Υπάρχουν  καλλιέργειες  που  είναι Γενετικά Τροποποιημένες και   έχει  αναπτυχθεί   αντίρρηση  από  τις καταναλωτικές   κοινωνίες,  εναντίον  των   πολυεθνικών    αγροχημικών   εταιρειών για  την  κατάργηση   των  αφύσικων  και  επικίνδυνων  προϊόντων  τους.

Το  πρόβλημα  αυτό  πρέπει  να  επισημαίνεται και  να μη   ξεχνιέται και  υπάρχουν πολλές   σχετικές αναφορές στην   ιστοσελίδα μας.

Οι μέλισσες  λοιπόν   που  επισκέπτονται  τα  άνθη  αυτών  των  καλλιεργειών βόσκουν  τη   γύρη  τους  και αλλοιώνουν  το  γνωστό  και   φυσικό νέκταρ των   παραδοσιακών  καλλιεργειών ,όπου    υπάρχουν   αυτές.  

 Έτσι η    Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την   αναγραφή  στην  ετικέτα  του  μελιού και  της   γύρης να  αναγράφεται η προέλευσή τους  από  γενετικά  τροποποιημένες   καλλιέργειες.

Και μάλιστα  αναφέρεται ότι  το Μεξικό είναι η τρίτη  χώρα   σε  τέτοιες  εξαγωγές ,που  η  καλλιέργειά  τους το  2012  ήταν 3.535.000 στρέμματα  και  βρέθηκε  ότι  τα  δείγματα  της  παραγωγής  μελιού περιείχαν τροποποιημένη   γύρη  από   σόγια σε  μερικές  περιπτώσεις περισσότερο  από   40%.

΄Ομως και  τα  εντομοκτόνα που  χρησιμοποιούνται στη  γεωργία τα  τελευταία  χρόνια είναι  όλο  και  πιο τοξικά,όπως  τα  πυρεθρινοειδή και  τα  νεονικοτινοειδή. Και  αυτά θανατώνουν τις  μέλισσες  στους  αγρούς και  καταστρέφεται  η  μελισσοκομία που  είναι  ο  συντηρητής των  καλλιεργειών και  της  ζωής στη  Γη.-

Πηγή: Μελισσοκομική  Επιθεώρηση 239.σελ.61-62 (Συνοπτικά)

 

Advertisements