(Παράθεση χωρίς  αλλοίωση, της εισήγησης του κ. ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΚΟΥ,Π.Καθηγητή Κτηνιατρικής του Α.Π.Θεσσ/νίκης,με το  πιο πάνω  θέμα, ειδικότερα για την ενημέρωση  των μελισσοκόμων επισκεπτών των αναρτήσεών   μας και την απαράδεκτη  κατάσταση  της αδιαφορίας,για τη φθείνουσα ελληνική μελισσοκομία).

Πηγή:Μελισσοκομική Επιθεώρηση  ,τεύχος 240,Μαρτίου – Απριλίου  2015,σελίδες 87-91.

————-

Πρόλογος:Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί μεγάλες απώλειες μελισσιών σε όλο τον κόσμο και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης,κύρια στις μεγάλες  μελισσοκομικές μονάδες,που αρχικά το φαινόμενο αποδόθηκε κατά καιρούς σε διάφορες ασθένειες,όπως βαρροάση,,νοσεμίαση,ιώσεις,δηλητηριάσεις από φυτοπροστατευτικά φάρμακα,ιδίως τα νεονικοτινοειδή..

Τελευταία ενοχοποιήθηκε η κακή διατροφή,από έλλειψη  η  και μειονεκτική γύρη ,αλλά  και   κάποιο φαινόμενο που ονομάστηκε κατάρρευση των μελισσιών.,

Όμως η υγεία της μέλσισας και του μελισσιού διαφέρουν μεταξύ τους,αφού το βιοϊατρικό μοντέλο θεωρεί τη υγεία σαν έκφραση   της φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων και των συστημάτων ,που συνθέτουν κάθε έμβιο οργανισμό (Τούντας  2000).Δηλαδή πολυοργανισμό, δυνατότητας εκτέλεσης κοινωνικών λειτουργιών σε αρμονία με το φυσικό πριβάλλον (Βασίλης Λιάκος 2008).Αυτές οι  λιειτουργίες εξασφαλίζουν την επιβίωση της εφήμερης  μέλισσας και τη συνέχιση της ζωής  και της διαιώνησης  του είδους στο …(θεωρητικά αθάνατο μελίσσι).

Οι κοινωνικές λειτουργίες του μελισσιού είναι:

>Συλλογή και αποθήκευση τροφών

>Άμυνα  έναντι σε παθογόνους οργανισμούς

>Εκτροφή  αναπαραγωγικών ατόμων

>Διατήρηση της θερμοκρασίας των μελισσών.

Και αυτές οι λειτουργίες συνδέονται στενά με το περιβάλλον,δηλαδή το κλίμα,τις καιρικές συνθήκες, τη μελισσοκομική χλωρίδα, τη συλλογή  και  αποθήκευση τροφών και την  επεξεργασία τους για τη βελτίωση της θρεπτικής  αξίας τους:Προσθέτουν στις αποθηκευμένες τροφές ένζυμα και μικροοργανιμούς,που παράγουν ζυμώσεις και τις μεταβάλλουν στο λεγόμενο» μελισσόψωμο,  που είναι πιο εύγεστο και εύπεπτο,με περισσότερα συστατικά από τη γύρη.Το ίδιο συμβαίνει και με  το νέκταρ, που γίνεται μέλι με  την επεξεργασία του από τις οικιακές μέλισσες.

Το μέλι περιέχει τα αναγκαία  σάκχαρα για την ενέργεια του μελισσιού,αλλά και στοιχεία αρωματικών ουσιών και  φλαβονοειδή,απαραίτητα συστατικά της λειτουργίας του αμυντικού συστήματος των μελισσιών.

Το ψωμί των μελισσών είναι αναγκαίο για να λειτουργήσουν οι υποφαρυγγικοί αδένες (των μελισσών)και να παραχθεί ο βασιλικός πολτός ,που  είναι απαραίτητος για  για τη διατροφή της βασίλισσας και του γόνου.

Η συλλογή  αποθήκευση γύρης και νέκταρος εξασφαλίζουν τη διατροφή του μελισσιού όλο το χρόνο.

Έτσι οι καλές  καιρικές  συνθήκες και  η αποθήκευση των τροφών αποτελούν τη βάση διατροφής ,συντήρησης και ύπαρξης των μελισσιών ,κατάσταση  που  δεν είναι  δεδομένη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συλλογή – τροφοδότηση:

Η αδυναμία συλλογής  ή  η ανεπάρκεια  τροφής οδηγεί το μελισσοκόμο σε κάθε  είδους υποκατάστατα γύρης,που δίνονται στα μελίσσια σε  μορφή πίτας,που όμως  υστερούν  σε φυσικές τροφές των μελισσιών.Είναι  πρωτεϊνούχες,υστερημένες  τροφές  αναγκαστικής  χρήσης,που δεν μπορούν να αντιακαταστήσουν τη  γύρη και το νέκταρ,έστω και αν υπόσχονται  την  πλήρη  κάλυψη των  αναγκών των μελισσιών,οι παρασκευαστές τους.

————————– ——————

ε αυτό το σημο να  επιτραπεί μία  αναγκαία βοηθητική παρέμβαση   της   ιστοσελίδα μας  για τη  χρήσιμη και αναγκαία μελέτη κάποιων αναρτήσεών  της,  που έχουν αντιπαραθετική συνάφεια προς την επιδιωκόμενη προσπάθεια  αυτής της ανάρτησης  που θα δημοσιευτεί και αυτές  είναι οι εξής που  προβάλλονται  κάθε μία χωριστά ,κάνοντας κλίκ

16/12/2013: «Μελισσοτροφές αυτοπαρασκευής και εμπορείου»

7/9/2013   : «Ανοιχτή επιστολή προς την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος»

19/3/2014 και 31/3/2014 αναρτήσεις συσχετισμένες με  την 23/2/2015: «Τροφοδότηση μελισσιών,που θα προσφέρουν  την αναγκαία και ήδη  αναρτημένη  ενημέρωση.

—————————————————————————————————————————————————————

(Συνέχιση του  υπό ανάρτηση άρθρου):

Δημογραφική:(πληθυσμιακή) σύνθεση και ισορροπία του μελισσιού:

Αυτή δεν  είναι σταθερή,αλλά μεταβάλλεται για να  εκμεταλλευτεί   καλύτερα  ευνοϊκές περιβαλλοντικές  συνθήκες,. ώστε να ξεπεράσει τις δυσμενείς,κρατώντας μία ισορροπία  εξυπηρέτησης των  μελισσοκομικών αλλάγών  και σ΄αυτό  βοηθάει η αποθήκευση των αναγκαίων τροφών,που αν δεν υπάρχου ,προκύπτει  κίνδυνος απώλειας του μελισσιού.

Υποφαρυγγικοί αδένες- Λιποσώματα:

Οι παραμάνες  μέλισσες φροντίζουν τον  θεμελιώδη ρόλο τους με την καλή λειτουργία των υποφαρυγγικών  αδένων τους, με τους τον αριθμό τους  και  την  ποσότητα και ποιότητα του  βασιλικού πολτού που  παράγουν  και από τον οποίο  εξαρτάται ο ρυθμός ωοτοκίας της βασίλισσας και εκτροφής  γόνου,αλλά και η ποιόητα  των  μελισσών που θα προκύψουν.

Οι  εφεδρίες που είναι αποθηκευμένες στα  λιποσώματα των μελισσών και  η καλή λειτουργία αυτών των  οργάνων τους ,παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλά και  η ποσότητα και ποιότητα της  εκτροφής στο στάδιο  της προνύμφης,καθώς και στις πρώτες μέρες της ζωής τους,καθορίζει το  βαθμό πλήρωσης των λιποσωμάτων με θρεπτικά δραστικά συστατικά της λειτουργικότητας των υποφαρυγγικών αδένωτου αμυντικού τους σύστημα και της  μακροβιότητά τους.

Παγκόσμια μείωση της μελισσοκομικής χλωρίδας και των μελισσιών:

Οι έντονες  κλιματικές αλλαγές  των  τελευταίων χρόνων ,αλλά και ανθρωπογενείς αιτίες έχουν μειώσει τη μελισσοκομική χλωρίδα,αλλά και τον αριθμό των  των μελισσιών παγκόσμια και επισημαίνεται το πρόβλημα της  ανεπάρκειας των επικονιαστώ, που  προκλήθηκε από τη μείωση της μελισσοκομικής  χλωρίδας,με αποτέλεσμα  στις ΗΠΑ το ενοίκιο  των μελισσιών  για την  επικονίαση των αμυγδαλεώνων να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.Και στη χώρα μας η δημιουργία  μεγάλων μελισσοκομικών  μονάδων και  η είσοδος  στο επάγγελμα μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων, επδεινώνουν το πρόβλημα.,οπότε πρέπει να  βρεθούν λύσεις.

Ευθύνες  της  μελισσοκομικής κοινότητας και  του επιστημονικού κλαδου της μελισσοκομίας:

Ο επιστημονικός κόσμος  της μελισσοκομίας πρέπει να ενημερώνει τους  εκάστοτε αρμόδιους του Υπουργείου Γωργικής  Ανάπτυξης,για  τον τεράστιο ρόλο των μελισσών -επικονιαστών και το μέγεθος της προσφοράς  των ελλήνων μελισσοκόμων στη  γεωργική παραγωγή της χώρας για  να  εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα  κεφάλαια για τις ανάγκες του κλάδου, με ορθή κατανομή. τους.  .Αλλά και της επιστημονικής κοινότητας της μελισσοκομίας ,είναι χρέος , να στρέψει επί  τέλους την έρευνα στη  μελοσσοκομική  χλωρίδα, αλλά και  στον πολλαπλασιασμό των μελισσοκομικών φυτών,υπο το πρίσμα των ερχόμενων κλιματικών αλλαγών.Και οι επιστήμονες  των  δασικών ιδρυμάτων ,σε συνεργασία με τους  ελάχιστους ερευνητές του  κλάδου μας ,μπορούν να προσφέρουν πολλά σ΄αυτόν τον τομέα.

Υποχρέωση των μελισσοκόμων:

Να αντιληφθούν ότι η αναπάρκεια της  μελισσοκομικής  χλωρίδας  είναι  δικό τους πρόβλημα,που πρέπει να φροντίσουν για τη λύση του και δεν πρέπει να περιμένουν αποτέλεσμα  από τις υποστελεχομένες υπηρεσίες ,μιας δράκας κακο/αμειβομένων ή μη αμειβομένων ερευνητών ((( σε εποχές  που  οι ηγεσίες τους είναι  «ιχθύων αφωνότεροι»  στην εναντίωση για τα φυτοπροστατευτικά σκευάσμάτα, των πολυεθνικών αγροχημικών εταιρειών.Και κάποια προηγούμενη Υπουργική Ηγεσία, σε  ευρωπαίκό  επίπεδο  ψήψισε το»χλευαστικό » να παραμείνουν τα νεονικοτινοειδή,που εξαφανίζουν τη μελισσοκομία  και μολύνουν  τα αγροτικά προίόντα με αθροιστικές υποθνατηφόρες  συνέπειες))):Διευκρίνηση,  ότι το περιεχόμενο της  αμέσως προηγούμενης παρένθεσης  είναι άποψη της δικής μας ιστοσελίδας και όχι του κύριου άρθρου που  αναμεταδίδουμε χωρίς  αλλοιωτικές  διαφορές.

Οι μελισσοκομικοί σύλλογοι και συναταιρισμοί χαλαρώνοντας  την  διάχυτη  – υποβόσκουσα αναταγωνιστικότητα,να αναπτύξουν συνεργασία φύτευσης  μελισσοκομικών  δέντρων, και θάμνων σε  τεράστειες  ακαλλιέργητες και δασικές εκτάσεις.

Οικονομική κάλυψη:

Όμως για να  πραγματοποιηθούν τέτοια έργα απαιτείται  χρηματική δαπάνη και τα χρήματα που  υπήρχαν και υπάρχουν  δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σημαντική αυτή δράση.

Από τις επιδοτήσεις για τη μελισσοκομία του Κανονισνου1234/2013 δίνονται από το 1997 και   μέχρι σήμερα  5 .750 οοο Ευρώ το  χρόνο.Που χρησιμοποιήθηκαν για διάφορες  δράσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις των μελισσοκομικών συλλογικών  οργάνων και για την ανάπτυξη  της μελισσοκομικής χλωρίδας τα τελευταία χρόνια δεν δαπανήθηκε ούτε  ένα ευρώ.

Με τον Κανονισμό για τα μικρά νησιά του Αιγαίου δίνονται κάθε  χρόνο από το 1993 και μέχρι σήμερα 1.8οο.οοο ευρώ για  την αγορά  ζάχαρης και μόνο.

Επομένως είναι καιρός να  αντιληφθούν οι διοικούντες τον κλάδο να αντληφθούν τις  ελλείψεις σε μελισσοκομικά φυτά και να  διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη  της μελισσοκομικής χλωρίδας.

Αλλά και ατομικά ο κάθε μελισσοκόμος  πρέπει να φροντίσει για την τροφή των δικών του μελισσιών,με Φύτευση μελισσικομικών δέντρων και θάμνων,σε ιδιόκτητα κτήματα και σε εγκαταλειμένους κοινόχρηστους  χώρους   για να να δωθεί .λύση σε   σταθερή μελισσοκομία.-

Advertisements