Η χρονιά που πέρασε του 2ο14 πρόσφερε φθινοπορινές  ανθοφοριες και μελιτοφορίες, κυρίως ρείκι,μελιτοφορία  πευκοδασών,κισσό,κουμαριά,ακονιζά και πολυκόμπι.

Προέκυψε,λοιπόν παραγωγή μελιού,ανανέωση του πληθυσμού αργά το φθινόπωρο και ενισχύθηκαν  τα αποθέματα σε γύρη και μέλι.

Οι καιρικές συνθήκες  στο δίμηνο που πέρασε του  2015,υστέρησαν από εκείνες του 2014 και  2013,που αυτές άφησαν  δυνατά μελίσσια  σε πληθυσμούς και αποθέματα τροφών.

Έτσι το  2015 μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου,  οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν τις γύρες και το ξεκίνημα του γόνου και απομένουν η  ευνοϊκή άνοιξη του  Μαρτίου  ,που φάνηκε ( λίγο καθυστερημένα ) ,προκλητική όμως για  το υπόλοιπο του  μήνα αυτού.Με αισιοδοξία όμως  από  τον Απρίλη να υπερκαλύψει  το έλλειμμα ,που  δεν θέλαμε να έχει προκύψει σε αυτό το μήνα(αν και το δικαιούται  «παροιμιακά και καλοπροαίρετα» …αφού  ήδη του  έχουμε προσάψει κάποια δυσφήμιση, παγειοποιημένη. Περιμένουμε λοιπόν,με λίγα λόγια ,να επαληθευτεί στην πράξη  η αισιοδοξία μας για το υπολόιπο  του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο : » Να αναπτυχθούν  εκκρικτικά τα μελίσσια και να θεμελιώσουν την επιτυχία της  μελισσοκομικής  χρονιάς του  2015 και αυτή να την υποστηρίξουν και οι  μελισσοκόμοι τους στη συνέχεια, για αυτό  που το αμέλησαν, απομένει και το περιμένουν τα μελίσσια.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

>Οι  εργασιες της αποθήκης πρέπει  να έχουν τελειώσει

>Ο Μάρτιος μοιράζει την απαιτούμενη εργασία της υπαίθρου ,αλλά και αποθήκης αντικατάστασης φθαρμένων  κυψελών  που θα επισκευαστούν η θα αντικατασταθούν για να   δοθούν  στο μελισσοκομείο,όπου είναι ανάγκη,όμως όταν ο καιρός είναι  ζεστός.

>Η   διευκόλυνση πολλαπλασιασμου των μελισσιών γίνεται   τέλη Απριλίου -αρχές  Ιουνίου

>Το Μάρτιο – Απρίλιο προκύπτει έκρηκτική-εντυπωσιακή ανάπτυξη στα  μελίσσια, που  βάζει τα θεμέλια της επιτυχίας αυτής της    χρονιάς και πρέπει να υπάρχει  και  μελισσοκομική ετοιμότητα  υποστήριξης  του μελισσοκομείου.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ;

>Πρώτη επιθεώρηση γίνεται στις πρώιμες περιοχές το  Μάρτιο , όταν είναι ζεστή μέρα,περιορισμένη  σε χρόνο για  έλεγχο του βάρους της κυψέλης ,ανασηκώνοντας  με το χέρι  την κυψέλη από  την πίσω τρύπα αερισμού και αξιολογόντας το βάρος, ώστε να αποκτηθεί  σχετική εμπειρία και εφαρμογή , να μην ενοχλούμε συχνά τα μελίσσια για τον έλεγχο επάρκειας  τροφών.

>Αργότερα με τη βελτίωση του καιρού κάνουμε  βαθύτερη επιθεώρηση και πιο  σχολαστική κρατώντας  ένα  μπλοκάκι με αποκοπτόμενα φύλλα και καταγράφουμε   σε αυτό τις παρατηρήσεις μας, αφήνοντας το φύλο σημειώσεων  για την επόμενη επίσκεψη,που  πρέπει όμως  να έχουμε κάνει σχετικές  ετοιμασίες,αλλά θα αναζητήσουμε  και νέες αναγκαίες παρατηρήσεις που  δεν προσέξαμε,για την επόμενη  βοήθεια  του μελισσοκομείου μας,που ενδεικτικές συμβουλές παραθέτουμε,τις επόμενες:Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΎΝΤΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ: ΑΞΈΧΑΣΤΑ,  ΝΑ ΑΠΟΦΎΓΟΥΜΕ  ΑΡΧΌΜΕΝΗ,(ΌΧΙ ΞΕΚΙΝΗΜΈΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ  ΛΕΗΛΑΣΙΑ). Και εδώ ,προτείνουμε  τη  μελέτη της αναρτησής μας στις 25/2/2013 : «Λεηλασία μελισσοκομείων» ,που είναι χρήσιμη …αλλά να είναι και  ΑΧΡΕΊΑΣΤΗ).

Καταγράφουμε λοιπόν τον αριθμό των πλαισίων,άδειων,  με ανοιχτό γόνο,με κλειστό,τη βασίλισσα αν την είδαμε,αλλά  αρκεί που είδαμε αβγό όρθιο ,λοξό, ή και ξαπλωτό για  να μη  την  ψάχνουμε τη βασίλισσα.Αποθέματα μελιού σε πλαίσια και  γύρης,απομάκρυνση ακατάλληλων  πλαισίων  με αντικατάστασή τους.Σε αυτές τις καταγραφές που παραθέτουμε σίγουρα       μπορεί να προστεθούν και άλλε ς ,όπως και  εφόδια  τροφές και άλλα υλικά που  θα χρειαστούν για άμεση κάλυψη  αναγκών.Αξέχαστα όμως καπνιστήρια,  αναπτήρες,μάσκα,γάντια φόρμα άσπρη και  βαμβακερή  ,όχι συνθετική,μήτε και  μάλινη. Καπνιστικό, το καλυτερο συστηνόμενο είναι  η ΙΣΚΑ  από μολυσμένους κορμούς  μεγάλων -γέρικων δέντρων,που πρέπει να  αποξηραθεί ,

ΑΜΑΠΤΥΞΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ:

>Στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου προκύπτει εντυπωσιακή ανάπτυξη.

>Από το Φεβρουάριο  προκύπτουν  νέες μέλισσες που αντικαθιστούν τις παλιές.

>Τον Απρίλιο η ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή με την κορύφωσή της.

>Ακολουθούν  μετακινήσεις  των μελισσιών σε  διαδοχικές αποδοτικές  μελισσοβοσκές ,για τρύγους.

>Στις αρχές του φθινοπώρου επιλέγουμε τις εποχικές   μελισσοβοσκές,όχι για να τρυγίσουμε μέλι,αλλά για να  ανανεώσουμε τις βασίλισσες, που έκλεισαν το δεύτερο χρόνο της ζωής τους, και να αποθηκέψουν μέλια  φθινοπωρινά, για το ξεχειμώνιασμα με πληθυσμό που θα  προέλθει από τις  νέες βασίλισσες,που αυτός θα παραδώσει τη  σκυτάλη τη συνέχισης της ζωής τους   τη νέα άνοιξη και χρονιά.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ>Αυτή την εποχή τα μελίσσια χρειάζονται αυξημένη τροφοδότηση για να εκθρέψουν γόνο τον Απρίλιο,ενώ στο Μάρτιο  η  ανάγκη  είναι  μικρότερη, γιατί και ο χειμώνας με τα κρύα μειώνει το γόνο,ενώ στην άνοιξη  τον αυξάνει  ανάλογα με τον καιρό και τις τροφές και γιαυτό παρεμβαίνουμε με διεγερτικές τροφοδοσίες  γέννας.Από τις αρχές όμως του Μαρτίου έως το τέλος του Απριλίου η στεραιά τροφή  του  ζαχαροζύμαρου αντικαθίσταται με το σιρόπι ζάχαρης,που υπάρχουν αναρτημένες  συνταγές παρασκευής του, με άχνη  ζάχαρης αλεσμένης , όχι αυτήν των ζαχαροπλαστείων και του εμπορείου ,που την αναμειγνύουν με  άμυλο (νισιστέ,καταστατό) για να μην  πετρώνει και που αυτό προκαλεί  δυσκοίλια στις μέλισσες.

Για  βαθύτερη ενημέρωση των προβλημάτων  της τροφοδότησης των μελισσιών  υπάρχουν  οι  αναρτήσεις μας;

19/3/2014 ,  31/3/2014  συσχετισμένα στην ανάρτηση 23/2/2015

Το σιρόπι της ζάχαρης τον Απρίλιο γίνεται αρεό με ζάχαρι 1 και 2 νερό για να μην αποθηκεύεται, αλλά να καταναλώνεται  και σαν νερό  που το   έχουν άμεση ανάγκη οι μέλισσες.Αλλά δίνουμε μικρές ποσότητες να  καλύπτουν τις ανάγκες τους και να μην αποθηκεύεται και  το νερό στο σιρόπι να είναι χλιαρό στους 30-40 βαθμούς.

ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ:

Τα μελίσσια δεν αποθηκεύουν νερό στα πλαίσια παρά μόνο σε καύσωνα το κάνουν αυτό για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασια τους.ΈΤΣΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΊ ΤΟ  ΝΕΡΌ ΣΕ ΠΟΤΉΣΤΡΑ,  ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΉ ΤΟΥ  ΠΕΤΆΓΜΑΤΟς ΑΠΌ  ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΣΆΛΕΙΜΑ  ΛΊΓΗς  ΖΆΧΑΡΗς ΓΙΑ ΈΛΞΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΝΕΡΟΎ .Όμως αν υπάρχουν κοντά μελισσοκομεία  και μόνο  το δικό σας νερό,πρέπει να γίνει  σκέψη για κίνδυνο  μόλυσνσης του μελισσοκομείου από ασθένειες.Και υπόψη ότι τα πρωϊνά με  παγετό οι μέλισσες  παίρνοντάς το, παγώνου και χάνονται.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ:

ΒΑΡΡΟΑ:Η ανάρτηση 16/12/2012 έχει πληρότητα αποτελεσματικής εφαρμογής και ακίνδυνης ,αλλά εφαρμόζεται το Δεκέμβρη που είναι τελείως ξεγόνιαστα τα μελίσσια

Για άλλες περιπτώσεις καταπολέμησης των βαρρόα  γίνεται εφαρμογή της βιοτεχνικής μεθόδουτων  αναρτήσεων 19/11/2013 και 23/11/2013

ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ :

Παραθέτουμε  για μελέτη  τις αναρτήσεις:

17/1/2013 Βελτίωση π αραγωγής βασιλισσών

13/8/2013 Βασιλοτροφία και συσχέτιση προτάσεων  και

27/11/2ο13 Βασιλοτροφία για λίγα μελίσσια

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2Ο15 :

Περιέχει εμπλουτισμένη προηγούμενη  ανάρτηση ,συσχετίζει πληροφορίες και καλύπτει κενά που υπήρχαν.

Είναι η ανάρτησή μας στις 23/2/2ο15  προτεινόμενη για πρώτη  μελέτη της μελισσοκομικής επικαιρότητας Μαρτίου-Απριλίου 2015

tr.voliotis@yahoo.gr

Advertisements