1)Τονίζεται  η επικινδυνότητα της τροφοδοσίας των μελισσιών από  λεηλασία  στο μελισσοκομείο και δεν  την προτιμούν οι μέλισσες όταν υπάρχει  ανθοφορία, ,αλλά και με την ανθφορία απαγορεύεται η  ζάχαρη ,αφού νοθεύει το μέλι.  Είναι απόλυτα επικίνδυνη ,αλλά και το βράδυ πρέπει  να  στενεύουν οι είσοδοι των  κυψελών..,Η ζάχαρη είναι πολύ χρήσιμη ,αλλά  να  χρησιμοποείται  η ελληνική της ΕΒΖ, που το αναγράφει στο πακέτο,αφού  οι  εισαγόμενες καλλιεργούνται με ζαχαρότευτλα και νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικα ,που  καταστρέφουν  τη μελισσοκομία.

2)Οι μέλισσες κάνουν επιπρόσθετη  εργασία για να διαλύσουν τη ζάχαρη  ,  που  ο κόπος τους αποσβαίνει το 20% της προσπάθειάς τους.

3) Η   Τροφοδοσία με ζάχαρη  των  μικρών μελισσιών τα αναπτύσει ,αλλά  χρειάζεται ειδική προφύλαξη με  στένεμα της εισόδου  και τάγισμα σούρουπο ,που  να μη μείνει υπόλοιπο το πρωί(υπολογισμένο).

4)Η ζάχαρη  μπορεί  να γίνεται άχνη στο μίξερ για να λιώνει  γρήγορα ,αλλά   να μη χρησιμοποιείται άχνη του εμπορίου,που   κάνει δυσκοιλιότητα στις μέλισσες,γιατι προσθέτουν  αμυλόσκονη να μη σβολιάζει και  να   δουλεύεται καλύτερα στη ζαχαροπλαστική.

5)Η ζάχαρη  γίνεται και ζαχαροζύμαρο για  τις μέλισσες   με αναλογία 2,5 κιλά άχνη και  1 κιλό μέλι ζεστό και ζύμωμα προσθέτοντας άχνη, για να  πάψει να είναι ρευστό.,αλλά νερό δεν προσθέτουμε,αφού το σκληραίνει.Όμως με τις ζέστες  μέρες  τα  μελίσσια  χρειάζονται κοντά τους νερό.

6) Η γλυκόζη εμπορίου περιέχει  υψηλά ποσοστά  δεξτρόζης και πρέπει να αποφεύγεται σαν δύσκολη στην  πέψη.

7)Τροφοδότηση με γύρη,προωθεί τη μελισσοκομία σαν πηγή  θρεπτικών ουσιών (πρωτείνες,βιταμίνες ιχνοστοιχεία) . ΑΥΞΛΑΝΕΙ ΤΗN  ΕΚΤΡΟΦΉ ΓΌΝΟΥ, ΤΗ ΖΩΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΩΝ   ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΏΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΆΓΚΗ ΈΛΛΕΙΨΗς ΑΝΑΜΕΙΓΝΎΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΆΛΛΗΛΑ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΤΑ ΓΎΡΗς…Η ΓΎΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΕΊΤΑΙ ΣΑΝ ΕΦΕΔΡΙΚΉ  ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΛΑΊΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΏΝ,  στα κενά κελιά  πλαισίων  πατηκωμένη ελαφρά, ακόμη και σε  δισkάκια αβαθή πάνω  στους κηρηθροφορείς των  πλαισίων.ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΚΑΙ ΓΥΡΕΌΠΙΤΑ  ΜΕ  6  ΚΙΛΆ ΓΎΡΗ ΚΑΙ 1,3 ΛΊΤΡΑ ΝΕΡΌ ΧΛΙΑΡΌ ΣΤΟΥς  40  ΒΑΘΜΟΎς ΓΙΑ  15-30 ΛΕΠΤΆ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΉΚΗ 6 ΚΙΛΆ ΖΆΧΑΡΗς,. ΔΕΝ ΞΗΡΑΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥΧΛΙΆΖΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΆΛΟ ΧΡΟΝΙΚΌ ΔΙΆΣΤΗΜΑ.

Η   ΓΎΡΗ ΣΤΟ ΣΙΡΌΠΙ ΜΕ 10-20 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ   ΣΕ 1 ΛΊΤΡΟ  ΣΙΡΟΠΙΟΎ ΚΑΙ ΔΊΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΊΣΣΙ  ΣΕ  ΜΙΚΡΈς ΌΜΩς ΠΟΣΌΤΗΤΕς.Η  ΓΎΡΗ ΌΜΩς ΈΧΕΙ ΚΌΣΤΟς ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΈΧΕΙ ΚΑΙ  ΦΟΡΤΊΑ ΑΣΘΕΝΕΙΏΝ ΌΤΑΝ  ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΌΜΕΝΗ

8)Διεγερτική τροφοδοσία γίνεται όταν τελειώσει  η ανθοφορία και αποσυρθούν τα πλαίσια  με μέλι από τα μελίσσια,όταν επιδιώκεται  η αύξηση για ανανέωση του  πληθυσμού,όταν σταματήσει η ωοτοκία της βασίλισσας το  φθινόπωρο και  θέλουμε ανανέωση του πληθυσμού  ,για  διαχείμαση με τα  φθηνοπωρινά μέλια ,που είναι δικά τους ,να  ανανεωθεί ο πληθυσμός  του  ξεχειμωνιάσματος ,που θα παραδώσει  τη  συνέχιση στις ανοιξιάτικες μέλισσες της ερχόμενης  χρονιάς .         Σε αυτή  την περίοδο του ξεχειμωνιάσματος  ενώνουμε τα αδύνατα μελίσσια     κρατώντας τη  βασίλισσα του  δυνοτότερου.  Kαι αυτό  το   κάνουμε  για  να  μην έχουμε  απώλειες μελισσιών αδύνατων , αλλά σχηματισμό της απαραιτητης μελισσόσφαιρας ,του δύσκολου χειμώνα,.

9)Διεγερτική τροφοδοσία  για  παραγωγή πληθυσμού ,που θα ξεχενωνιάσει τα μελίσσια, δεν γίνεται σε ακατάλληλο καιρό, που θα ξεγελάσει τα μελίσσια  σε έξοδο ,με απώλειες σε  χαμηλές  θερμοκρασίες..,Αλλά  γίνεται επιλογή των  καλών  ημερών και τηρούνται όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις ,όπως  βραδυνές  ώρες,..Όμως μελίσσια που  ξεχειμωνιάζουν με  τροφοδότηση καθυστερούν την ανάπτυξη  και  έχουν μειωμένες αποδόσεις την ερχόμενη χρονιά.Πρέπει λοιπόν να βασιζόμαστε  περισσότερο στις  τροφές που  θα  αποθηκέψουν τα μελίσσια το φθινόπωρο΄και..για την επιλογή τροφοδοτών,…….όλο….. και νέα  βελτιωμένα σχέδια  παρουσιάζονται στα μελισσοκομικά καταστήματα με διόρθωση  προηγούμενων  ατελειών και  πρέπει  να γίνει η καλύτερη επιλογή  συζητώντας με το κατάστημα πώλησης.

+

Advertisements