Στη  μελισσοκομία χρησιμοποιούνται  επώνυμες   χημικές  ουσίες που  αναφέρουν   και   το βαθμό  της  καθαρότητάς  τους με   ανάλογη  την τιμή  τους.

Η στερεή Μενθόλη   χρησιομποιείται  στη  μελισσοκομία για  την  καταπολέμηση  της   Τραχειακής Ακαρίασης των  μελισσιών από  το  1989.Kαι  αυτή  είναι  κλεισμένη σε  καπάκι  πλαστικό  ή γιάλινο διαμέτρου  πάνω  από  20 εκατοστά  του  μέτρου και   χρησιμοποιείται 30-50 γραμμάρια.  που   τοποθετούνται πάνω   από  τα πλαίσια   των  μολυσμένων  μελισσιών και  αυτή   εξαχνίζεται  σε   20 μέρες,όταν  η  εξωτερική  θερμοκρασία  είναι  15 με  25 βαθμούς Κελσίου.Aλλά όσο   χαμηλότερη  είναι  η  έξω  θερμοκρασία καθυστερεί και  η  εξάχνωσή  της,που  συνήθως Δεκέμβρη  μέχρι Μάρτη γίνεται  η  καλύτερη  χρήση,όχι όμως σε  περίοδο  μελιτοφορίας γιατί   θα  μυρίσει  το  μέλι    με Μενθόλη.

Πρέπει  όμως  να   χρησιμοποιείται  προσεκτικά  και  γρήγορα γιατί  αλλάζει  μορφές,δηλαδή  μόλις  ανοιχτεί και  χρησιμοποιηθεί     η   αναγκαία  ποσότητα,να  κλείνεται  στεγανά  το  καπάκι  που  περιέχεται   η Μενθόλη.

Είναι  υγροσκοπική ουσία,αδιάλυτη  στο νερό και  καλύτερα  να  είναι σε  συσκευασία  τέτοια που  να  χρησιμοποιείται  όλη  η  ποσότητα όταν  ανοιχτεί (και  δεν είναι  φθηνή για  να  χρησιμοποιείται  χωρίς  λόγο),παρά μόνο  σε  ενδείξεις    ύπαρξης  τραχειακής  ακαρίασης,που  και  αυτή  χρειάζςται  μικροσκοπική διαπίστωση,ίσως και   με  άλλους  τρόπους  που  γνωρίζουν  οι  ειδικοί.

Όμως, για  τη  χρησιμοποίησή της χρειάζονται  γάντια,μάσκα,ταχύτητα και  προσοχή  στα  μάτια,το  δέρμα και  την  αναπνοή  ,γιατί προκαλεί  αναφυλαξία  και αλλεργία   η  Μενθόλη.

Αλλά ποσότητες  Μενθόλης που  δεν  έχουν  εξαχνωθεί,όπως   και  σκεύη  αυτής,αυτά  απομακρύνονται από  την  κυψέλη όταν  τα  μελίσσια  μεταφέρονται   για  συλλογή μελιού.Και να  μην  έχει  φυλαχτεί  σε  αποθήκη ψυχρού μέρους γιατί  υγροποιείται,οπότε  προκαλείται  γρήγορη   εξάχνωση.Και όταν  βρεθεί  με   υψηλή  θερμοκρασία πιθανά το μελίσσι  να  κάνει   μούσι έξω από  τη  κυψέλη και  ίσως   να  την  εγκαταλείψει.

Ευχαριστούμε  τον Χημικό κύριο Δημήτρη Σωτηρόπουλο και   το  Μελισσοκομικό  Βήμα  της  ΟΜΣΕ τεύχος 81 Ιουλίου -Αυγούστου 2016,σελ. 48.

tomelissi.wordrress.com  ,t.voliotis 30/9/2016

Advertisements