ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ  ΣΚΕΨΕΙΣ:

Οι  νέοι  μελισσοκόμοι υποστηρίζονται  από  προγράμματα  χρηματοδότησης   τη   Ευρωπαϊκής  Ένωσης και η  μελισσοκομική  τους  ενημέρωση αρχικά  μπορεί  να  προκύπτει με  την  παρακολούθηση αρχικών  μαθημάτων και  σχετικό  ενδεικτικό , από  ειδικούς    εκπαιδευτές,  που  οργανώνεται   στα  Ανάβρυτα  Αμαρουσίου   κάθε  χρόνο,χωρίς  κόστος  παρακολούθησης.

Όμως   η  μελισσοκομική  πρακτική   αποκτιέται   με   βοήθεια    γνωστού  μελισσοκόμου.Αλλά    αυτή  η  ενασχόληση  εξ αρχής  πρέπει να έχει    επιβεβαίωση  ότι   το  άτομο    που  θα  ασχοληθεί  δεν  είναι  αλλεργικό  στα   κεντρίσματα   των μελισσιών .  Και    μπορούμε  να  ενημερώσουμε   ότι  η   εξέταση  αυτή  γίνεται  σε   ειδικό  τμήμα  του  Λαϊκού  νοσοκομείου Αθηνών για  να   μην  παραμεληθεί.

Και στο διαδίκτυο των  υπολογιστών υπάρχει    και  λειτουργεί   η   ιστοσελίδα  tomelissi.wordpress.com ,t.voliotis , που συνεχίζει    την  ήδη  προωθημένη  και εξειδικευμένη    μελισσοκομική  αρθρογραφία στα  έτη 1913,1914,1915 ,1916 .Και  συνεχίζει  με  όλα  τα  επί μέρους  θέματα  και  προβλήματα της  μελισσοκομίας,με  βάσεις  έγκριτων  πηγών  και  εξειδικευμένη  μελισσοκομική   άσκηση  του  συντάκτη της  ιστοσελίδας .Αλλά δωρεάν  σε  κάθε  επισκέπτη,από  από  μελισσοκομική  αγάπη υποστήριξης των  ενδιαφερόμενων,  αλλά   και  της Μελισσοκομίας.

Κάποιες   όμως  συμβουλές  είναι   από   τώρα  χρήσιμες και  θα  πρέπει  να τηρηθούν,που αυτές  είναι:

1)Η  Μελισσοκομία  δεν δίνει εύκολο  πλούτο,απαιτεί   κόπο και  μετακινήσεις  με  όχημα  στις μελισσοβοσκές (αφού  τελειώνουν  σε  ένα  τόπο  και  συνεχίζουν  σε  άλλο) για  να  προκύψει  το  εισόδημα,που  από  διάφορες  αιτίες  δεν  είναι και  βέβαιο.

2)Αν όμως  υπάρχει   η  αγάπη  για  τη  μέλισσα,που  προέρχεται  από  την  κατανόηση  για   την   συντήρηση  της  φύσης  και  της  ζωής που  εξαρτάται  από  αυτήν ,τότε   υπάρχει  υποδομή   αντοχής  κόπων  και  απογοήτευσης   για   το  εισόδημα του  ειδικευμένου μελισσοκόμου.

3) Όσοι  κάνουν  Μελισσοκομία αντέχουν  τις  δυσκολίες  της  ,από  αγάπη , που  τότε  προκύπτει   και  το εισόδημα , για  το λόγο  ότι    αφήνει  κέρδος   στο  μελισσοκόμο η μελισσοκομία  που  γίνεται με  τη   δική  του  προσπάθεια και  ειδίκευση.

——-

Περνώντας λοιπόν  σε αυτό  το  χειμώνα  των  μελισσιών του 2017 πρωτεύει   η   ευχή  ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ  ΟΛΛΑ ,  ΚΑΙ ΤΗ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ  του 2017, με    καλό  ξεχειμώνιασμα . Όμως,        και  και  μετά  την  ευχή  χρειάζεται    το  σοφό  αρχαίο  ρητό : «Συν ΑΘΗΝΑ και  χείρα  κίνει», που  το  εξειδικεύουμε στο  ότι  το  μήνα  Δεκέμβριο  με  το   ψύχος   διακόπτεται   η  γέννα  των  βαρρόα  και  αυτά  περασιτούν  πάνω  στις  μέλισσες  και λίγα  στο  γόνο των  μελισσιών αφού  αυτός δεν  υπάρχει.Οπότε  είναι  εκτεθημένα  για   εξολόθρευση  με  την   εφαρμογή  των  αναρτήσεών  μας  16/12/2012 ,αλλά  και  της  18/9/2015 που  ίδιες  είναι    και  αυτοεπαληθεύονται.

Και  στη  συνέχεια  να  προσθέσουμε  και  άλλες  αναγκαίες  ενημερώσεις του   Χειμώνα  που  είναι απλές  ,κατανοητές  για  εφαρμογή και   σε ευνόητη  σύντομη   παράθεση:  

1.Αποθέματα  τροφών   ξεχειμωνιάσματος:

   ΜΕΛΙ:6-8  των  2,5   κιλών μικτού  βάρους, 1,8 κιλού ανά   πλαίσιο,σύνολο  11-13  κιλά  μέλι.

ΓΥΡΗ :σε  πλαίσια φθινοπωρινής  ανθοφορίας  συνήθως καλυμμένη από  μέλι.

Διάταξη  πλαισίων: Στο  κέντρο κηρήθρες  με  γόνο  όπου  έχει  εκκολαφθεί  γόνος  στον  τελευταίο  τρύγο..

Οι  παλιές   ακατάλληλες  κηρήθρες  για  λιώσιμο,οι  άσπρες   στην  αποθήκη για  την  άνοιξη,οι  σκούρες  καλές στα  μελίσσια.

Μέλι  δεν   αφήνουμε   στο  μελίσσι  και   ιδιαίτερα  στο  κέντρο  που καλύπτει  όλη  την   κηρήθρα και   λειτουργεί  σαν  διάφραγμα στη μελισσόσφαιρα     διαχείμασης.

Τα  ανοιχτά (ασφράγιστα)  μέλια   δεν  θεωρούνται αποθέματα διαχείμασης

Η μελισσόσφαιρα  είναι ενιαίας δομής,ζωντανή  και  ανακυκλούμενη στις  μέλισσες   με  ζεστασιά.

Οι  ακριανές   κηρήθρες  της  μελισσόσφαιρας μπορούν  να  είναι  ολόκληρες με  σφραγισμένο  μέλι

Το  μέλι  που  προέρχεται  από   γυρεοφόρες  ανθοφορίες ,όπως   ρείκι,δενδρολίβανο. Και  τα  μέλια  μελιτώματα   έλατου  , πεύκου και  δένδρου    που  στερούνται  γύρης  είναι  λιγότερο κατάλληλα.

2.ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ:,

Οι  χειμωνιάτικες  μέλισσες    ζουν  περισσότερο  από  τις καλοκαιρινές ,δηλαδή 5  μήνες ,  σε  αντίθεση με  τις  καλοκαιρινές που  ζουν 45-60  ημέρες των  καλοκαιρινών

Ο σχηματισμός της  χειμωνιάτικης  σφαίρας   χρειάζεται  το  ελάχιστο  4-5 πλαίσια  πληθυσμού στην  περίοδο  που  πρέπει  να  γίνει και  τα  μικρότερα   μελίσσια   είτε  τα  ανανεώνουμε είτε  περιορίζουμε  το  χώρο τους    με  κάθετο    χώρισμα  που  το  μετακινούμε  ανάλογα   με  τα  πλαίσια   που χρειάζεται   το μελίσσι.Και  μικρότερα  μελίσσια είτε  τα  ανανεώνουμε  η  περιορίζουμε  το  χώρο τους αλλά   φροντίζουμε  αναλογικά  για   αυξημένα  αποθέματα  τροφών..

Η σύνδεση   του   χειμωνιάτικου  με  τον  ανοιξιάτικο  πληθυσμό γίνεται  με  ευνοϊκές  συνθήκες το Φεβρουάριο  -Μάρτιο που τα  μελίσσια    πρέπει να  έχουν  εκθρέψει   γόνο    Οκώβριο-Νοέμβριο. για  το  λόγο ότι  μέλισσες  που  γεννήθηκαν Αύγουστο-Σεπτέμβριο δύσκολα  επιζούν  μετά  τα   Χριστούγεννα ,έστω  και  αν  δεν δούλεψαν εντατικά   στο  φθινόπωρο σε  πεύκο  και   ρείκια.

Επιτυχία  στο  ξεχειμώνιασμα γίνεται  με   με  πληθυσμό   περισσότερο των   5  πλαισίων στη  σύμπτυξή  του, αλλά  να  είναι  νεανικός γεννημένος   Οκτώβριο-Νοέμβριο   -Δεκέμβριο.Και  ο   ρόλος του  λιπώδους    ιστού μόνο  στις   χειμονιάτικες  μέλισσες είναι  σημαντικός για  το  ξεκίνημα του   γόνου  νωρίς  το  χειμώνα,μέρα  στο  Γενάρη έστω και  με  συνθήκες  αποκλεισμού   των  μελισσιών.

3.ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ

Η  νέα και καλή , συντελεί στο  σίγουρο ξεχειμώνιασμα   του  μελισσιού,αλλά  αντικατάσταση  της  βασίλισσας  το  χειμώνα από  τις   μέλισσες  σημαίνει  συνήθως απώλεια  του  μελισσιού..Και  η  αιτία  της  αντικατάστασής  της  βασίλισσας   συνήθως  είναι  η  προσβολή  από   Νοσεμίαση  σε  ποσοστό  9/10.

Η νέα βασίλισσα   διακόπτει  το  γόνο  της  αργότερα    το   φθινόπωρο και   ξεκινάει  νωρίτερα   την   άνοιξη και  έτσι  η  σύνδεση  των  πληθυσμών γίνεται χειμώνα και άνοιξη γίνεται  ευκολώτερα.

Η  ανανέωση   πρέπει  να   γίνεται συστηματικά  και  συχνά  1   ή  2 χρόνια ,δηλαδή  κάθε   χρόνο 100% η  50% αλλαγή  βασιλισσών

Η  επιλογή  είναι  απαραίτητη για  τη  γενετική  βελτίωση.

Και  η  συνεργασία  των  βασιλοτρόφων   με  το Ινστιτούτο  Μελισσοκομίας έπρεπε  να   ξεκινήσει  σύντομα από   το  2004 όπως     προτεινόταν  τότε  και   πρέπει  να  γίνουν  ερωτήματα  αν  και  πόση  συνεργασία    γίνεται   για  την  προώθηση  της  ποιότητας   των  βασιλισσών  στο   2017.

4.ΚΗΡΗΘΡΕΣ:

Μετά  τη  βασίλισσα  σημαντικότερος  παράγοντας  επιτυχίας    στη  μελισσοκομία  είναι όχι  μόνο  το  ξεχειμώνιασμα , αλλά  γενικότερα στη μελισσοκομική  επιχείρηση   είναι  οι  κηρήθρες,αφού  οι  παλιές έχουν  σαν  αποτέλεσμα  λιγότερες  μέλισσες     και  λιγότερο  μέλι από  τι  μικρότερη  έκταση   της  εκτροφής  εργατικού  γόνου και   αποθήκευσης  μελιού..Αλλά  παλιές  κηρήθρες  έχουν  και  συσσωρευμένα υπολείμματα φαρμάκων από  θεραπείες  ασθενειών   και  μολύνσεις   αλλά και  μέλι σκουρότερο ,  όταν  καθυστερήσει  η   φυγοκέντριση μετά  την απομάκρυνση   των  μελισσών  στον  τρύγο.

Έτσι,οι  λευκές  πρόσφατα   κτισμένες  κηρήθρες που   δεν  έχουν  τα  πιο  πάνω  μειονεκτήματα αποφεύγουν  τις  προηγούμενες    μειονεξίες και  η  γρήγορη  ανακύκλωση   του  κεριού  πρέπει  να   προωθείται  συστηματικά.

 5.ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ:

Αμερικάνικη,ευρωπαϊκη σηψιγονία  και  σακκόμορφη  σήψι,αλλά  και  τραχειακή  ακαρίαση των   ηλικιωμένων  μελισσών δεν  τα  ξεχειμωνιάζουμε  αλλά  τα  καταστρέφουμε και  τα θάπτουμε   κατά   τα   γνωστά.

Για  τη Νοσεμίαση και  βαρροϊκή  ακαρίαση γίνονται  επεμβάσεις  και  υπάρχουν  νέες έγκριτες   αναρτήσεις μας.

Για τη  βαρρόα , χρήση   κηφηνοπλαισίου-παγίδας  βαρρόα την  άνοιξη αλλά  η  άποψη  που  αργότερα  καθιερώθηκε   είναι  η   εφαρμογή  των   αναρτήσεων  που   παρατέθηκαν  στην  αρχή  16/12/2012   και 18/9/2015 ουσιαστικά   ομοίου   περιεχομένου και  απτελεσματικές

Χωρισμοί και  επανασυνδέσεις μπορεί  να  γίνουν  στο  θυμάρι  και  τον έλατο,’Οχι όμως  στην πορτοκαλιά,αλλά  προσοχή  για  την  επαναπροσβολή  του  βαρρόα.  και  στις  παραπλανήσεις   σε  έλατο  και  πεύκο.

Νοσεμίαση:Αλλαγή  τοποθεσίας σε  καλό  αερισμό των  μελισσιών σε ψηλά  μέρη που  αλλάζει  ο  αέρας συχνά

Απολύμανση  υλικού με   βράσιμο  κυψελών  και τελάρων,χρησιμοποίηση  κινητών  βάσεων για  συχνό  καθάρισμα, και  απολύμανση.Σε 100  κιλά  νερό ρίχνουμε   1  κιλό  καυστικής  σόδας και ζεσταίνουμε  μέχρι   βρασμού  το  νερό σε  ένα  μισό  βαρέλι.Η  καυστική  σόδα  απολυμαίνει πολύ  καλά   την κυψέλη  και  τα  πλάισια,αλλά   υπάρχει  και  διαφορετική  ενημέρωση  σε   προηγούμενες  αναρτήσεις  μας , σε  έκταση   για  αναζήτηση σύγκριτικού  αποτελέσματος  και  ευκολίας.

΄6.ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ  Μελισσιων:

Για  ξεχειμώνιασμα   τα  μελίσσια  πρέπει  να  τοποθετούνται  σε  μέρος    με  την  είσοδο προς   και  κατεύθυνση  προς   ΝΔ ΚΑΙ  Η  ΕΊΣΟΔΟς  ΝΑ  ΜΗΝ  ΕΊΝΑΙ    ΣΤΙ  ΣΥΝΛΗΘΩς    ΨΥΧΡΌ   ΆΝΕΜΟ  π.χ Β  ή  ΒΑ .

Όμως    ψηλότερα  από  το  έδαφος και  να  μην  εμποδίζεται  η  πρόσβαση  των  μελισσών   στην  κυψέλη,όχι δέντρα   η   οικοδομήματα   που   σκιάζουν τις   μέλισσες,να   είναι  εύκολη  η  πρόσβαση  στο  μελισσοκομικό  αυτοκίνητο  να  υπάρχει   τρεχούμενο  νερό,  μακρυά  από  τις   κοίτες  ποταμών  γέφυρες    και  μολυσμένα  νερά .Όμως κοντά σε  γυρεοφόρες  ανθοφορίες μουσμουλιάς,δεντρολίβανου ,σκλήθρου,φτελιάς φουντουκιάς  κλπ.

7 ΕΛΕΓΧΟΙ

.Δεν  γινονται  έλεγχοι  όταν  υπάρχει μελισσόσφαιρα  διαχείμασης  ,αλλά σύντομο  άνοιγμα  για  διαπίστωση   μελισοσφαιρας και  καθαρή  είσοδο που είναι   είναι ένδειξη καλής  διαχείμασης.

Τα  αποθέματα  τροφής    φαίνονται   με  το  βάρος  της   κυψέλις  που  σηκώνουμε  από  μία  πλευρά.

.Σε περίπτωση λοιμοκτονίας ,δηλαδή  κίνδυνο   απώλειας   από  έλλειψη  τροφής , ψεκάζουμε  ζεστό πυκνό  σιρόπι  και  στη  συνέχεια   ζαχαροζύμαρο   πάνω  από  τη  μελισσόσφαιρα.

.Σε κάλυψη των  μελισσιών με  χιόνι δεν   επεμβαίνουμε.

.Μονωτικό  DOWN  καρφωμένο   εσωτερικά  στα   καπάκια   των  μελισσιών  συγγρατεί   τη  θερμοκρασία .Και άνοιγμα μεγαλύτερο   στην είσοδο  διευκολύνει   τον  αερισμό,αλλά  να  είναι   ενωμένο με  κατάλληλο  πλέγμα  η κόντρα     που  να  περνούν οι  μέλισσες και  να  μην τραυματίζονται.Αλλά την  πρόπολη  που  είναι  συγ΄λημμένη   εσωτερικά  στην  κυψέλη  δεν   την  αφαιρούμε  αφού  οι μέλισσες  ξέρουν  τι  κάνουν .

8.ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙΣ:

Τ0 χειμώνα   αποφεύγουμε  τους  τροφοδότες και  έχουμε   φροντίσει  για  τα  αποθέματα    στο  τέλος  του  φθινωπόρου.Με  τον  τελευταίο   τρύγο  στα πεύκα  και  στα ρείκια , παρακολουθούμε  το  βάρος   των  μελισσιών  και  σε περίπτωση   έλλειψης  τοποθετούμε πλαίσια  με  μέλι ,  δίπλα  στη  μελισσόσφαιρα, αλλά    αρκετά    ,πυκνά  και      ξυσμένα  τα  σφραγίσματα ,για να  διευκολυνθούν   οι  μέλισσες στη   λήψη . Αλλά  υπάρχει  και  η  άλλη λύση  του  ζαχαροζύμαρου που  διανοιγόμένο  κατάλληλα   τοποθετείται    σε  επαφή  με  τη  μελισσόσφαιρα .Αυτό το  ζαχαροζύμαρο  γίνεται  με   άχνη ζάχαρη που  η  αχνοποίηση   γίνεται  σε  ένα  ζαχαροπλαστειο  ή  φούρνο  που  κάνει  γλυκά,  για   να  αποφύγουμε   την  έτοιμη   εμπορική  άχνη  που  περιέχει  και  βλαπτικές  ουσίες  για  τις  μέλισσες,για    μη  σβολιάζει.

9.ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ  ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ:

Πρώτιστα   για  ενημέρωση  της  σειράς τους  παραθέτουμε  κάποιες   συνηθισμένες   ανθοφρίες  που   γίνεται  εκμετάλλευση  και  είναι οι  επόμενες:Εσπεριδοειδή-έλατος-θυμάρι-δένδρο-(βαμβάκι ,όχι,   για   τα  πολλά   φάρμακα    στους    ψεκασμούς),πεύκο,-ρείκι και  άλλες που  επιλέγουμε   και  βέβαια  για  κάθε    ανθοφορία    ετοιμάζουμε  και  το  δυναμικό  μελισσών   για    εκμετάλλευσή της.

Και  μερικές  φορές    μπορούμε  να   ετοιμάζουμε  στα  τέλη  του  χειμώνα   τις  ανθοφορίες    που   θα  εκμεταλλευτούμε   την  άνοιξη , όπως   πχ ,  και  πρώτη  την  πορτοκαλιά ( που  το  2016 δεν έδωσε ).

Advertisements