Η   ΠΡΟΠΟΛΗ είναι   θεραπευτική σε  λοιμώξεις  από ιούς,βακτήρια και  μύκητες και  άν  δεν  υπάρχει  αλλεργία  σ΄αυτήν,είναι  σπουδαίο  αντιμικροβιακό  φάρμακο,χωρίς  παρενέργειες,στο  οποίο κανένα  μικρόβιο    δεν   αντέχει, αφού  είναι από  τα  πιο  ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Οι  μελισσοκόμοι  λοιπόν είναι  οι  κατάλληλοι, που  εύκολα  μπορούν να  κάνουν  αυτά  που   συμβουλεύει  αυτή  η  ανάρτηση και  είναι  για  καλό  δικό τους, αλλά   και  για  την υγεία  όλων,αφού  η  πρόπολη είναι  αντιμικροβιακό   και  αντιοξειδοτικό  υλικό της  Φαρνακευτικής που   πρέπει    να  την υποστηρίζουν  οι  μελισσοκόμοι   με  την   κατάλληλη  και  παραγωγική συλλογή της  ,α[ό  την  οποία  θα  προκύψει   και  σημαντικό μελισσοκομικό όφελος.

Πρέπει όμως   η  συλλογή  να  γίνεται με  επιμέλεια ,να  είναι   καθαρή  και  αποδεκτή   για  φάρμακευτικό σκοπό ,που  για  τη  διευκόλυνση  όσων  δεν  έχουν  ασχοληθεί,  γίνεται  με  τοποθέτηση    πλαστικών  βασιλικών    διαφραγμάτων,πάνω  από  τους  κηρηθροφορείς των  πλαισίων,που έτσι  γίνονται  εμπόδιο   στη  χειτουργικότητα   των  μελισσιών  και  αναγκάζονται   να  κλείνουν  τις  τρύπες  με  πρόπολ:η και  όταν συγκεντρωθεί αρξετλη  πρόπολη,αφαιρούνται οι  σίτες   ,και  τοποθετούνται  άλλα    βασιλικά  πλαίσια για  συλλογή.Η αφαίρεση  της  πρόπολης  από τα  πλαίσια γίνεται   με την  τοποθέτησή  τους   στην  κατάψυξη,που  που  σκληραίννετε  η  πρόπολη και  τρίβεται εύκολα   πάνω  σε  καθαρή υφασμάτινη  στρώση.Ηπρόπολη  όμωε   που   συγκεντρώνεται με   ξίσιμο   από  τα ξύλινα  πλαίσια και  παρεμβαίνουν  στη  διαδικασία  ξ΄΄υλινα  κέσματα  ,είναι  μειονεκτική για  φαρμακευτική   χρήση αφού  απέχουν   από  τη υγιεινή  διαδικασίακαί   καθαρισμός  τέτοιας γύρης  με   πλύσιμο είναι  αποτυχία   στη συλλογή  της .Η καθαρή  πρόπολη  κονιορτοποιείται  σε  μείξερ και αποθηκεύεται σε  γιάλινα   δοχεία   ,με   συμίεση γα  αποφυγή  της  υτγασίας με  στεγανό  σφράγισμα..Ομως  οι  μελισσοκόμοι  είναι  που  ξέρουν πότε   τα  μελίσσια  συλλέγουν  γύρες   για να  ενεργήσουν  αποτελεσματικά  τη  διαδικασία  συλλογής.

Η απόδοση  της  συλλογής   κατάλληλης  και  αποδεκτής  γύρης υπολογίζεται σε  300-500  γραμμάρια    κατά   κυψέλη,το   καλοκαίρι   και  την  άνοιξη,με δείκτες   τα   μελίσια   και  την  εμπειρία  του  μελισσοκόμου.

Τόποι επεξεργασίας  της  πρόπολης:

Ακατεργαστη σε σκόνη:Στην   κατάψυξη για   1-2  ώρες την  ποσότητα   που θέλουμε   να  τρίψουμεκαι   όταν   παγώσει   και    είναι  σκληρή την  τρίβουμε   στο  μούλτι για  να  γίνει  ψιλή  σκόνη,που  αποθηκεύεται  σε  βαζάκια και   σε  μέρος   σκοτεινό    και  δροσερό.Η σκόνη  αυτή   είναι η  βάση  για  όλα  τα   άλλα προϊόντα.

Εκχύλισμα πρόπολης σε  αλκοόλη(Βάμμα  πρόπολης):Είναι η   συνηθέστερη  εφαρμογή και  εκχυλίζει τα  περισσττερα συστατικά,αλλά  δεν  επιχειρούμε    να   φτιάξουμε  διάλυμα πυκνότερο από  30% γιατί  δεν  διαλύεται  καλά.Και θα  χρειαστούμε:Καθαρό  οινόπνευμα γνωστό  ως   εθυλική  αλκοόλη ή  αιθανόλη70%-100%,από  το  φαρμακείο   ή  από   κατάστημα   με   χημικά.όμως  τα βάμματα  με τσίπουρο,ρακί,κονιάκ και  άλλα  ποτά, όλα  αυτά  γίνονται  σε  διάλειμα αλκοόλης 40-43% και  με  ποσότητα  πρόπολης όσο   νομίζει  ο  καθένας,που  πολλοί  τα   βρήσκουν  αποτελεσματικά,όμως  δεν είναι αυτά   θεραπευτικά,αλλά  το  70% οινόπνευμα θεωρείται πιο αποτελεσματικό για  την  εκχύλιση.

Φίλτρα  του  καφέ ,όχι  λευκασμένα.(από κατάστημα  με   βιολογικά προϊόντα) ή  καθαρή λεπτή  μουσελίνα  (ύφασμα) ή  σύριγγα αποστειρωμένη./Σκούρα καφέ  μπουκαλάκια   που  να  κλείνουν  στεγανά των  100 ml  με  σταγονόμετρο   των  φαρμακείων/μικρό  χωνί για  το  γέμισμα   των   των  μπουκαλιών,ζυγαριά  κουζίνας/πρόπολη  σε  σκόνη μαζεμένη   με  σήτα ή  τουλάχιστο με  ξέστρο  από τους  κηρηθροφορείς   και  μόνο/Για ένα  διάλυμα χοντρικά 1:4 (25%) ζυγίζουμε  250 γραμμάρια πρόπολη σε  καθαρό  βάζο και  προσθέτουμε 75ο γρ καθαρό  οινόπνευμα   70%/Για  ένα  διάλυμα  10% ανναμιγνύουμε 100 γρ πρόπολη με  1  λίτρο  οινόπνευμα αλλά  και  μία  άλλη  συνταγή για  την  παρασκευή  βάμματος 20-30% είναι να  αναμίξουμε 30 με  40 γραμ    πρόπολης σε  σκόνη σε  70  ml οινοπνεύματος 9090-96% ΚΛΕΊΝΟΥΜΕ  ΚΑΛΆ  ΚΑΙ  ΑΝΑΜΙΓΝΎΟΥΜΕ   ΔΥΝΑΤΆ ΓΙΑ  ΝΑ  ΤΟ  ΑΦΉΣΟΥΜΕ  ΣΕ  ΖΕΣΤΌ  ΚΑΙ  ΣΚΟΤΙΝΌ  ΧΏΡΟ. ΓΙΑ   ΔΎΟ  ΕΒΔΟΜΆΔΕς ΑΝΑΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ  ΟΣΟ  ΠΙΟ  ΣΥΧΝΑ  ΜΠΑΡΟΥΜΕ  ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΑ. και  τέλος    το  φιλτράρουμε   μία δύο  φορές και παίρνουμε  ένα  διαγές καφετί,κίτρινο ή  κοκκιννωπό υγρό  που  το  συμπυκώνουμε  αφήνοντας το  βάζο  ανοιχτό για  1-2 μέρες   μέσα  στο   ντουλαπι να  εξατμιστεί περισσότερο οινόπνευμα που  όσο  περισσότερο   εξατμιστεί,τόσο  το  καλύτερο.Και  αποθηκευμένο στα  μπουκαλάκια  διατηρείται  για  πολύ  χρόνο και  ότων  φέλουμε  να  πάρουμε    με   τη σύριγγα    το   υπερκείμενο για  χρήση ανακινούμε  πριν  έντονα   το  μπουκάλι .Τις  σταγόνες τις χρησιμοποιούμε απευθείας  πάνω  στις  σε  κοψίματα,γρατζουνί σματα ,σπυράκια κλπ τις  πρώτες  φορές μικρή  ποσότητσ ελέγχοντας  τυχόν  αλλεργική  αντίδραση.Λίγες  σταγόνες σε   εγκαύματα  πρώτου  και δεύτερου  βαθμού και  για  μεγάλη  έκταση   ζητάμε   ιατρική  συμβουλή.Το  βάμμα  πρόπολης   είναι  και  λύση για  μυρμηγκιές.

-Προπομέλ :Ειναι  σρνταγή τονωτική και  ανοσοενισχυτικό για  την  πρόληψη των  φλεγμονών  του  πεπτικού  σωλήνα και  την  αντιμετώπιση  παθήσεων  του  προστάτη:Αναμιγνύουμε ένα  μέρος   διάλυμα  πρόπολης 25% με   7  μέρη μέλι και   δύο μέρη  φρέσκια  γύρη που  έχει  συντησηθεί  σε  κατάψυξη. Και  σε  αυτή   τη  βάση  μπορεί  να  προστεθούν βασιλικός  πολτός ή  αιθέρια   έλαια ή  εκχχυλίσματα από  βότανα ανάλογα  με  τη   χρήση  που  θέλουμε  να  κάνουμε.

Και   κλείνοντας αυτή  την  εκτενή  και  κουραστική  ανάρτηση  σίγουρα δεν   ανακαλύπτουμε  τον τροχό ,όπως  λέγεται χλευαστικά, αλλά  μεταφέραμε   αυτά  που  έχουν  διαπιστωθεί από  ειδικούς  ερευνητές  και  έχουν  εφαρμοστεί  από  την ιατρική  επιστήμη  και  τη  νοσηλευτική δράση,γνωστά   σε  στενό  κύκλο, που  όμως  πρέπει   να  διαπλατυνθεί  και  να εμβαθυνθει  για    προσφορά  στην  υγεία ,που  προέρχεται και   αυξάνεται  από   τον  τομέα  της  μελισσοκομίας όπως  προκύπτει   από  την  επιστημονική  έρευνα..και  την  επιμελούνται οι Γεωτεχνικοί  της  Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών   Συλλόγων  Ελλάδος..΄΄

Και  τους  ευχαριστούμε  πολύ  γιαυτό  που  κάνουν

ΑΝΑΡΤΗΣΗ:4/11/2016(Από καθυστέρηση  ανάρτηση)

 

Advertisements