Στη 5/ετία του 2010-15 οι μελισσοκόμοι  παραπονούνται, ότι  τα  μελίσσια  τους είναι ασυνήθιστα αδύναμα,οι  μέλισσες  δέχονται επιθέσεις  από παράσιτα,αγροχημικά φάρμακα,μολυσματικούς παράγοντες και  κλιματικές  ανωμαλίες,όπως διαπιστώνουν  οι  επιστήμονες.

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουν  εντοπιστεί  τρία  νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα ,που  κυκλοφορούν με πολλές εμπορικές  ονομασίες και  αυτά είναι  η βασική αιτία,αλλά  έχει  επισημανθεί  η  επικινδυνότητα όλων αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή  για την  Ασφάλεια των  Τροφίμων (EFSA) επισημαίνει την  ανάγκη εκτίμησης του  κινδύνου, όλων αυτών των παραγόντων που  καταστρέφουν τη μελισσοκομία,για να μειώσουν  τις συνέπειές  τους, προτείνει ο Σίμων Μόρε επικεφαλής   κτηνίατρος της έρευνας.

Και πρέπει να προβλεφθεί, ότι η μείωση αυτή  των πληθυσμών των μελισσών σημαίνει, ότι  το πολύτιμο μέλι τους θα  γίνει  απλησίαστα πανάκριβο στις επόμενες γενιές.Αλλά και  σε άλλα τρόφιμα  θα  προκύψει έλλειψη,αφού  οι μέλισσες  υποστηρίζουν  την παραγωγή τους με  την  επικονίαση που  προσφέρουν στη φυτική βλάστηση της  Γης μας…και αυτές εξαφανίζονται.

Αλλά  και  ο Οργανισμός Τροφίμων  και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά , ότι από τα 100 είδη  φυτών προέρχεται το  90% των τροφίμων παγκοσμίως και  από  αυτά  το 71 %  γονιμοποιείται με τη  γύρη που  μεταφέρουν οι μέλισσες. Και εκτιμάται ότι η  η εργασία αυτή που προσφέρουν ανέρχεται  σε  εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ,οπότε προκύπτει  η πρόβλεψη, ότι χωρίς  τις μέλισσες δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η διατροφή και επιβίωσή μας.Αλλά αυτό  είναι  και πρόβλεψη  του  Αϊνστάιν : Ότι , αν  εξαφανιστούν οι μέλισσες,σε ελάχιστο  χρονικό  διάστημα θα εξαφανιστεί και  το  ανθρώπινο είδος.

Οι  μελισσοκόμοι  παρατηρούν,ότι την τελευταία 15/ετία τα  μελίσσια τους είναι αδύναμα,οι βασίλισσες ζουν λιγότερο από το αναμενόμενο και  οι  κηφήνες   είναι στείροι,οι πληθυσμοί των μελισσιών λιγοστεύουν και  η Ευρωπαϊκή Αρχή  για  την Ασφάλεια  των Τροφίμων δημοσιεύει μελέτη, που καταγράφει το φαινόμενο,προτείνοντας και μέτρα :Να συγκεντρωθούν  στοιχεία για  τις μέλισσες,όχι αυτές  των  μελισσοκομείων (παραγωγής),αλλά …: να  αναζητηθούν άλλοι  επηρεασμοί σε  άγριες μέλισσες,αυτές της  φύσης,γιατί  οι  επιστήμονες  παραδέχονται,ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων για  τη ζωή των ευρωπαϊκών  μελισσών.Και βέβαια τα  τελευταία  χρόνια,έχει προωθηθεί  η συλλογή τέτοιων στοιχείων,αλλά  διατυπώνεται η άποψη ,ότι είναι δύσκολο να  ελεγχθούν οι  συνθήκες  που προκαλούν το  πρόβλημα.

Τελειώνοντας αυτή την παράθεση ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ   την  εφημερίδα » Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ »  και το «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ  ΒΗΜΑ ΤΗς ΟΜΣΕ» τεύχος 77 Ιουλίου -Αυγούστου 2015, σελ.10 ,για  τις δημοσιεύσεις  τους.

Advertisements