Πρώτα υπενθυμίζουμε προηγούμενη σχετική ανάρτηση μας ,που είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και έγινε στις 17/12/2012, με τίτλο «Θεραπεία ασθενειών με πρόπολη»   (κλικ  στο κόκκινο για  να προβληθεί).

Όμως είναι χρήσιμη και μία πλατύτερη και βαθύτερη επέκταση στη Μελισσοθεραπεία, ειδικά με την πρόπολη που συλλέγουν οι μέλισσες και την προσφορά αυτού του φυσικού στοιχείου στον τομέα της υγείας μας, που επικεφαλαιακά και με αλφαβητική σειρά τις παραθέτουμε με τα επόμενα:

Ι.- α) Αντιαλλεργική σε συνδυασμό με τη γύρη, αναγεννητική ιστολογική δράση, αναλγητικές αλοιφές, αναλγητική δράση τραυματισμών, ανάρρωση εγχειρίσεων, ανατροπή-καταστολή ενζύμου ανάπτυξης φλεγμονών, ανθεκτικότητα στελεχών, ακτινοθεραπεία, αντιβακτηριακή δράση, αντικαρκινική δέρματος, αντικαρκινική δράση και αντιμυκητιακή, αντισηψία, αντιυποτοξινική, αυξητική ιντερφερόνης ενίσχυσης κυτταρικής και χημικής ανοσίας, αυτοάνωσης.

β) Βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

γ) Γαστρεντερολογία, γυναικολογία.

δ) Διάλυμα σε περιεκτικότητα 30% πρόπολης για θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με σύσταση μελισσοθεραπευτή ή φυσιάτρου.

ε) Ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

θ) Θωράκιση από ιώσεις ανοσοποιητικού συστήματος οργανισμού με χρήση βάματος πρόπολης εσωτερικής λήψης, για κρυολόγημα, αλλεργία, μόλυνση και διατήρηση ισχυρού ανοσοποιητικού συσήματος

ι) Ινοσάρκωμα, ιώσεις.

κ)Κατά ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και όγκων, κολοβακτηρίδια, κυτταροπροστατευτική δράση.

λ) Λήψη πρόπολης εσωτερικά, με μορφή αλκαλικού διαλύματος, σε σκόνη, ταμπλέτες, πόσιμο σκεύασμα που περιέχει πρόπολη, λήψη πρόπολης σε ποσότητα χωρίς περιορισμό, αλλά κλιμακωτή αύξηση για αποφυγή τυχόν αλλεργίας σε αυτήν.

μ)Μικροοργανισμοί, μυκητιακά.

π)Πνευμονολογικά, προστατευτική βιταμίνης C.

σ)Συνδιασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας διπλασιάζει την ικανότητα καταστροφής καρκινικών κυττάρων και όγκων, συνεργαστική δράση με τη βιταμίνη C, συνεργαστική δράση με αντιβιοτικά, στοματικά προβλήματα.

τ)Τριχομονάδες.

φ)Φλεγμονές.

ω) Ωτολινολαρυγγολογικά

ΙΙ.- Από την αρχειοθήκη του Ιστολογίου του 2009 τα προϊόντα της κυψέλης αξιολογούνται κυρίως με βάση το μέλι το κερί, τη γύρη την πρόπολη και το βασιλικό πολτό, όπως και συγκεκριμένα βότανα, ομοιοπαθητική και αιθέρια έλαια. Αλλά η παρασκευή αυτών των σκευασμάτων απαιτεί αρκετή γνώση και εμπειρία για να είναι πραγματικά αποτελεσματικά.

 Αλλά και τα μυστικά αυτής της ενασχόλησης δεν είναι τόσο εμφανή,αφού και η εκμετάλλευση και σωστή χρήση μελισσοθεραπευτικών προϊόντων και η αφομοίωσή τους από τον οργανισμό που τα δέχεται και από παράγοντες σχετικούς με διάφορες συνθήκες, αλλά και με τον τρόπο της ζωής του ασθενή,υπάρχει  κάποια  συνάφεια.

Έτσι λοιπόν συμπερασματικά οι τομείς της φαρμακογνωσίας και της μελισσοθεραπείας χρειάζονται εξειδίκευση και δεν καλύπτονται από την κατά βούληση προμήθεια και χρήση μελισσοκομικών προϊόντων, προσμένοντας το ζητούμενο αποτέλεσμα. Που αυτό προέρχεται από τους μελισσοκόμους που εξασκούν απαραίτητα «Βιολογική μελισσοκομία».

Και βέβαια προτείνεται σαν μία εγγύηση για τα σχετικά προϊόντα API-AR, που είναι δοκιμασμένα σε Ευρωπαϊκά επίπεδα και όχι μόνο .

Πηγή:Αρχειοθήκη ιστολογίου του 2009(9).-