Προβλήματα -αιτίες και λύσεις (ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΆ)

1) Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν το  ζαχαροζύμαρο,…με θερμοκρασίες  χαμηλές…το ζαχαροζύμαρο είναι μακρυά από τη μελισσόσφαιρα…ή είναι σκληρό  και  το αλλάζουμε  δίνοντας  και νερό στα μελίσσια. .

2)Δεν  καταναλώνουν  το υποκατάστατο της γύρης,που…δεν έχει αρκετή  ζάχαρη…δεν υπάρχει γόνος ….η τροφή δεν είναι κοντά στη μελισσόσφαιρα…..οι μέλισσες  βρίσκουν και  φέρνουν  γύρη από το περιβάλλον….έχουν απόθεμα γύρης…Οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι χαμηλές. ..Τοποθετούμε στο μελίσσι 1 ή 2….πλαίσια ανοιχτού γόνου από άλλο μελίσσι και το υποκατάστατο το απομακρύνουμε αν δεν χρειάζεται.

3)Οι μέλισσες δεν καταναλώνουν το σιρόπι….όταν οι  θερμοκρασίες  είναι χαμηλές,το σιρόπι  κρύο  και μακρυά από τη μελισσόσφαιρα…υπάρχει  άφθονη  νεκταροέκκριση και  καλές συνθήκες συλλογής…το σιρόπι ξύνισε  που αφαιρίται  και αν είναι αναγκαίο  το αντικαθιστάμε  με  νέο για να  αποφευχθούν  δυσεντερίες.

4)Πολλές  νεκρές  μέλισσες μπροστά στις κυψέλες μετά από τροφοδότηση ….αν είναι εμπορίου,να ζητηθεί από τους παρασκευαστές  υπεύθυνα  η πλήρης  σύνθεση..  και  να εξεταστεί σε ερευνητικούς σταθμούς…πανεπιστημιακά εξεταστήρια…. .Όμως ….αν ο μελισσοκόμος κάνει δική του παρασκευή μελισσοτροφής … να  βεαιωθεθεί  ότι δεν είναι ο ίδιος η αιτία μόλυνσης ή τοξικότητας εντομοκτόνου ή φαρμάκου που χρησιμοποίησε……Και  η λεηλασία σαν αίτιο καταστροφής  μελισσιών    που προκαλεί  η τροφοδοσία με μέλι, περιορίζεται με στένεμα  ή με κλείσιμο των εισόδων.

5)Οι μέλισσες καταναλώνουν γρήγορα τις μελισσοτροφές του εμπορίου…..αν τα  μελίσσια  είναι δυνατά και έχουν ανάγκες από τροφές….Όμως  κάποιες καταναλώνοναι γρηγορότερα  βέβαια σε ισοδύναμα μελίσσια ,που η ειδική καταγραφή παραθέτει τα ακόλουθα δεδομένα εμπορικών ονομασιών :σε  ίδιες ποσότητες  κατανάνωσης,αλλά σε διαφορά χρόνων κατανλάλωσης του  κάθε  εμπορικού σκευάσματος τροφής,όπως τα ακόλουθα:

ΙΣΟΜΕΛ-ΑΝΤΙΜΕΛ-ΤΡΟΦΟΜΕΛ-ΒΙΟΜΕΛ            ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ        4

ΜΠΙΦΙΤ-ΜΑΡΤΥΡΑΣ..-ΑΠΙΘΦΟΝΤΑ….………………………………..»………………….   . 6

ΝΕΚΤΑΡΖΙΜ.…………………………………………………………………..» …………….            8

ΝΙΚΗΤΗΣ……………………………………………………………………………………………………8,5

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ  ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ:

>Πολύ δυνατά μελίσσια έχουν ανάγκαη από τροφή σε περιορισμένη νεκταροέκκριση

>Κάποιες τροφές καταναλώνονται  γρηγορότερα από άλλες

>Η ταχύτητα κατανάλωσης δεν συνδέεται με τη διατροφική αξία

>Σε άμεση ανάγκη κατανάλωσης επιλέγεται η  γρήγορη σε  πρόσληψη

> Αν  τα μελίσσια  έχουν τροφές,δεν κινδυνεύουν από λιμοκτονία  και  χρειάζονται  τροφοδοσία συντήρησης ,ανάπτυξης και    διέγερσης ,τότε επιλέγονται  τροφές μικρου χρόνου κατανάλωσης.

>Μελισσοτροφές εμπορίου   με  ισογλυκόζη καταναλώνονται  γρηγορότερα από τις άλλες τροφές σε ισοδύναμα μελίσσια

6)Τ0 ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ ΣΑΝ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ  ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ:Υπάρχει σε  παλιές συ νταγές προώθησης στη μελισσοκομία, σαν υποκατάστατο στην έλλειψη γύρης.Όμως από την τελευταία  10 ετία  σαν  γενετικά τροποποιημένημεταλλαγμένη, η σόγια,στη  μελισσοκομία  και  σε  έγκυρες εκδόσεις ,για τη σωτηρία  της μέλισσας ,που είναι ΄κύριος επικονιαστής της ζωής γενικά,απέχουν απολύτως..Και φυσικά  με αυτή  την άποψη ,που είναι  εδραιωμένη και  προωθείται για την προστασία της μελισσών ,μόνο τα έγκριτα  περιοδικά του μελισσοκομικού  κλάδου, η  παραδοσιακή  Μελισσοκομική Επιθεώρηση και το  Μελισσοκμικό Βήμα  της ΟΜΣΕ , ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ  ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, ΠΟΥ ΟΛΟ  ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ,ενώ ο υπόλοιπος και σημαντικός  επιστημονικός κόσμος παραμένει στη σιωπή της βολεψιάς,απένατι στους ισχυρούς των θέσεων που  υπηρετούν,  ,αποσιωπόντας τον κίνδυνο εξαφάνισης των μελισσών.Και την άποψη αυτή την ενισχύει ότι  στο ΓΕΩΠΟΝΙΚΌ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ το ΕΠΙΣΤΜΟΝΙΚΟ  -ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ  2014,πολύ ασχολήθηκε με τις κορεσμένες μελισοκομικές ανανεώσεις και με » την ανακάλυψη του τροχού της μελισσοκομίας»για  δήθεν ,(αμφσβητούμενες),ανανεώσεις και  κέρδος. Αλλά   κανένα ,μα κανένα  θέμα και πρόβλημα  δεν είχε στο θεματολόγιό της ,μένοντας μακρυά από το κύριο πρόβλημα της  απειλούμενης εξαφάνισης  των μελισσών.Και αυτό σημαίνει και «καταδολίευση του χαρακτηρισμού του υπόψη Συνεδρίου  ως επιστημονικου.»

7)Το αποθηκευμένο μέλι  που έμεινε  ανοιχτό στον αέρα  και υγροποιήθηκε άρχίζει  να  ξυνίζει απο  την επιφάνειά του  και χρειάζεται 12 μήνες  για  να  ολοκληρωθεί το ξύνισμα σε όλη τη μάζα του,ίσως και περισσότερο….,.οπότε  το θερμαίνουμε σε δοχείο με βραστό νερό ,αλλά ανακατεύοντας  συνεχώς τη μάζα του,  για να θερμανθεί  μέχρι τους  70 βαθμούς και συνεχίζουμε  σε αυτούς τους βαθμούς για άλλα 10 με 20 λεπτά ακόμη και το αποσύρουμε για να κρυώσει και να χρησιμοποιηθεί έτσι άφοβα....Όμως το μέλι που έχει ξινίσει σε όλη τη μάζα του είναι άχρηστο και δεν  μπορεί να βελτιωθεί.

8) Η γύρη που αγοράστηκε να χρησιμοποιηθεί με υποκατάστατο  και έχει  μουμιοποιημένες προνύμφες   μελισσών ,αυτό σημαίνει ασκαοσφαίρωση,οπότε  δεν  πρέπει να  χρησιμοποιηθεί στη μελισσοκομία,ενώ  μπορεί να  καταναλωθεί  άφοβα από  άνθρωπο.Μέθοδος  απολύμανσης  δεν υπάρχει.

9)Τα μελίσσια κινδυνεύουν από  λιμοκτονία (πείνα) και χρειαζόμαστε  ξένο μέλ,ι που αυτό μπορεί να περιέχει σπόρια αμερικάνικης σηψιγονίας και νοσεμίασης που  πρέπει να αποφεύγεται σαν  τροφή των  μελισσιών….,.Μέλι όμως παλιό δικό μας  ,αν δεν υπάρχει άλλη λύση  μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε  αν το θερμάνουμε στους 70  βαθμούς  για  5 λεπτά .Αλλά τα σπόρια της νοσεμίασης διατηρούνται μέσα στο μέλι μόνο για 4  μήνες.

10)Παλιό  βιομηχανικό μέλι που έχει ζεσταθεί δεν  το χρησιμοποιoύμε ,εκτός και το θερμάνουμε   όχι πάνω από  τους 150

11)Η ΜΕΛΑΣΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ  ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΖΑΧΑΡΗΣ,ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΕς ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

12)Η τροφοδοσία των  μελισσιών πρέπει  να σταματ’αει  ένα μήνα  πριν  την  έναρξη της  συλλογής  από  τις  μέλισσες γιατί αλλοώς γίνεται νοθεία.

13)Η  ισογλυκόζη είναι προϊόν ενζυμικής   διάσπασης του αλεύρου του καλαμποκιού και είναι καλή τροφή για τις μέλισσες,αλλά  η  υπερθέρμανσή της  έχει αποτέλεσμα την αύξηση του HMF σε επίπεδα  πάνω από τα 150 mg/kg,οπότε γίνεται τοξική για τις  μέλισσες.Και πρέπει να  θερμαίνεται σε  χαμηλές  θερμοκρασίες  για  τις μέλισσες, κάτω απο τους 70  βαθμούς και για  μικρό χρονικό  διάστημα των 5 με 15  λεπτών.

ΠΗΓΗ:ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ  ΑΝΔΡΕΑ  ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ,2012 σελ .82-85 χωρίς ουσιαστικές αλλοιώσεις

Advertisements