Το  Πευκόμελο  είναι  το  πρώτο  σε  παραγωγή στην Ελλάδα,δηλαδή   σε  ποσοστό  μεγαλύτερο   του  60% του   συνόλου  των  άλλων   μελιών   της   χώρας.Και οι  καιρικές  συνθήκες γιαυτή  την  απόδοση είναι   υγρασία 65-70%,θερμοκρασία κάτω  από  τους  20-21   βαθμούς  Κελσίου.

Ο Χρόνος της  μελιτοφορίας  είναι Ιούλιος  μέχρι  Απρίλιο και  διαρκεί   για  τρείς  εβδομάδες:Δηλαδή χρονική  διάρκεια  ,που  επαναλαμβάνεται  όμως μέχρι  τις  αρχές  του Απρίλη…,αλλά  ο  προσδιορισμός  από  το  μελισσοκόμο αυτού  του   χρόνου  απόδοσης μελιού,είναι  να  αποφεύγεται το  κενό  απόδοσης,κρατώντας  στοιχεία   χρόνου της   προηγούμενης  χρονιάς,που  είναι  ο  χρόνος   που έδωσε,αλλά   αυτός  συμπίπτει και  με τα  ξεφωλιάσματα  του  εργάτη,που  είναι  και  εύκολο  αφού   ο  εργάτης  είναι   πολύ  μεγάλος και  φαίνεται  εύκολα  με  το μάτι,  να  περπατεί,και  έτσι  το  πρώϊμο  ξεφώλιασμα σημαίνει και  πρώϊμο  μέλι.

Αποδοτικές  είναι  οι μελιτοεκκρίσεις Τρίτου  και Δεύτερου βαρέματος που  είναι  καλύτερες  οι  καιρικές  συνθήκες και   γίνονται  στο  χρόνο   περισσότερες  πτήσεις.

Οι  Μελιτοεκκρίσεις  πιο αναλυτικά  είναι:Πρώτη  η Αγιαννίτικη με  ξεκίνημα   τον Ιούνιο,αλλά  με  πολύ  μικρές σταγόνες του  μικρού  έργάτη και  στις  άκρες  των   κλαδιών των  πεύκων,κοντά  στις  πευκοβελόνες,συνήθως   ψηλά   στο  πεύκο.Όμως  σε  αυτή  την  περίπτωση οι  μελισσοκόμοι  δεν   κάνουν  μεταφορά  μελισσιών  γιατί  έχουν   και πιο  αποδοτικές   μελισσοβοσκές   αυτό  το  χρόνο.

Όμως  ο  εντοπισμός  της   κύριας  μελιτωέκκρισης (απόδοσης  )  είναι  δύσκολoς,και   μπορούμε  να   τον προσδιορίσουμε, σχεδόν   με  ακρίβεια ,ως  εξής:

Η Πρώτη του   Αγιαννίτικου,που  σχετκά   αναφέρθηκε  πριν,με   χρόνο της   τις  23  Ιουνίου σαν  βάση ,χρησιμοποιείται  για τη δεύτερη

.Δεύτερη μελιτωέκκριση  που είναι 42  μέρες  μετά,δηλαδή   3  Αυγούστου   και για 3  εβδομάδες   βάρεμα , αλλά και 3   εβδομάδες κόψιμο και να  μη το  ξεχνάμε (42 μέρες).Αυτή,με  δροσερό  καλοκαίρι φέρνει  μεγάλες  αποδόσεις αφού  και  τα μελίσσια   έχουν  μεγάλους  πληθυσμούς.

Η Τρίτη  μελιτοέκκριση ,  είναι  το  δεύτερο βάρεμα που  έχει  και καλύτερες  καιρικές   συνθήκες και  το  προτιμούν   οι  περισσότεροι  μελισσοκόμοι.Είναι  42  μέρες   μετά  το  πρώτο  βάρεμα,που  αν  ξεκινήσει   30  Αυγούστου το  δεύτερο το  περιμένουμε 13 Σεπτεμβρίου.

Η Τέταρτη μελιτωέκκριση είναι  μόνο για  τα  μελίσσια . Πολύ  σπάνια για  το μελισσοκόμο, αφού  το  πεύκο  είναι  πρώϊμο και  τα μελίσσια  πεσμένα  σε  πληθυσμό,που  μάλιστα  ετοιμάζονται  για  το  Χειμώνα.

Αυτή  εντοπίζεται   24 0κτώβρίου, αν αποδεχτούμε  τα  προηγούμενα (το   δεύτερο βάρεμα που  ξεκίνησε  στις 13  Σεπτέμβρη)

Η τελευταία μελιτωέκκριση   ,που  είναι του ανοιξιάτικου πεύκου, αρχίζει  στα  μέσα του   Μάρτη μέχρι  τις   3 τελευταίες εβδομάδες  στις  αρχές  του  Απρίλη.Που όμως  μόνο  δυνατά  και  διόροφα  μελίσσια   δουλεύουν  το  ανοιξιάτικο  πεύκο ακόμη  και  για  τρύγο….αλλά υπάρχουν  και  περιπτώσεις  που  το   βάρεμα   διαρκεί περισσότερο από  3  εβδομάδες (μέχρι   21  μέρες ,αλλά  το  κόψιμο   21  μέρες  νωρίτερο) σε  περιπτώσεις  που  υπάρχει μεγάλη  χρονική  υστέρηση  από  εργάτες  του  πεύκου,όταν   έχουμε   μεγάλους   πληθυσμούς.

Όλα  λοιπόν    αυτά   τα  αφανή   δεδομένα,που  όμως   υπάρχουν   και   επιδρούν  στην  απόδοση   της μελισσοομικής  οικονομίας  του   πεύκου  ,πρέπει   να  συνεκτιμούνται  ….αλλά και   να  προσθέσουμε  και  άλλα   δεδομένα,  που   παρεμβάλλονται  επηρεαστικά και  είναι : Τα  εδαφικά ανάγλυφα, που  ευνόητο  είναι  ότι στα δάση  επηρεάζουν τις   καιρικές συνθήκες υγρασίας,θερμοκρασίας και  το  πεύκο   φαίνεται να  έχει  κόψει στο  ξέφωτο,ενώ  στα  λαγκαδιάρικα   μέρη   συνεχίζει  η  απόδοση  του  δάσους.Και  ακόμα   γεωγραφικά  να  προστεθεί,ότι  η  απόδοση του  πεύκου αρχίζει  από  τα  Νότια   προς Βόρια…. .   από  Κασσάνδρα,μετά  τη  Βόρια   Εύβοια:Κόβει μετά   3  μέρες στα  Νότια.

Μπορούμε  να  γενικεύσουμε  ότι:Ο  ΕΧΘΡΟΣ   ΤΟΥ  ΠΕΥΚΟΕΡΓΑΤΗ ΕΙΝΑΙ  ΟΙ  ΚΑΙΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΘΗΚΕΣ :Παγωνιάς και   καύσωνα  που  έχουμε   μείωση πληθυσμού και  παραθαλάσσια με ήπιο χειμώνα καλοκαίρι  το ΠΕΥΚΟ ΕΧΕΙ  ΜΕΓΑΛΗ  ΑΠΟΔΟΣΗ

ΧΡΗΗΣΙΜΑ   ΕΙΝΑΙ   ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ  ΙΣΤΟΡΙΚΑ   ΓΙΑ    ΤΙΣ  ΑΠΟΔΟΣΕΙς   ΤΟΥ   ΠΕΥΚΟΥ:

Ομως συμπτυγμένα  σε  χρονιες:

2010   12  Ιουνίου  αρκετά πρωϊμο το Αγιοργήτικο ξεκίνησε    και    μπέρδεψε  τους  μελισσοκόμους  σε  μετφορές και αποδόσεις

2011 Πήγε  πολύ  καλά  μετά 20  χρόνια.Πρώτο  βάρεμα 4/8/2011,18  μέρες πέταγμα παρδαλό  οι  μέλισσες σε  μεγάλους  πληθυσμούς του  εργάτη

2012 Το Ανοιξιάτικο  όχι καλό ,το   Αγιαννίτικο δεν  απόδοσε,πρώτο  βάρεμα 19  Αυγούστου,δεύτρο  βάρεμα 30 Σεπτέμβρη ,λύση   με  τη   βοήθεια  του  σπαραγγιού,αρκουδόβατου,σουσουρας  μελίτωμα για  ένα  τρύγο   αυτά  συνολικά

2013: (Συγγνώμη:…επειδή μας διαβάζετε  και  σας   ευχαρι στούμε):Από  το  2013  άρχησε η   ιστοσελίδα μας . Και  είναι  κοντά  σας  απλώνοντας  τη   δική της  ενημέρωση  σε   όσους   τη   χρειάζονται ,για  τη  σωστή   μελισσοκομία.Που  προέρχεται  από έγκυρη   ενημέρωση ειδικευμένων πηγών    στον τομέα της). Τότε   τα  ανοιξιάτικα   πεύκα  μέτρια  ως  κακά  τον  Απρίλη,τα  μελίσσια  κοντά  στη  πτώση και  ο  νέος  εργάτης σχετικά  καλός.Το  Αηγιαννίτικο ΌΜΩΣ ούτε  που  φάνηκε ,πρωϊνό βάρεμα  μόνο  προς  το  τέλος.

2016  Το   πεύκο  φέτος θα  είναι πάρα πολύ  πρώϊμο και θέλει  πάρα πολύ  προσοχή  ,αφού  το  ανοιξιάτικο έκοψε  πολύ  νωρίς..

Το Αηγιαννίτικο  που ξεκίνησε  στο  πρώτο  πενθήμερο του Ιουνίου και πήγε καλά,η  πτήση   λιγότερη  από 10  μέρες, και μετά μέλια  πολλά.Δηλαδή το καλύτερο   των  τελευταίων  ετών,αυτού  που  παρακολουθεί το  πεύκο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Πολύ  καλός  εργάτης   στο  πρώτο   βάρεμα, οι  μέλισσες  γυρνούσαν   χορεύοντας

Όμως   ο εργάτης    του  πεύκου χρειάζεται   διερεύνυση που  δεν  έγινε

Καύσωνας 20-26 βαθμούς  Κελσίου

Βόρειος  ανατολικός άνεμος  με  χαρακτηριστικά   Λίβα

Η  δεύτερη  μελιτοροή  με  μηδενικές  πτήσεις,μόνο  μουρμούρισμα  μελισσών για   45   μέρες

Η τρίτη μελισσοροή  άρχησε 18  Αυγούστου,σχετικά  καλή ,όμως  με  πολλά περίεργα.-

ΠΗΓΗ :Μελισσοομικό   Βήμα  ΟΜΣΕ   τεύχος  82, σελ.58 – 59

ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 6 / 10/2016

tomelissi.wordpress.com,   t.voliotis

.

Advertisements