Αυτό επιτυγχάνεται  με προφύλαξη, γιατί οι μέλισσες προστατεύουν την κυψέλη τους από κάθε ενόχληση, με  επίθεση σε αυτόν που την ενοχλεί, χρησιμοποιώντας το κεντρί  του δηλητηρίου που έχουν από τη φύση τους και αυτό προκαλεί φοβερό πόνο, αλλά έχει και  επικινδυνότητα για αλλεργία  σε κάποια  άτομα. Έτσι και  ο μελισσοκόμος πρέπει να χρησιμοποιεί άσπρη φόρμα,  που  τις ηρεμεί, γάντια λευκά λαστιχένια και μάσκα  προστασίας του κεφαλιού-προσώπου.

Επιτίθενται στα  μαύρα χρώματα και  σε περιπτώσεις που γίνεται  βιαστική  σύντομη επιθεώρηση στο μελίσσι, χωρίς  μάσκα (που μας συνέβη . Και το κάνουν συχνά, όλοι οι μελισσοκόμοι) …, ας έχουν στην  τσέπη τους λίγο βαμβάκι για τα αυτιά τους, για να μην τρέχουν σε νοσοκομείο για αφαίρεση  μιας μικρής μέλισσας, που «από απειρία»  μπορεί να μπει στο αυτί  και μάλιστα  με  επίμονο φρακάρισμα εισχώρησης, με επιπόλαιο κέντρισμα και φτερούγισμα εμβάθυνσης, κατά  διαλείμματα,από αδυναμία  υποχώρησης.

Η επιθετικότητα των μελισσιών εξαρτάται από τη  φυλή τους, αλλά και από αδέξιους χειρισμούς  του μελισσοκόμου, δυνατό αέρα, ερχόμενη καταιγίδα, υπερκείμενα καλώδια  ηλεκτρισμού, απουσία τροφών, νερού, διακοπή  νεκταροέκκρισης και κάποιες ανθοφορίες όπως  καστανιάς, ερείκι,  κουμαριάς που τις κάνουν  επιθετικές.

Μείωση των κεντρισμάτων γίνεται όταν πριν την επιθεώρηση καπνίζεται ήπια το μελίσσι από  μικρή απόσταση, χωρίς νευρικές κινήσεις  συνθλίψεις μελισσών και τραντάγματα-χτυπήματα στην κυψέλη.

Όταν εισχωρήσει στη μάσκα μέλισσα, την ελευθερώνουμε με κατάλληλο χειρισμό, ή τη σκοτώνουμε, επειδή  δεν θέλουμε να  δεχτούμε  κέντρισμα  στο πρόσωπο, που είναι οδυνηρό  και  ακαλαίσθητο, από  πρήξιμο,  χώρια το επικίνδυνο…. ( αν δεν  έχουμε  βάλει  λίγο βαμβάκι  στα αυτιά μας, έτσι για να  εμπεδώνουμε, ότι στα νοσοκομεία  υπάρχει ουρά και μάλιστα για σοβαρά  περιστατικά και όχι για  αφελείς μελισσοκόμους, Όμως αυτό η ιστοσελίδα μας το έχει καλά εμπεδώσει  που  και δεν

το ξεχνάει.)

Οι επιθεωρήσεις πρέπει να γίνονται σύντομες και ήρεμα. Το υλικό του  καπνισμού  το καλύτερο είναι η αποξηραμένη ίσκα (παρασιτικό,  που φύεται σε κορμούς γηρασμένων δέντρων), αλλά και χαρτί τουλέ,όχι χοντρό χαρτόνι από κούτες συσκευασιών.,αλλά αυτό  που είναι ενδιάμεσα στα χαρτόνια ,είναι λεπτό και κυματοειδές  και λέγεται τουλέ .Καπνίζοντας  λοιπόν ελαφρά από την πίσω τρύπα του  καπακιού,το αφαιρούμε  (το καπάκι) και το βάζουμε  κοντά ,με το τσίγκο στο έδαφος, και ξανακαπνίζουμε από πάνω  ήρεμα, να κατέβουν λίγο  οι  μέλισσες για να  μελετήσουμε  το χειρισμό του μελισσιού και όχι να το ενοχλούμε  από άσκοπη  περιέργειά μας.

Τα βλέφαρα  συνήθως κλείνουν αυτόματα στην απειλή των μελισσών για κέντρισμα, αλλά  μπορεί να γίνει κέντρισμα  στο κλειστό μάτι  και το κεντρί να φθάσει στον κερατοειδή  του, οπότε χρειάζεται γιατρός για να αφαιρέσει το κεντρί με χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να προκύψει βλάβη προσωρινή ή μόνιμη. Και τα κεντρίσματα στα χείλη  και στα αυτιά είναι  επώδυνα. Αλλά κεντρίσματα μέσα  στο στόμα είναι επικίνδυνα για  απόφραξη του φάρυγγα με ενδεχόμενη ασφυξία ή πνιγμό.

Ένα άτομο που δεν είναι ευαίσθητο στα κεντρίσματα των  μελισσών μπορεί να δεχτεί  μέχρι  5 κεντρίσματα, με συμπτώματα πρήξιμο, φαγούρα, κοκκινίλα και όσο περνάει η ώρα προκύπτει ευχάριστη -γλυκιά αίσθηση. Στα 5ο-100 κεντρίσματα ακολουθούν σπασμοί, κράμπα, προσωρινή  δύσπνοια, μελάνιασμα δέρματος, ταχυκαρδία και συμπτώματα  προσωρινής παράλυσης. Με 200 και πάνω κεντρίσματα μπορεί να προκύψει παράλυση του αναπνευστικού συστήματος. Κάποια άτομα  αντέχουν περισσότερα από 1000-1100 κεντρίσματα, αλλά ευαίσθητα άτομα ενδέχεται να  χάσουν τη ζωή τους με 100-300 κεντρίσματα.

Περίπου 0,5%-2/%  του πληθυσμού είναι  υπερευαίσθητοι  σε ένα κέντρισμα και παρουσιάζουν αντιδράσεις που οδηγούν σε αναφυλαξιακό σοκ, δηλαδή πέφτει η πίεση, εμφανίζουν εξανθήματα στο δέρμα ,ακολουθεί χλωμάδα, ταχυκαρδία και ρίγος και σε σοβαρές περιπτώσεις δύσπνοια και σφίξιμο της καρδιάς,λιποθυμία ίσως και θάνατος.-

Πηγή:Πρακτική Μελισσοκομία Ανδρέα  Θρασυβούλου 2ο12,σελ.47  κατά βάση ,(με λίγες συμπληρώσεις).-

Advertisements