ΓΕΝΙΚΑ:Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ,γύρη,νερό και πρόπολη.  Το νέκταρ το  μετατρέπουν σε μέλι,που γίνεται πολύτιμη πηγή ενέργειας  για τις δραστηριότητές της,η γύρη τους  προσφέρει απαραίτητες  πρωτεϊνες ανάπτυξης και συντήρησης του  οργανισμού τους,με το νερό ρυθμίζει  τη θερμοκρασία της  φωλιάς  τους και με την πρόπολη απολυμαίνει και στεγανοποιεί  τη φωλιά τους ,αλλά και ταριχεύει νεκρούς οργανισμους ,που  δεν μπορεί να τους  σύρει έξω από  τη φωλιά τους.

Στο φυσικό περιβάλλον υπάρχουν όλα αυτά τα  χρήσιμα στοιχεία για τη  ζωή των μελισσιών,αλλά  για  πολλούς λόγους  δεν μπορούν πάντα να  καλύπτονται οι  ανάγκες τους και πρέπει να να  συμπληρώσει ο  μελισσοκόμος τους τις ελλείψεις τους.,που  αυτή η επέμβαση  λέγεται «τροφοδοσία»,και είναι απαραίτητη  στις  εξής περιπτώσεις::Όταν δεν υπάρχουν  τα αποθέματα  για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών,όταν εγκαθίσταται ένας  νέος αφεσμός μελισσών,,όταν γίνονται επεμβάσεις  στο μελίσσι όπως η βασιλοτροφία,οι συνενώσεις  αδύνατων μελισσιών  για  ενδυνάμωση και επιβίωση,όταν προκύπτει απώλεια μελισσών από  εντομοκτόνα και άλλες αιτίες,όταν  δεν υπάρχει  καλή νεκταροέκκριση στη φύση και διαθέσιμη γύρη στην περιοχή,που περιορίζει την εκτροφή  γόνου,όταν  εφαρμόζεται θεραπευτική αγωγή και  όταν τα μελίσσια μεταφέρονται για να  συμβάλλουν  στην επικονίαση καλλιεργειών που  δίνουν μόνο γύρη ,όπως τα ακτινίδια.

ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ:Είναι,το μέλι,το σιρόπι της ζάχαρης,η κρυσταλλική  ζάχαρη,το ζαχαροζύμαρο,η γύρη και τα  υποκατάστατα της γύρης,που ανάλογα με το σκοπό που γίνεται διεγερτική τροφοδοσία,συμπληρωματική αποθεμάτων τροφής και ο μελισσοκόμος μπορεί και πρέπει  να  παρασκευάζει μόνος του  αυτές  τις τροφές ,παρά να τις επιλέγει  από  το εμπόριο και να μην το αναλύσσουμε,γιατί θα μπλέξουμε σε ένα έγκριτα χαρακτηρισμένο «ΑΛΑΛΟΥΜ».που άλλωστε  θεμελιωμένα  το έχουμε  αναρτήσει  βλ.  > 16/12/2ο13  «Μελισσοτροφές αυτοπαρασκευής και εμπορίου»

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ:Γίνεται  το  χειμώνα ή και νωρίς την άνοιξη,που το μέλι δίνεται σε σφραγισμένη κηρήθρα που όμως την απολεπίζουμε,για να μη  χαθεί το μελίσσι από πείνα.Αλλά μπορεί να δοθεί και  ρευστό  σε κοινούς τροφοδότες  αραιωμένο  με  νερό,αναλογίας  1 μέλι και 3 νερό, πριν δοθεί  στις μέλισσες.Και το  ομοιόμορφα κρυσταλλωνένο μέλι τοποθετείται ανάποδα πάνω από  τη μελισσόσφαιρα,αλλά  οι μέλισσες πρέπει να  έχουν  διαθέσιμο  νερό για  να  διαλύσουν  τους  κρυστάλλους.Τά ανομοιόμορφα όμως κρυσταλλωμένα μέλια  πρέπει να  ρευστοποιύνται με νερό  και να δίνονται όπως και  το σιρόπι της  ζάχαρης,που θα  αναφερθεί  πιο κάτω στα επόμενα..Το μέλι  βέβαια είναι  η  καλύτερη φυσική τροφή για  τις μέλισσες και σώζει τα μελίσσια από  λιμοκτονία (πείνα).Το μειονέκτημα του μελιού είναι ότι προκαλεί λεηλασίες,που με αυτές μεταδίδονται  ασθένειες και δυσεντερίες.Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τη  ρευστή φάση και  τους κρυστάλλους  τους ρίχνουν έξω από  την  κυψέλη (πρόκληση λεηλασιών).Όμως το μέλι  πριν  δοθεί  στις μέλισσες θερμαίνεται στους 70 βαθμούς κελσίου αλλά  για 5 λεπτά,για να  μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης ασθενιών  ,ενώ  για αποφυγή λεηλασίας  η  τροφοδότηση γίνεται αργά το  βράδυ που  μαζεύονται οι  μέλισσες,

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ: Γίνεται  όταν μειωθούν σημαντικά  τα αποθέματα τροφής  των μελισσιών, όταν  χρειάζεται να αυξηθεί  η  πιθανότητα  επιτυχίας μιας επέμβασης, ας  πούμε  εισαγωγής βασίλισσας,συνένωση μικρών μελισσιών ,,βασιλοτροφία και  σε κάθε περίπτωση που  πρέπει να  διεγερθεί το μελίσσι,για να θρέψει  πρερισσότερο γόνο,να χτίσει κηρήθρες.

Το σιρόπι  πρέπει να έχει  περιεκτικότητα σε ζάχαρη 60%.Όμως να  προσθέσουμε ,  ότι η  ζάχαρη να  μην  προέρχεται από χώρες που τα ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται  με  νεονικοτινοειδή σκευάσματα   των πολυεθνικών αγροχημικών  εταιρειών.αλλά ελληνική της ΕΛΛΗΝΙΚΉς ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑς  ΖΆΧΑΡΗς, ΠΟΥ  ΣΤΟ ΠΑΚΈΤΟ ΤΗΣ  ΑΝΑΓΡΆΦΕΙ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ελληνικλης παραγωγής.ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ   ΣΤΑ  ΚΑΤΑΣΤΉΜΑΤΑ  ΛΙΝΤΛ..ι

Για να  έχει  την περιεκτικότητα  6ο%  ζάχραρη,σε ένα δοχείο  ρίχνουμε  ζάχαρη μέχρι τα  7 όγδοά του και  προσθέτουμε  ζεστό νερό συμπληρώνοντας μέχρι  η ποσότητα του  νερού που διαλεύει τη  ζάχαρη  να  φθάσει τα  χείλη του  δοχείου.

Αλλά και  άλλος  διαφορετικός τρόπος είναι:Βάζουμε τη ζάχαρη  σε ένα  δοχείο και σημαδεύουμε το ύψος  που έφθασε και στη συνέχεια  ρίχνουμε ζεστό νερό αναδευοντας  το νερό  να διαλύεται  η ζάχαρη συνέχεια  μέχρι το  σιρόπι να  φθάσει το ύψος του σημαδιού του μαρκαδόρου.

Είναι αποτελεσματική ,με μόνο μειονέκτημα  ότι ξυνίζει, άν  δεν  το πάρει το μελίσσι και  πρέπει να γίνεται έλεγχος . Και  άλλο  μειονέκτημα είναι ότι  προκαλεί  λεηλασίες,  αν δεν  υπάρχουν ανθοφορίες,ενώ  αν  υπάρχουν  δεν  παίρνουν το σιρόπι.Να μη χρησιμοποποείται  καφέ  ζάχαρη που περιέχει τοξικές ουσίες ,και η τροφοδότηση να  γίνεται σούρουπο και να είναι  χλιαρό.Τέλος να  μήν προστίθεται ξύδι  ,κιτρικό  και ταταρικό  η όποιοδήποτε άλλο οξύ,γιατί προκαλούν  δυσεντερίες.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ:Γίνεται όταν χρειάζεται να  διεγερθεί η ωοτοκία της βασίλισσας για μεγάλο χρονικό διάστημα και τοποθετείται η κρυσταλλική  ζάχαρη  πάνω  στους  κηρηθροφορείς ή σε ρηχά πιάτα τροφοδοσίας μέσα στην κυψέλη μεταξύ  εσωτερικού καπακιού και εξωτερικού ,που να  υπάρχει άνοιγμα   να περνούν  οι  μέλισσες και να πάίρνουν τη  ζάχαρη.Είναι γρήγορη  η  μέθοδος,δεν προκαλεί λεηλασίες,αλλά απαιτεί επιπρόσθετη εργασία από τις μέλισσες για να  πάρουν τη ζάχαρη και  να τη διαλύσουν  στους σιελογόνους αδένες,αλλά  και  το 20%  της ζάχαρης καταναλώνεται  για ενέργεια,στην προσπάθεια των μελισσιών  να  μετατρέψουν  τη  ζάχαρη σε μέλι και ενέργεια,όπως και αρκετή ζάχαρη πετιέται μακρυά από τις μέλισσες  και την κυψέλη  και προσοχή  πρέπει να  υπάρχει και διαθέσιμο νερό και  ότι σε νεκταροέκκριση οι μέλισσες » αγνοούν» τη  ζάχαρη.

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΓΥΡΗ:Η εξασφάλιση  γύρης  για  τις μέλισσες είναι  η  βασικη  προυπόθεση  της  μελισσοκομικής  επιτυχίας, αφού  η γύρη είναι πηγή προτεϊνών,βιταμινών , ιχνοστοιχείων,και πρέπει να  υπάρχει σε απόθεμα,για  τις διάφορες  δρασρηριότητες του  μελισσιού, ,όπως  εκτροφής γόνου,έκκρισης βασιλικού πολτού,συλλογής  γύρης ,το κτίσιμο των  κηρηθρών και άλλα.Όταν το μελίσσι στερείται γύρης,περιορίζεται η ωοτοκία και  ο γόνος  καταβροχθίζεται από τις μέλισσες.

Η  γύρη είναι  η καλύτερη τροφή  για  τις μέλισσες, μπορεί όμως  σε  έλλειψη να αντικατασταθεί με πρωτεϊνικές  τροφές , σαν  υποκατάστατα  ή συμπληρώματα  της  γύρης.Και αυτό γίνεται  όταν  δεν υπάρχει διαθέσιμη  γύρη στη  φύση και αποθηκευμένη.Το φθινόπωρο που προετοιμάζεται η διαχείμαση των μελισσιών,συμετέχει κκαι  ο μελισσοκόμος   στην  προσπάθεια  συλλογής  γύρης  για τη  βοήθεια της διαχείμασης των μελισσιών του , χρησιμοποιώντα   δύο  τρόπους που είναι οι εξής :Α) Μεταφέρεται  η βασίλισσα  στο δέύτερο  όροφο και μεταξύ των  δύο ορόφων τοποθρτείται  βασιλικό  διάφραγμα και  οι μέλισσες  σε αυτή την  περίπτωση  θα  αποθηκεύσουν τη  γύρη στα  πλαίσια  του  κάτω ορόφου.  Β)η  βασίλισσα περιορίζεται με  βασιλικό διάφραγμα  στον κάτω όροφο και κλείνεται  η είσοδος ,αλλά  ανοίγεται  άλλη  είσοδος στον πάνω όροφο και  εκεί  οι μέλισσες θα  αποθηκεύσουν  τη γύρη της  διαχείμασης

Τα πλαίσια της γήρης  μπορούν να  δατηρηθούν  στις άκρες  των  κυψελών.,όμως γύρες  που είναι μακρυά από  το γόνο  δεν  χρησιμοποιούνται από τις μέλισσες.

Υπάρχει τεχνική τοποθέτηση της  γύρης στα  κελιά  των κηρηθρών και σε ολόκληρες τις κηρήθρες με  το  χέρι και με ελαφρά χτυπήματα  στην κηρήθρα,ενώ ακολουθεί ένας ελαφρύς  ψεκασμός  με  σιρόπι   στη  γύρη, για να τη συγκρατήσει στο  πλαίσιο.

Όμως ,, μπορεί να γινει και γυρεόπιτα: 6 κιλά γύρης ανααναμιγνύονται σε  1,3 λίτρα νερού χλιαρού κάπου  στους 40  βαθμούς κελσίου για  15-30 λεπτά της ώρας και προστίθεται και 6 κιλά  ζάχαρης (είπαμε  ελληνικής).Αυτή η γυρεόπιτα  δεν ξηραίνεται και  δεν μουχλιάζει, για  κάποιο  λογικό χρονικό  διάστημα.

Γύρη στο σιρόπι:10  με  20  γραμμάρια  σε  ένα λίτρο  σιροπιού και δίνεται  στο μελίσσι  με τους συνηθισμένους τροφοφότες,όμως σε μικρές ποσότητες που να καταναλώνονται χωρίς καθυστέρηση.

Προφυλάξεις:Να χρησιμοποιείται γύρη ξενα μελίσσια για αποφυγή μολύνσεων.  

Διεγερτική τροφοδότηση εφαρμόζεται , όταν σε περίοδο εκτροφής γόνου  δεν  υπάρχει γύρη και γίνεται με υποκατάστατα,.

Όταν σταματήσει η νεκταροέκκριση,μειωθεί η  ωοτοκία της βασίλισσας,όταν περιοριστεί ο γόνος,επιδιώκεται   και η εκμετάλλευση  μιας κύριας ανθοφορίας για  ανανέωση   πληθυσμών ,για ανανέωση όταν  γίνονται διάφορες επεμβάσεις,παραλληλίζονται με  διεγερτική τροφοδοσία αύξηση στους πληθυσμούς,και  εφαρμόζεται καθημερινά με 1/8 μέχρι 1.4 του  λίτρου σιρόπι 1:1 για   15  περίπου συνεχείς ημέρε, ενώ μεταλύτερη ποσότητα  ελάχιστα προσφέρει ,αφού προκαλεί μπλοκάρισμα του γόνου.

ΠΗΓΗ :Πρακτική Μελισσοκομία Ανδρέα  Θρρασυβούλου 2012,σελ.73-8ο

Advertisements