(Στην Κίνα δεν  επαρκούν  οι  μέλισσες για  την  επικονίαση, αλλά   είναι  πρώτη στις  εξαγωγές μελιού. Και αυτό  προκύπτει  και  από  την  αναφορά του  προέδρου  της ΕΡΒΑ Βάλτερ Χάφεκερ ,από  τη  συμμετοχή  του στο   συνέδριο του   Κινεζικού Τομέα Παραγωγής Προϊόντων Μέλισσας,που  είχε  προσκληθεί  το   Μάρτιο του 2016 για   ομιλητής. Και   επαληθεύει  τις  διάχυτες  πληροφορίες  μας της  προβαλλόμενης   πρωτοπορίας  της  Κινέζικης   Μελισσοκομίας,με τις  επόμενες  βάσιμες  διαπιστώσεις  του):

Η διαφημιστική  διοργάνωση  του Κινέζικου μελισσοκομικού  επιμελητηρίου έγινε στηνΤσενγκντού ,πρωτεύουσα  της επαρχίας Σιτσουάν,περιοχή  παγκόσμια  γνωστή για   την  επικονίαση που   γίνεται  από  εποχιακούς   εργάτες και  όχι  από  τις  ντόπιες  μέλισσες. Και  γιαυτό η  περιοχή  αυτή ήταν  πάντα  γνωστή σαν  «γη  που  ρέει  το γάλα  και   το  μέλι«.Μητροπολιτική  περιοχήτων  14   εκατομμυρίων ανθρώπων  και ποιότητας  αέρα όμοιας   με   αυτή του  Πεκίνου,με ηλιοφάνεια,αλλά  κόκκινου    και  ανθυγιεινού  συναγερμού ,που  στη  διάρκεια   της  παραμονής   εκεί  δεν φάνηκε  ήλιος ,αλλά  ανάσα  καθαρού  αέρα υπήρχε  μέσα,όχι  έξω  από   ξενοδοχεία  τους,γιατί  ακούστηκε  ότι οι  έξυπνοι  επιχειρηματίες προωθούν  αέρα  του  βουνού από   την  Ελβετία  σε  κινέζικες  πόλεις.

Μιλάμε  για  πυκνοκατοικημένη περιβαλλοντική  καταστροφή με   παρουσίες  μάρκεντινγκ  των κινέζων  εμπόρων μελιού για   τα  υπερφυσικά  προϊόντα   της  μέλισσας,που  ηχούσαν  λίγο  παράτερα,αλλά  στην  Κίνα  που  είναι  μία  μεγάλη  χώρα  μπορούν  να  συνυπάρχουν τα   δύο  άκρα  της.

Έτσι μέσα  σαυτή  την  πυκνοκατοικημένη  περιβαλλοντική  καταστροφή,υπάρχουν  και   μάρκετινγκ κινέζων  εμπόρων  μελιού για  τα  υπέροχα  προϊόντα της  μέλισσας,   που  ηχούσαν  παράταιρα,αλλά  στην  Κίνα,μεγάλη  χώρα ,  τα   δύο  άκρα  της  συνυπάρχουν.

Η εκδήλωση είχε  προσκαλέσει  όλους  τους σημαντικούς  παράγοντες  της   διεθνούς  αγοράς  μελιού και  μεταξύ  τους  εκπρόσωποι  εργαστηρίων  μελιού της Γερμανίας,αλλά  και  της  Απιμόντια και  της  Διεθνούς  Οργάνωσης Εξαγωγών  Μελιού. Και  έτσι  φάνηκε  καθαρά  ότι η  Κινέζικη  παραγωγή  μελιού αποτελεί  ένα σημαντικό  κίνδυνο για  τη   φήμη των   μελισσοκομικών  προϊόντων  σε  όλο τον κόσμο.

Και το  περίεργο  είναι  ότι  το  σύστημα  παραγωγής  κινέζικου  μελιού δεν  χρησιμοποίησε   όρους ,όπως μελισσοκομική  επιχείρηση ή  συνεταιριμού και  εργοστάσια  μελιού.Αλλά η  προσπάθεια αντιστοίχησης του  αριθμού  των  μελισσοκόμων  της  Κίνας,της  κατανάλωσης  μελιού  στη  χώρα  και  τις  εξαγωγές μελιού,δίνουν  αστρονομικές   αποδόσεις ανά  μελίσσι και  είναι  πιθανό οι  αποδόσεις  σε  μέλι  να  επαυξάνονται  σημαντικά με  προσθήκη  σιροπιού   ρυζιού,που και αυτό  είναι  μέρος  της  εξήγησης,γιατί  το άλλο  μέρος  είναι   η  μελισσοκομική μέθοδος.

Φαίνεται ότι  το  δεύτερο στάδιο  της  αφυδάτωσης  των  μελιών  το αναλαμβάνουν  τα     εργαστήρια μελιού  και  όχι  το  μελίσσι,δηλαδή κατά  τη  διάρκεια  της  νεκταροέκκρισης γίνεται  κάθε  λίγο  η  συγκομιδή  του  μελιού και  στη  συνέχεια  οι  μέλισσες    είναι ελεύθερες  για  νέα  συλλογή νέκταρος,που  αυτό  σημαίνει   ότι το   σύνολο  της     συλλογής   των  μελισσιών  περιέχει 30% νερό, οπότε  για  την  αποκατάσταση  της  ποιότητας  του  μελιού  προσθέτονται   υποκατάστατα  στοιχεία για  να   πλησιάσουν  ,αν  γίνεται   εκείνα  τα  πολίτιμα  στοιχεία  που θα  πρόσθεταν  οι  μέλισσες  από  τον   οργανισμό  τους στη  διαδικασία  της   αφυδάτωσης  και  συμπλήρωσης   πολύτιμων   στοιχείων  των  μελισσιών,δηλαδή  της  δημιουργίας  της  φύσης  και  όχι  των  κινέζικων  εργοστασίων.

Γενικεύοντας, τα  Κινέζικα  μέλια   είναι  κάτι  σαν   ανώριμη  σούπα με  πολύ  νερό  και  λίγα ένζυμα,που συχνά έχει  αρχίσει  να  μετατρέπεται  σε  υδρόμελο όταν   φθάνει  στο  εργαστήριο  μελιού,που  οι  ζυμώσεις  διακόπτονται και  οι  ζύμες  πρέπει  να  φιλτραριστούν,και  σε  τέτοια  περίπτωση είναι κοντινό  το  βήμα   της  πρόσθεσης  του  σιροπιού.

Πρόκειται  για  ένα  αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής  μελιών που  οι  κατασκευαστές  μηχανημάτων απολεπισμού των  μελιών θα  έχουν  χαμηλότερη  θέση  στην  αγορά,και  η παλιά   γερμανική  ευχή :»Σου  εύχομαι μπόλικο  κερί  από  απολεπίσματα»,θα  έχει   γίνει  ανεξήγητη ,ακατανόητη  στην  Κίνα.

Φαίνεται  ότι  η  αναζήτηση  μηχανικών  εξοπλισμών   στον τομέα  της  μείλσσοκομίας, είναι  σε  ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας   και  Γερμανίας  και ότι  παράγεται   αποδυναμώνει  την  Παραδσιακή  μελισσοκομία και  την  αξία  των  προϊόντων  της σε αυτό   τον  ανταγωνισμό .

Υπάρχει  όμως προοπτική  απομόνωσης   της  κινέζικης  μελισσοκομίας και  στον  περιορισμό  της   όσο  αντέξει στο   χώρο  της,  αφού  άρχισαν ενδιαφέροντα για  επιβίωση  και  προώθηση  της  παραδοσιακής  μελισσοκομίας ,  που  είναι  το  κυρίαρχο  εργαλείο    για  τη   φύση  και  τη  ζωή  γενικά.

Το πιστεύουμε  και  το  περιμένουμε να  γίνει και  ξεκίνησε  στην  Κίνα .Με επιστροφή από αυτήν  του  ευτελισμού ,της  αλλοίωσης  της   έννοιας  της  Μελισσοκομίας.

Η μουσική  υπόκρουση  του   Συνεδρίου   της   ήταν: «Δώστε στις  μέλισσες μία  ευκαιρία» και  απλώθηκε  σε  μία   προσέγγιση των  πραγματικών  Μελισσοκομικών   προϊόντων,που πρέπει  με  προσπάθεια να   επανέλθουν  και  να   ευδοκιμήσουν και  στην  Κίνα,που  τότε θα  βοηθηθεί και  θα   ευδοκιμήσει   ο πολυπληθυσμιακός κινέζικος   λαός  της.

ΠΗΓΗ:Μελισσοκομικό  Βήμα της  ΟΜΣΕ,τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2016. σελ.27-29

(Με παράθεση και  απόψεών  μας)

Advertisements