(Σχετική  πληροφόρηση υπάρχει  σε  ηλεκτρονική  μορφή στην  ιστοσελίδα www.omse.gr,στη  θέση ΜΕΛΙ και  ΠΡΟΪΟΝΤΑ-ΦΥΛΛΑΔΙΑ:

 

Όμως και  η  ιστοσελίδα μας    θα  παραθέσει  μία   βασική  ενημέρωση, με  τα  επόμενα:

Το μέλι  είναι η  φυσική  γλυκειά  ουσία , που  παράγουν  οι μέλισσες του  είδους Apis mellifera ,από  το  νέκταρ των  φυτών ή  από  εκρίματα εντόμων που  απομιζούν   ευρισκόμενα πάνω στα  ζώντα  μέρη των  φυτών,τα  συλλέγουν  οι  μέλισσες και  τα  μετατρέπουν αναμειγνύοντας με  ειδικές  ύλες  του σώματός τους,τα αποθέτουν,αφυδατώνουν,εναποθηκεύουν και  συντηρούν στις  κηρήθρες της  κυψέλης για ωρίμανση.

Το μέλι  λοιπόν  είναι  ένα  φυσικό  προϊόν χωρίς  καμμιά  επεξεργασία  από   τον  άνθρωπο και  το προφυλάσσουν   από  όποιαδήποτε  προσθήκη ή αφαίρεση.

Το μέλι είναι  ξεχωριστό  τρόφιμο και  μοναδικό σε  αξία  για  τον  άνθρωπο,δεν αλλοιώνεται   και  συντηρεί   άλλα τρόφιμα.Έχει  σπουδαίες  βιολογικές ιδιότητες,που  το κάνουν κάτι  περισσότερο από  τρόφιμο ,αφού προσφέρει  και   ιατρικές-θεραπευτικές   χρήσεις και  έχει συμβολική αξία  σε  όλες τις  θρησκείες του  πλανήτη,αλλά  και  στη  ψυχανάλυση.Σύγρονη  δε  ανθρωπολογική μελέτη προτείνει,ότι η κατανάλωση μελιού  από  τους προγόνους  του  ανθρώπου επιτάχυνε την  εξέλιξη   του εγκεφάλου τους και  οδήγησε  στο  σύγχρονο  άνθρωπο.

Το μέλι  περιέχει: Ζάκχαρα περίπου  80%,νερό 13-23%,φρουκτόζη σε   μέσο όρο 38%,γλυκόζη31%,ολιγοσακχαρίτες που  είναι  σπουδαία πρεβιοτικά,αλλά  και  προβιοτικά  που  είναι  οι λακτοβάκιλλοι,,ένζυμα  και  αμινοξέα,οργανικά  οξέα,βιταμίνες  Β ,C,μέταλλα,πολυφαινόλες,,φαινολικά  οξέα,μονοτερπένια,,βιοφλαβονοειδή, που  είναι αντιμικροβιακά  και αντιοξειδωτικά,αντιμικροβιακές  ουσίες που  είναι το  υπεροξείδιο του  υδρογόνου,η  μεθυλγλυοξάλη και  το 3-φαινιλο-γαλακτικό  οξύ.

Αντικαρκινικές  ουσίες(τριβουτυρίνη,τριυδροξυ-κετόνη ελληνικού θυμαρίσιου  μελιού κλπ),Ρ-κουμαρικό  οξύ που ενεργοποιεί την  αποτοξίνωση του  οργανισμού με  ενεργοποίηση  των  γονιδίων που  εκφράζονται  με  τα  ένζυμα του  κυτοχρώματος Ρ450 . Και τέλος,περίπου  180 ουσίες έχουν   βρεθεί  στο  μέλι  και  συνεχίζουν  να   προκύπτουν  και  άλλες,μια  και  το μέλι  περιέχει τα  φυτά από  τα  οποία  προέρχεται.

Οι σπουδαιότερες ευεργετικές  επιδράσεις  του  μελιού  είναι:

Αντιμικροβιακή και  χρησιμοποιείται σήμερα  σε  νοσοκομεία,σε  τραύματα χειρουργικά και  μη,σε εγκαύματα,στα  φαρμακεία  πωλούνται  επίδεσμοι εμποτισμένοι  σε  μέλι,παστίλιες  και  σιρόπια με  μέλι και  σκέτο  μέλι  σε βάζα.

Φυσικά έχει  αντιμικροβιακή  δράση και  εσωτερικά,όπως  στο  έλκος  στομάχου που  προκαλείται  από το  ελικοβακτηρίδιο  του  πυλωρού και  σε  αναπνευστικά  προβλήματα  κλπ.

Το μέλι  χρησιμοποιεί ένα  συσδυασμό   όπλων,  όπως είναι το  υπεροξύδιο  του  υδρογόνου,η  οξύτητα,η  οσμοτική  επίδραση,,οι  πολυφαινόλες και δικές  του  αντιμικροβιακές  ουσίες ,που ενεργούν  ενάντια  στα  ενεργά  βακτηριακά   κύτταρα.Η οσμωτική του επίδραση σαν  αποτέλεσμα  υψηλής  συγκέντρωσης  σακχάρου στο μέλι καταστρέφει  τα   βακτηριακά  κύτταρα αφαιρώντας  νερό  από  αυτά.

Όμως και  αρκετές  μελέτες έδειξαν  ότι  το  μέλι αναστέλλει το  σχηματισμό  βιομεμβρανών,δηλαδή  τις  μεγάλες  αποικίες   βακτηρίων που  προκαλούν  ασθένειες  με  τη λοιμογόνο   δράση  τους.

Αλλά  και  άλλες  μελέτες   δείχνουν ότι το  μέλι  προστατεύει από  τον  καρκίνο έχοντας  αντικαρκινική  δράση και  σχετικά  με  αυτό  υπάρχει Ελληνική  έρευνα  στο  τμήμα  Βιοχημείας της  Ιατρικής   Σχολης  Αθηνών,που  εντόπισε μία  χημική ένωση,την τρι-υδροξυ-κετόνη,παρούσα  μόνο στο μέλι  του  θυμαριού,που  αυξάνει  τις χημειοπροφυλακτικές ιδιότητές του,ειδικά  κατά του  καρκίνου  του  μαστού, της  μήτρας και  του  προστάτη.

Η πρεβιοτική και  προβιοτική δράση  του μελιού προάγει  την  ωφέλιμη χλωρίδα  στον  πεπτικό  μας  σωλήνα, η  καταστροφή  της  οποίας  θεωρείται  βάση   για  πληθώρα  ασθενειών.

Έχει  αντφλεγμονώδη δράση,ενισχύει  το ανοσοποιητικό σύστημα,είναι  εξαιρετικό  αντιβηχικό και  καλύτερο  από  τα συνήθη  σιρόπια χωρίς   παρενέργειες.

Πολλές  ακόμη ευεργετικές  δράσεις,όπως τονωτική,καρδιοπροστατευτική,ηπατοπροστατευτική,υπακτική,δηλαδή  βοήθεια  της   λειτουργίας του  εντέρου,επουλωτική, ακόμα  και  καλλυντική.

Αλλά  τελικά  να  προσστεθεί,ότι, για  το καλό  αποτέλεσμα  πρέπει   να καταναλώνεται το μέλι καθημερηνά,όπως  τα  φρούτα  και  τα  λαχανικά,γιατί  μία  φορά  την  εβδομάδα  δεν   είναι  αρκετό.

Όλα τα  μέλια  είναι  τα ίδια και  το  καλύτερο  είναι  αυτό  που  αρέσει.

Οι  διαβητικοί   συμβουλεύονται το  γιατρό τους και  τα  παιδιά  δεν πρέπει  να  τρώνε  μέλι  σε  ηλικία   ενός  χρόνου.

Οι  αλλεργικοί  στο  μέλι  δεν  πρέπει  να   το τρώνε.

Το  μέλι  δεν  παχαίνει.

Το  μέλι διαφέρει  από  τη  ζάχαρη,αφού  είναι  φυσικό  προϊόν,δίνει  ενέργεια και  μονοσακχαρίτες ,που  είναι άμεσα  αφομοιώσιμοι και  έχει  χαμηλότερο   γλυκαιμικό  δείκτη.

Το  ξηροθερμικό  κλίμα  της  Ελλάδας  δίνει  πολύ  ποιοτικά  μελια.

Και η  συμβουλή  είναι  να  μην  καταναλώνονται  μέλια   ανώνυμα  πλανοδίων  γυρολόγων , αλλά  από  γνωστούς  μελισσοκόμους  και   με  την  ετικέτα   στο βάζο , όπως  προβλέπει  ο νόμος.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements