η ΜΕΊΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΊΩΝ ΉΤΑΝ ΑΠΌ  50%-68% και τα μελίσσια αναπτύχθηκαν κανονικά και χωρίς απώλειες την επόμενη χρονιά ,αφού η θυμόλη  αδρανοποιεί τα σπόρια και  η παρουσία τους στα μελίσσια δεν  αποτελεί ένδειξη ασθένειας,αφού με μεθόδους  ξεχωρίζουν τα  ζωντανά από τα  αδρανοποιημένα σπόρια.Προτείνεται  όμως να  γίνονται διαχρονικά επαναληπτικέςς επεμβάσεις.

>>ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Η Νοσεμίαση προέρχται από το Νοσέμα Απίς ή το Νοσέμα Σεράνε,είναι επικίνδυνη ασθένεια.Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.Ελέγχεται όμως με κατάλληλους χειρισμούς.Και όταν δεν συμπέσει με προσβολή βαρρόα,κακή χρονιά,αδύνατα μελίσσια,κακές  βασσίλισσες,μαύρες κηρήθρες,απουσία πρωτεϊνών,τροφής το φθινόπωρο,αλλά και αδιαφορία του μελισσοκόμου.

Έτσι  λοιπόν,από τα διάφορα σκευάσματα που  κυκλοφορούν,προτείνεται η θυμόλη στο σιρόπι ,σαν πλέον αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη για το μελίσσι και τα προΪόντα του,ΧΩΡΊς ΌΜΩς ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΝΤΑΙ  ΚΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΆ ΜΈΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΉς ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΏΝ.

ΠΗΓΗ: Αναφέρεται στο κείμενο της ανάρτησης

tomelissi.wordpress.com

tr.voliotis@yahoo.gr

Advertisements