ΤΟ ΜΕΛΙ:Είναι πολύπλοκο  σύμπλεγμα  συστατκών φυτικής  προέλευσης,που  το  παράγουν  οι  μέλισσες με   τρόπο πολυπλοκότατο και  σε  μερικές   περιπτώσεις  τα  συστατικά  του  ξεπερνούν   και τις  300-500 ενώσεις  ή  στοιχεία  που πολλά  από  αυτά είναι  πολύτιμα για  την  ανθρώπινη   υγεία και  τη  διατροφή,όπως  τα ακόλουθα που  παραθέτουμε:

.ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ::Μονοσακχαρίτες, δηλαδή  γλυκόζη  και  φρουκτόζη 75-85% των  συνολικών  του  σακχάρου που  παράγονται από  τη  διάσπαση  της σουρκρόζης με  τη  δράση  του  ενζύμου ιμβερτάση  και  αυτά  προσφέρουν τη  γλυκύτητα,την  ενεργειακή  αξία και   αρκετές   ιδιότητες.

.ΕΝΖΥΜΑ:Κάνουν τη  μετατροπή  του  φυτικού  χυλού στο τελικό   προϊόν   που  είναι  η   ιμβερτάση,η  διαστάση και  η  οξυδάση

.ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ,  και   ΑΜΙΝΟΞΕΑ  σε μικρή  ποσότητα  και  είναι  στοιχεία που  διευκολύνουν   την  ανίχνευσης  της  νοθείας στο  μέλι

.ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ,  που  καλύπτουν τις  ημερήσιες  ανάγκες  του   ανθρώπινου  οργανισμού

.ΜΕΤΑΛΙΚΑ  ΣΤΥΧΕΙΑ,  που  σχετίζονται  με  τη  βοτανική   προέλευση  του  μελιού και  είναι  τα   κάλιο, ασβέστιο,μαγνήσιο,σίδηρος,χαλκός

.ΟΞΕΑ ,που  επηρεάζουν τη  γεύση  του  μελιού και  κάνουν  φυσική συντήρηση  , προερχόμενα  από  φυτά ,αλλά   και από  μέλισσες

. ΠΤΗΤΙΚΑ  ΣΥΑΣΤΑΤΙΚΑ ,που περιέχουν  και  οργανοληπτικά χαρακτηριστικά,πτητικότηταςκαι από  αυτά καθορίζεται η  βοτανική και  γεωγραφική  πεοέλευση  του  μελιού , είναιυδρογονάναθρακες,αλκοόλες,αλδείδες,κετόνες , εστέρεςκαι   ετεροκυκλικές   ενώσεις

.ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ,δηλαδή  πολυφαινολικές  ενώσεις που αποτελουν  παράγοντα   δευτερογενούς  μεταβολισμού   των  φυτών και  είναι  σύστημα  άμυνας  των  φυτών και  συνήθως  δεν  είναι  ζωϊκής  προέλευσης.

ΆΛΛΑ  ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ , διάφορα ,που σχετίζονται με  το  χρώμα  και  τα  παράγωγα  τανινών.Και ένα  σημαντικό  ποσοστό  του  μελιού  είναι είναι  το νερό (13-20%),που  δεν έχει  άμεση   διατροφική  αξία, δεν  είναι  σημαντική,αλλά   διευκολύνει τη   δυνατότητα  πραγματοποίησης  κάποιων  μεταβολών που  χρειάζεται   το  νερό  .Μπορεί  να περιέχονται και   από κάποιες  πιθανές  εξωγενείς χημικές  ενώσεις   ή  στοιχεία ,όπως  βαρέα  μέταλλα  τα  υπολείμματα φαρμάκων ή  προϊόντα ζύμωσης ,όπως  γλυκερόλη και  αιθανόλη κυρίως  σε  μέλια με  υψηλή  περιεκτικότητα σε  υγρασία και  ζύμες….ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΣΤΟ  ΣΗΜΕΙΟ  ΑΥΤΟ της   ιστοσελίδας  μας tomelissi.wordpress.com,   t.voliotis για  να προστεθούν  στο   σημείο  αυτό  συγκεκριμένα   στοιχεία   του       φαινόμενου   «ΔΑΚΡΥΡΡΟΙΑ ΤΩΝ  ΦΟΙΤΩΝ   ΚΑΙ  ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ»(ανάρτησή μας 3/9/2016,πρόσφατη   πληροφόρηση σχετική  με νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα  των  πολυεθνικών  αγροχημικών   εταιριών).

.ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ  ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ  ΜΕΛΙΟΥ,Προβλέπεται  από   το  άρθρο 9 του   Κανονισμού 1169/2011 της  Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά  με  την  παροχή  πληροφοριών για  τα  τρόφιμα  στους  καταναλωτές μεταξύ  των    υποχρεωτικών   ενδείξεων    περιλαμβάνεται και  η  διατροφική  δήλωση που  σχετίζεται  με  την  ετικέτα   του  μελιού και  παραθέτει πίνακα  της  διατροφικής  αξίας των  ελληνικών  μελιών  μελιτώματος και   πίνακα  Μέσης διατροφικής  αξίας   των   ελληνικών ανθόμελων.

ΠΗΓΗ:   Μελισσοκομική Επιθεώρηση  Σεπτεμβρίου  Οκτωβρίου  2014,σελίδες 332-335

ΑΝΑΡΤΗΣΗ :28/10/2016,    tomelissi.wordpress.com,   t.voliotis

Advertisements