(ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΜΕΛΙ)

 Α. ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ :Διεγερτική τροφοδοσία γίνεται στα μελίσσια όταν σταματά η νεκταροέκκριση και ο σκοπός της είναι να αυξήσει ο μελισσοκόμος τον πληθυσμό των μελισσιών για την εκμετάλλευση μιας ανθοφορίας που θα προκύψει, αλλά διακόπτει την τροφοδοσία όταν αρχίσει η ανθοφορία να δέχεται επισκέψεις των μελισσιών, για να αποφευχθεί περίπτωση νοθείας του μελιού από την τροφοδοσία.

Η τροφοδοσία των μελισσιών με ισογλυκόζη αυξάνει περισσότερο την Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη (ΗΜF) που κάνει τοξικό το μέλι και θεωρείται νοθεία.

Η τροφοδότηση των μελισσιών με ισογλυκόζη αυξάνει περισσότερο το ΗΜF και περιέχει και άλλα συστατικά, που έδειξαν, ότι προκαλούν τοξικότητα στις μέλισσες και μειώνουν τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην Ελλάδα διακινούνται τεράστιες ποσότητες μελισσοτροφών, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα μελίσσια και το παραγόμενο μέλι.  Ποσότητες ισογλυκόζης, παρασκευαζόμενες από Γενετικά Τροποποιημένο καλαμπόκι, με αποτέλεσμα η ισογλυκόζη που τροφοδοτούνται τα μελίσσια να μεταφέρεται στο μέλι.

Η τροφοδότηση των μελισσιών με ιμβερτοποιημένα σάκχαρα, που παρασκευάζονται είτε με την προσθήκη του ενζύμου ιμβερτάση, είτε με θέρμανση του ζαχαρόνερου και προσθήκη οξέων, (σκοπό έχει να πλησιάσει τη σύσταση του μελιού), αλλά το παραγόμενο μέλι δεν έχει τις προδιαγραφές του φυσικού μελιού, καθώς έχει ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση διαστάσης, αγωγιμότητας και ελάχιστους γυρεόκοκκους και αυτά εντοπίζονται στην ανάλυση.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στη χρήση μελισσοτροφών, που αν δοθούν κοντά ή κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου μελιού.

Έτσι, ο μελισσοκόμος πρέπει να αποφεύγει τη χρήση της οποιασδήποτε ουσίας στις μελισσοτροφές, όπως βιταμίνες, ένζυμα, φάρμακα και άλλα, που μπορεί να επηρεάσουν και να υποβαθμίσουν την ποιότητα του παραγόμενου μελιού.

ΠΗΓΗ:Μελισσοκομικό Βήμα της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, τεύχος 81 Ιουλίου Αυγούστου 2016, σελίδα 36. Και για λεπτομερέστερη χρήσιμη ενημέρωση σελίδες 34 και 35, με ειδικότερα θέματα, τα επόμενα:

Β. Γενικά στοιχεία για τη διατροφή της μέλισσας,

Γ.  Γιατί τροφοδοτούμε τα μελίσσια :

  1. τροφοδοσία
  2. διεγερτική
  3. αποθέματος,

Δ. Υδαρανθρακούχες τροφές:

  1. το μέλι
  2. Υγρές τροφές
  3. Στερεές τροφές,

Ε.  Η ισογλυκόζη,

ΣΤ. Ιμβερτοποιημένα σάκχαρα.

(Η ανάρτηση  αυτή   γίνεται  από  τους  μελισσοκόμους      Βαρβάρα και  Τριαντάφυλλο Βολιώτη, για  να  ενημερώνονται οι  μελισσοκόμοι  και  οι  καταναλωτές   του  μελιού ) .-

Advertisements