Οι μέλισσες  παράγουν  άριστο βιολογικό  προϊόν που  δεν  πρέπει  να  αλλοιώνεται  με   απαράδεκτους  χειρισμούς,αλλά  να  προστατεύεται   συστηματικά  από  το μελισσοκόμο  κυρίως , που αυτός   είναι  και  ο  διαχειριστής  του παραγωγικά  και  εμπορικά.

Πρώτιστα  οι ακατάλληλοι   μελισσοκομικοί  χειρισμοί  με  άκαιρες   τροφοδοτήσεις  των  μελισσιών,ανορθόδοξη  χρήση στην  κυψέλη  χημικών  μέσων,ακατάλληλο εξοπλισμός   για  τον  τρύγο,ακατάλληλη  τροφοδοσία και  συνθήκες διατήρησης της  ακατάλληλης  θερμικής  χρήσης και αποθήκευσης.

Ειδικά η  τροφοδότηση  με  σιρόπι σε  περίοδο  ανθοφορίας ,που  περνάει  στην αποθήκευση  με  μέλι και αυτό  είναι  νοθεία..

Υπάρχουν   όμως  και  άλλες  περιπτώσεις που  γίνεται  αθέλητη  νοθεία, όπως  με  τη  διακοπή   της  ανθοφορίας  που   αναγκάζει  το  μελισσοκόμο  να  τροφοδοτήσει  εντατικά για  να  μη  χαθούν  τα  μελίσσια.Που αυτό πρέπει  να  γίνεται με  συγκράτηση,  ώστε  να  μην  υπάρχει  στην   αποθήκευση. Αλλά  και  σε  τέτοιες  εκδοχές το  μέλι  να  ελέγχεται με  υπευθυνότητα  του μελισσοκόμου,κρατώντας   στοιχεία   στα   υπόψη   για  το  πρόβλημα  αυτό.Όπως  και για  τη  χρήση  φαρμάκων στο μελισσοκομείο ,αλλά   και  ψεκασμών  καλλιεργειών  στην  περιοχή του  μελισσοκομείου,να  έχει  εγρήγορση ο  μελισσοκόμος.

Μακρυά  λοιπόν  από  αυτοσχέδιες φαρμακευτικές επεμβάσεις στα  μελίσσια. Και  όταν  είναι  αναγκαίες να  υπάρχει απόσταση  ασφάλειας μεταξύ  χρήσης  φαρμάκου  και  τρύγου,να  γίνεται  χρήση   εγκεκριμένων   φαρμάκων,αλλά  και να  τηρούνται  αυστηρά  οι  οδηγίες   που  τα  συνοδεύουν.

Να  απομακρύνονται  οι   παλιές μαυρισμένες  κηρήθρες και  να  μην τρυγιέται  μελίσσι  που  έγινε  επέμβαση  με φάρμακα .Και  να   φιλτράρεται  καλά  το μέλι,αλλά  και  να  απομακρύνονται οι κηρήθρες μελιού  πριν γίνει επέμβαση  με αναγκαίο φάρμακο.

Ο τρύγος  του  μελιού να γίνεται  με προσοχή,  να  επιλέγονται   κηρήθρες  που  είναι σφραγισμένο    το μέλι τους  κατά τα   δύο τρίτα της  κηρήθρας .Και πριν  με τίναγμα  των   μελισσών  και  απομάκρυσνή  τους από  την  κηρήθρα  με απαλή λεπτότριχη  βούρτσα   που  και  αυτή έχει  πλυθεί  με  καθαρό  και ζεστό  νερό.

Τα  δοχεία   αποθήκευσης  του  μελιού να  είναι  καθαρά και  να  γεμίζονται  καλά ,ώστε  να  μην  υπάρχει   μέσα κλεισμένος  αέρας ,ενώ  η  αποθήκευσή  τους  να  γίνεται  σε  χώρους με   θερμοκρασία κάτω  από 10   ή  πάνω  από   25 βαθμούς  Κελσίου.

Η  συκευασία του  μελιού  για  πώληση  στη  λιανική γίνεται σε  βάζα  συνήθως   κιλού ,που  πρέπει  να  έχουν  ετικέτα   με  αναγραφές  στοιχείων, αυτών  που  ορίζει  ο  νόμος. Και   υπάρχουν  οδηγίες  για  αναζήτηση  στην  ιστοσελίδα  μας .

Η νοθεία  του  μελιού ελέγχεται  από  αρμόδιους    και  επισύρει αυστηρές  ποινές ,  ενώ   η   ανάμειξή  του με  ισογλυκόζη προκαλεί  εντατικό  έλεγχο και  υπάρχουν   συνέχεια   διωκτικοί  έλεγχοι , για  την  προστασία  του μελιού, με  πολύ  αυστηρές κυρώσεις.

Παραθέτουμε  λοιπόν αναρτήσεις  που  συμπληρώνουν τα  πιο  πάνω και  έχουν  τη  χρησιμότητα  τους  στο θέμα και  είναι οι  4 επόμενες,να  μελετηθούν για  συσχετισμένη  επέκταση  της  πληροφόρησης:

10/2/201 : Γενετικά  τροποποιημένο  καλαμπόκι και  η  επίδρασή  του  στις  μέλισσες και τα  προϊόντα  του,

13/2/201:  Ζάχαρη ή Ισογλυκόζη στα  μελίσσια ;

16/2/2016:Παραγωγή  μελιού,

17/2/2016:Η ποιότητα  του ελληνικού  μελιού.

Και  τέλος  θα   ακολουθήσει  μία  ενημέρωση, που  αναφέρεται σε κινέζικα  μέλια  σαν  είδηση . Και  είναι  η  επόμενη:18/2/2026  δικής μας σειράς  δημοσίευσης.  Την παραθέτουμε  αυτούσια  σαν μελισσοκομική  και » καταναλωτική»  είδηση,με το  δικό  της περιεχόμενο ,όπως  ακριβώς ακολουθεί:

Δηλαδή , η  επόμενη  ανάρτηση της 18/2/2016 με θέμα:»Νοθεία  στο  μέλι  της  Κίνας».-

(Πηγή:Μελισσοκομική  Επιθεώρηση Νοεμβίου  Δεκεμβρίου 2004,σελ.327 με  παράθεση  και  απόψεών γης  ιστοσελίδας μας).-

 

 

 

Advertisements