1 )  Λόγοι που τα μελίσσια μας  δεν  έδωσαν μέλι :

.Δεν καταπολεμήθηκαν αποτελεσματικά τα  βαρρόα,το Δεκέμβρη που  ήταν ξεγονιασμένα τα  μελίσσια και  αυτό μπορούσε να γίνει  με  την ανάρτησή μας 16/12/2012,με  την εφαρμογή  οξαλικού οξέος.

.Δεν  ξεχειμώνιασαν με  αρκετό πληθυσμό, ώστε  να εκμεταλλευτούν  την πρώιμη ανοιξιάτικη  ανθοφορία μόνο για  ανάπτυξη  πληθυσμού,που αυτός φέρνει  την απόδοση   αργότερα από την κύρια  ανθοφορία.

.Δεν ανανεώθηκαν οι  βασίλισσες στην αρχή  του  δεύτερου  φθινόπωρου  της  ζωής τους,που αυτό  ισχύει σαν κανόνας, ώστε  να  αποδώσουν μεγάλο  πληθυσμό και αυτός φέρνει  την παραγωγή.

.Οταν  γινόταν  ο τρύγος, δεν  μαρκάραμε  τα μελίσσια  που  έδωσαν  τα περισσότερα  πλαίσια  μέλι,για  να  κάνουμε   βασιλοτροφία μόνο από αυτά,ώστε  να  βελτιώνεται  συνεχώς  το μελισσοκομείο μας προς την  παραγωγικότητα.Αλλά χαιρόμαστε να  μετράμε πολλά μελίσσια μη παραγωγικά  ,που αυτά  αποδυναμώνουν  την  απόδοση  των παραγωγικών και  μας επιβαρύνουν  με κόστος.

.Ίσως δεν  εφαρμόσαμε  τρόπους αντιμετώπισης  των σμηνουργιών και  αποδυναμώθηκε το  μελισσοκομείο  μας.-

2)Διαφημιζόμενες κυψέλες  του  εξωτερικού :

.Να πούμε  ότι  είναι ευτύχημα ,που  έχουμε στην Ελλάδα ένα  τύπο κυψέλες και αυτό μας διευκολύνει στη μελισσοκομία μας,για  να  μείνουμε στα  παλιά και αρκετά  βελτιωμένα ,που  δεν  πρέπει  να τα αλλοιώσουμε.Και να  προσθέσουμε  ότι η εισαγωγή κυψελών πολυτέλειας,σημαίνει  και  ξεπούλημα της μελισσοκομίας μας στην  πολυτέλεια  του «ΘΕΑΘΗΝΑΙ»,που δεν το αντέχει,οπως  και την  απομάκρυνση από την ουσία της , που είναι  μελισσοκομικός μόχθος  και  όχι  η  ακριβή πολυτέλεια απόδοσης σοδειάς μελιού.

3)Διεγερτική τροφοδοσία  των μελισσιών :

Αυτή  μετά  το  ξεχειμώνιασμα  προκαλεί διέγερση,δηλαδή τεχνητή  ανάπτυξη  του πληθυσμού ,από την αρχή της  άνοιξης. Και  τελειώνει ένα  μήνα  πριν  την έναρξη της  κύριας  ανθοφορίας εκείνης που  στοχεύσαμε  να  μας δώσει τρύγο  μελιού. Όμως αν συνσχιστεί περισσότερο η διεγερτική τροφοδοσία ,το μέλι  που θα  προκύψει θα  περιέχει  νοθεία,που πρέπει να  την  αποφεύγουμε.-

4) «Ανεπεξέργαστο» μέλι:

Είναι αυτό  το μέλι που μας  δίνουν οι  μέλισσες  του καλού μελισσοκόμου. Και  προέρχεται αποκλειστικά  από ανθοφορίες ή  μελιτώματα  αφίδων  δένδρων.

Δεν έχει θερμανθεί σε  βαθμό που καταστρέφει τα  ένζυμά του,τις αρωματικές  και άλλες  πολύτιμες  ουσίες του.

Δεν έχει θερμανθεί περισσότερο από  45  βαθμούς  Κελσίου για να μην  αλλοιωθούν  τα πολύτιμα οργανοληπτηκά του  στοιχεία .

Και  δεν έχει  θερμανθεί για  1 μεχρι  5 λεπτά στους  70  βαθμούς  Κελσίου ,που  τότε  γίνεται «παστεριωμένο».

Και ακόμη δεν έχει  περάσει από από  λεπτά  εξειδικευμένα  φίλτρα, για να  αφαιρεθούν με  τεχνητό τρόπο η  γύρη και να  αλλοιωθεί το  φυσικό  χρώμα  του  και  το άρωμά του.

Αυτό  είναι  το μέλι  που  παράγει  ο σωστός  μελισσοκόμος.

Και  να  περάσουμε στον  όρο «Ανεπεξέργαστο» που είναι  το ζητούμενο,για  να  πούμε , ότι απαγορεύεται  να  αναγράφεται  στη  συσκευασία του. (Απλά  έχει  επικρατήσει σαν  επιθετικός προσδιορισμός ,που  παραπέμπει  στο  φυσικό αναλλοίωτο  μέλι).

Όμως  αυτός  ο  όρος στην  Αγγλία   χρησιμοποιείται στη  συσκευασία  του μελιού ,κατά  παράβαση της  νομοθεσίας  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης , δηλαδή του  Κανονισμού της  1169/2011.-

5)Απομάκρυνση  μελισσιού που εγκαταστάθηκε  στην  αποθήκη σπιτιού , τη στέγη ή σε μικρό άνοιγμα:

Βέβαια δεν το καταστρέφουμε,δεν είναι  εχθρός ,αλλά  εργαλείο  της  φύσης  που ζούμε …Άλλωστε η  καταστροφή του θα μας προκαλέσει πολλά  κεντρίσματα,ενώ  είναι  εύκολο  να   το  αποσύρει κάποιος  μελισσοκόμος, που  θα  το  προστατέψει   στη  συνέχιση  της ζωής του,που το προτείνουμε…Όμως, μπορούμε να το  κάνουμε να  εγκαταλείψει αυτή  τη  φωλιά  που  βρήκε ,αν  σε ένα  τούλι βάλουμε  κρυσταλλοσκόνη θυμόλης ,που υπάρχει στα  «χημικά» και  με  ένα  ραβδί,ξύλο,καλάμι  να το  τοποθετήσουμε στη  φωλιά  που  εγκαταστάθηκε. Και σίγουρα θα   φύγει  για  άλλη  φωλιά.

6) Για  το  σκαθάρι  των  μελισσιών  στην  Ιταλία δεν ακούεται κάτι :

Να υποθέσουμε, ότι οι  Ιταλοί λύσανε  το  πρόβλημα αυτό  με  καλή  δουλειά, που είναι και  γενικό  καλό   για  τη μελισσοκομία ή ότι  επέλεξαν  τη  σιωπή για  να μη  ζημιωθούν οι  καλοί  Ιταλοί βασιλοτρόφοι ,που  κάνουν εξαγωγή  βασιλισσών σε άλλες  χώρες. Που και αυτό είναι  καλό,αλλά  και  κακό , για  τους δικού μας  βασιλοτρόφους.Εκτός και  κάνουν  έξαγωγές   στην Ιταλία η και  σε άλλες  χώρες.

7) Άσπρος σαν  ασβέστης ,σκληρός, μουμιοποιημένος  γόνος σε κυψέλη:

Προέρχεται από προσβολή ασκοσφαίρωσης και είναι αιτία  οι  κακές καιρικές  συνθήκες.

Κάνουμε  καθαρισμό στο  μελίσσι με  την  απομάκρυσνή τους,αφαιρούμε  τις  προσβλημένες  κηρήθρες και  αυτό  το επαναλαμβάνουμε  κάθε  εβδομάδα.

Αν δεν  υπάρχει βασίλισσα δίνουμε   κελί  κλειστό αν υπάρχει σε  κάποιο μελίσσι,όμως  προφυλαγμένο  σε μικρό συρμάτινο  κλουβάκι  με   έξοδο κλεισμένη  με  ζαχαροζύμαρο ,που  θα  φαγωθεί  από τις μέλισσες και  θα  γίνει αποδεκτή  η νέα  βασίλισσα.Το  ίδιο  κάνουμε  και  αν  έχουμε διαθέσιμη βασίλισσα.

8)Μπλοκάρισμα  της  κυψέλης  από  μέλι και  γύρες:

Αυτό  σημαίνει  ότι  πηγαίνει  καλά  η  δουλειά  και  μας ενδιαφέρουν  και τα δύο,δηλαδή  το μέλι  και η  γύρη.Αλλά  η  γύρη αφαιρεί  χώρο  για να  αποθηκευτεί το μέλι.Οπότε  αφαιρούμε  τα πλαίσια  που  έχουν   γύρες και τα  αποθηκεύουμε  στην  κατάψυξη ,για όταν  τα  χρειαστούμε αργότερα,ενώ προσθέτουμε  χτισμένα  πλαίσια για  την  αποθήκευση  του  μελιού.

9)Πρωτεϊνη  και  Ιμβερτάση:

Στη   συνταγή  της γυρεόπιτας η πρωτεϊνη  είναι 23% και καλύτερα να  μη προσθέτουμε  σόγια  ή μαγιά, αλλά  γύρη δικής μας συλλογής.Και  η  προσθήκη  Ιμβερτάσης  δεν προσφέρει  κάτι, παρά  μελισσοκομικό κόστος.

Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου 2015  σελ .328-333 (με δική μας σύντομη-μεστή και λίγο αλλοιωμένη  συναισθηματική  απόδοση,να  μην είναι κουραστική και  ευχαριστούμε   τη ΜΕ).-

Advertisements