Υπάρχει   στους   στήμονες  των  ανθέων   των  δέντρων και  των φυτών,  που  τη  συγκεντρώνουν οι  μέλισσες  κολλημένη   στα   πόδια  τους,όταν  αναζητούν το νέκταρ και  κάνουν  αποθήκευση  για  τις  ανάγκες  τους.

Αυτή λοιπόν  η  γύρη περιέχει  σπουδαία  στοιχεία  για  τις  μέλισσες  και  τη  ζωή  τους , αλλά  και για  την  υγεία μας , όταν  τη χρησιμοποιούμε  στο διαιτολόγιό μας.

Και  αξίζει  να  αναμεταδώσουμε   τη συστηματική  πληροφόρηση , που  προέρχεται  από  το  αρχείο  της  Ομοσπονδίας  Μελισσοκομικών  Συλλόγων  Ελλάδας (ΟΜΣΕ) τηλέφωνα :2410 533366 και 2410.24549724 ,όπου υπάρχουν  διαθέσιμα  φυλλάδια  για  όλα  τα προΪόντα   της  κυψέλης  των  μελισσιών.

Έτσι  λοιπόν  είναι  χρήσιμη  η  ενημέρωση   για  τη  γύρη  ,όμως  στα  βασικά  της αξιολόγησής  της ,γενικότερα με  τα  ακόλουθα:

.Γονιμοποιεί  τα  φυτά  από  λουλούδι  σε  λουλούδι εξασφαλίζοντας  το  80% των  τροφίμων ,που  τους  προσφέρει πρωτείνες ,λιπίδια ,βιταμίνες και μέταλλα και  είναι καλύτερης   ποιότητας  αυτή  που  περιέχει  πολύχρωμους  κόκκους  διαφορετικών  φυσικών  προελεύσεων.Συλλέγεται με  γυρεοπαγίδα , αλλά  αυτό είναι  μελισσοκομική ειδίκευση.

.Είναι  το  πληρέστερο  διατροφικό  είδος και  παράλληλα  πηγή αντιοξειδωτικών πρεβιοτικών και  προβιοτικών.Περιέχει όλα  τα  απαραίτητα  αμυνοξέα σε  ιδανική  αναλογία,ζάκχαρα με  45  μόνο  θερμίδες  σε μια  κουταλιά,λιπίδια,λεκιθίνη μεταβολισμού  των  λιπών,μακροστοιχεία και  ιχνοστοιχεία,βιταμίνες,φλαβονοειδή ,αντιοξειδωτικά  και  αντιμικροβιακά,ρουτίνη δηλαδή   βιταμίνη Ρ,καροτενοειδή,νουκλεϊκάέα,ένζυμα,αυξητικούς  παράγοντες,προβιοτικά και  κουμαρικό  οξύ αποτοξίνωσης  του  οργανισμού.

Στην υγεία  προσφέρει βελτίωση  της σωματικής  και  διανοητικής λειτουργίας,αύξηση  της  ικανότητας  εργασίας,καταπράυνση των  νεύρων ,καταπολέμηση  της  αϋπνίας και  της  κατάθλιψης,ενώ  η  ρουτίνη προστατεύει  τα   τοιχώματα  των  αγγείων ,άλλά  και  τον προστάτη από  φλεγμονές,υπερπλασία και  κακοήθεις νεοπλασίες.Ενισχύει  το  ανοσοποιητικό  σύστημα και  προάγει  την  αποτοξύνωση  του  οργανισμού.Ριθμίζει  την  εντερική  λειτουργία,προάγοντας  τα ωφέλιμα  μικρόβια του  εντέρου και καταπολεμά τα  παθογόνα διαταραχής  της  θρέψης και  του  μεταβολικού  σύνδρομου.Μειώνει  τη LDL, αλλά αυξάνει  τη HDL xoληστερόλη  και  μειώνει τα  τριγλυκερίδια.Χρησιμη κατά  της   παχυσαρκίας,ενισχύει  το  μεταβολισμό,το  αίσθημα  νευρικής  ανορεξίας ,χρήσιμη κατά της  αναιμίας,της  αλλεργίας της εισπνεόμενης γύρης  και  άλλες  αλλεργίες και  μειώνει  τη  νευρική   πίεση.Τονώνει το λίμπιντο,ενώ από  το 1948 επιστημονικές  μελέτες αναφέρουν  ότι προστατεύει από  την  εμφάνιση  καρκίνου και  έχει  θετική  επίδραση  στη   μακροζωϊα,ευζωία,όπως  και  στις  αθλητικές   επιδόσεις.

Όμως έχει  και μία  αντένδειξη:Ότι  παρουσιάζεται  αλλεργία  στη   γύρη σε 1 στα  2ΟΟΟ άτομα,που με  την  κατανάλωση γύρης παρουσιάζουν στοματική φαγούρα,εξανθήματα,ναυτία,διάρροια,οπότε   διακόπτεται η  χρήση για  συμβουλή  αλλεργιολόγου.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Μία  κουταλιά της  σούπας  γύρη ,καλύτερα  πολύχρωμης .Ζυγίζει περίπου 35 γρ. και  καλύπτει   τις  ημερήσιες  ανάγκες  σε πρωτείνες,βιταμίνες και  ιχνοστοιχεία, μέσου ενήλικα ,αποδίδοντας  μόνο 45  θερμίδες.Το  πρωϊ ,σκέτη,με μέλι,γιαούρτι ή  μεσα σε  λίγο  χυμό πορτοκάλιού, αλλά  τουλάχιστο  μισή ώρα   πριν  από  κάθε  γεύμα .Και  για  τους  αθλητές   η  δόση  μπορεί  να  τριπλασιαστεί,αλλά  και  σε άτομα   με κάποιες συγκεκριμένες  παθήσεις,πάντα μετά  από  συμβουλή  γιατρού.

Η λήψη γίνεται  τουλάχιστον   για  4 μήνες σαν διατροφικό  συμπλήρωμα,αλλά και  για όσο  απαιτείται  ανάλογα με  τις  ανάγκες  μας.

ΠΗΓΗ: Αναφέρεται σε  αυτή  την ανάρτησή μας.-

Advertisements