Χειμώνας  έρχεται και  είναι  αναγκαία  η ενημέρωση  αυτή,ώστε  να  είναι  παραλληλισμένη  με  τις  ανάγκες  της  μελισσοκομίας μας.

Τα συμπεράσματα από αυτή  την  ανάρτηση βοηθούν  τη  μελισσοκομία  αν   εφαρμοστούν και  αυτά  είναι  τα   ακόλουθα :

.Το σιρόπι  της  ζάχαρης αυξάνει  την  ωοτοκία  της  βασίλισσας,αλλά  και  τη  συλλογή  γύρης  για  την αύξηση  του  γόνου.

.Η  Ισογλυκόζη χρησιμοποιείται  πολύ  για  τη  χαμηλή τιμή   και  τον  εύκολο  χειρισμό της, αφού  υπάρχει σε  δοχεία έτοιμης τροφοδότησης . Όμως  η  πιο   γνωστή  μορφή  της είναι 55%  φρουκτόζη και   45% κλυκόζη που δεν  κρυσταλλώνει   εύκολα,ενώ έχει   χαμηλό  «πεχά»,οσμωτική πίεση και  δεν   ξινίζει.

.Η τροφοδότηση  δίνεται  για  την  ετοιμασία  του  ξεχειμωνιάσματος,να  αυξηθεί  η  γονοφωλιά,σε περίπτωση  ξηρασίας . Αλλά  και  σε  βασιλοτροφία.:.Βρέθηκε  ότι  οι τροφές ισογλυκόζη   και σιρόπι  ζάχαρης αναπτύσσουν  τα  μελίσσια χωρίς   τοξικότητες σε συνθήκη αγρού.Και  σε  περίπτωση που  τροφοδοτήθηκαν   με  ισογλυκόζη και  αποθεκεύτηκε  σαν  μέλι ,τότε  περιέχει και  άλλους ολιγοσακχαρίτες ,δηλαδή φρουκτόζιλ,φρουκτόσις και  φρουυκτοσυλ-γλυκόζης,δηλαδή μονοσακχαρίτες >που  προκάλεσαν   μεγάλη  θνησιμότητα  μελισσών.

.Οι δισακχαρίτες φρουκτόζη-φρουκτόζη και  φρουκτόζη-γλυκόζη έχουν   περίεργη   σύνθεση  μεταξύ  τους και δεν  μπορούν  να  μεταβολιστούν από  τη  μέλισσα >,αφού  γίνονται  τοξικοί.

.Άλλες  έρευνες βρήκαν ,ότι με  διάφορες  τροφές, οι  μέλισσες , με σιρόπι  ζάχαρης και όχι  με  την  ισογλυκόζη, έζησαν  περισσότερο και  έχτισαν  κηρήθρες.Την ισογλυκόζη  οι  μέλισσες  τη  χρησιμοποιούν σαν  συμπληρωματική  τροφή,αλλά   με  σιρόπι  ζάχαρης,που  κάνουν  πολύ  γόνο.

>.Υπόψη  όμως ότι  σε  εμπορική  ισογλυκόζη βρέθηκαν  υψηλά  ποσοστά Υδροξυμεθυλοφουφουράλης ( HMF) , που  αυτή  είναι  τοξική για  τις  μέλισσες.

Έτσι  λοιπόν  θα  πρέπει οι  δεξαμενές  με  ισογλυκόζη να  αποθηκεύονται  σε  χώρους με ελεγχόμενη  θερμοκρασία και να  μην  ανακατεύονται  με  άλλη  παλιά ισιγλυκόζη.

.Οι  μέλισσες  λοιπόν παράγουν περισσότερο  γόνο και  ελκύονται  από  το σιρόπι ζάχαρης και  αυτό  βοηθάει  την   προετοιμασία   της  διαχείμασης,αφού  παράγουν   μεγαλύτερους  πληθυσμούς με  νέες  εργάτριες,που  αυτές  εξασφαλίζουν το  ξεχειμώνιασμα  ,αλλά  και  τη   γρήγορη  ανάπτυξη των  μελισσιών  την  άνοιξη.

.Προσοχή  όμως στις  ετικέτες    της  παραπλάνησης που αναφέρουν  βανίλια  και  πρέπει  να  είναι  από ζάχαρη 100% σουρκρόζη,χωρίς  μεγάλο ποσοστό  ισογλυκόζης: Άν περιέχει ισογλυκόζη  ή  ιμβερτοποιημένο  σιρόπι πρέπει να  αναγράφεται.Και οι  ελεγκτικές αρχές να  παίρνουν  δείγμα  από  την  αγορά,για  εξέταση  στα  εργαστήρια και  να  τιμωρούνται  οι  παραβάτες.

Αυτά  όμως πόσο  τηρούνται,αφού  οργιάζουν  οι  μελισσοτροφές με  το  αλαλούμ  που  κυριαρχεί.

Πηγή: ΜΕ   Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου   2014  σελ.402-405

.

Advertisements