Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ:

Παρουσιάζεται   στις   ενήλικες  μέλισσες,σε  υποκλινική  μορφή και  στη  διάρκεια   του  ξεχειμωνιάσματος  των  μελισσιών,που  προκαλεί  μεγάλες  ζημιές σε  μεγάλο  αριθμό μελισσοκομείων και  μπορεί να  εξολοθρέψει μεγάλο  αριθμό από αυτά,  αν  εμφανιστεί με  την  οξεία  μορφή  της στις  αρχές  της  άνοιξης.

Το  αίτιό της  είναι το  πρωτόζωο Νοζέμα  Απίς ,που  αυτό  καταστρέφει  το  μέσα  έντερο  της  μέλισσας και   για να  επιβιώσει   έξω  από  το  σώμα   της  μέλισσας παράγει   πολύ  ανθεκτικούς  σπόρους που   με  αυτούς  μεταδίδεται  από μελίσσι σε μελίσσι.

Αυτοί  οι  σπόροι   υπάρχουν  σε  εκατομμύρια στο  έντερο  των  μολυσμένων  μελισσών,αποβάλλονται με  τα  κόπρανα  στο  εξωτερικό  περιβάλλον που οι  μέλισσες  μπορούν   να  πετούν και  να  αποβάλλουν  τα  κόπρανά  τους μακρυά  από  την  κυψέλη ενώ η  μόλυνση  παραμένει  σε  χαμηλά  επίπεδα.Όμως   οι  βαριά  προσβλημένες  μέλισσες εμφανίζουν  διάρροια και  στη  διάρκεια  της   διαχείμασης,επειδή  δεν  μπορούν  να  κάνουν  πτήσεις στο  περιβάλλον αφήνουν  τα  κόπρανά  τους  μέσα  στην  κυψέλη,πάνω  σε  άλλες  μέλισσες,στις  κηρήθρες,στα τελάρα,στον  πυθμένα  και  στα  τοιχώματα της  κυψέλης και  αυτά   τα  απόβλητα  είναι   γλυκά   και  τα τρώνε   οι  άλλες  μέλισσες που  έτσι  μολύνονται  με μεγάλο  αριθμό σπόρων.Αλλά  και  αυτά  που  δεν  θα  φαγωθούν   και   ξεραίνονται,διατηρούν   ζωντανούς   τους  σπόρους που περιέχουν μέχρι   2  χρόνια.Και έχει  παρατηρηθεί ότι   όσο  μεγαλύτερος  είναι  ο  αριθμός  των  σπόρων,τόσο  μεγαλύτερος  είναι   και  ο  αριθμός  των  απωλειών της επόμενης   χρονιάς.

Το  2006 απαγορεύτηκε  η  χρήση του   αντιβιοτικού   Φουμαζιλίν  που  λεγόταν  Φουμιντίλ και   η  απαγόρευση  έφερε  προβλήματα  στην   ελληνική  μελισσοκομία ,κύρια  στα  μελίσσια  που  συλλέγουν πευκόμελο  μέχρι  αργά   τον  Οκτώβριο .Και   άλλο   φάρμακο  ασφαλές  δεν  υπάρχει, που  έτσι  απομένουν   τα  μέτρα   για  την   αντιμετώπιση  του  προβλήματος  και  αυτά  είναι επικεφαλιακά τα επόμενα:

ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

Ι.Μελισσοκομικοί χειρισμοί  και  πρακτικές για  τη  σωστή   διαχείμαση  των  μελισσιών που  έχουν  στόχο να  διατηρήσουν  την  υγεία, τη  ζωτικότητα    και  τον πληθυσμό   των  μελισσιών και  αυτά  είναι:

α) Ανανέωση  του  πληθυσμού  το Φθινόπωρο,για  να  ξεχειμωνειάσουν  τα  μελίσσια  με  υγιείς  και  δυνατούς  πληθυσμούς.Αλλά     η  ανανέωση πρέπει  να  γίνεται  έγκαιρα,ώστε να   εξασφαλιστεί  μεγάλος  αριθμός εργατριών, γιατί  έτσι μειώνονται  οι  απώλειες,αφού  με  την  ανανέωση φεύγουν  οι  μολυσμένες μέλισσες  που   θα  υπήρχαν  μέσα  στη   κυψέλη όλη  τη  διάρκεια  του  χειμώνα.

β)Κατάλληλο μελισσοκομείο που  να  είναι  σε  προσήλιο  ξηρό  και  στεγνό,προφυλαγμένο  από από  τους  τοπικούς  ανέμους για  να  πετούν  τις  ζεστές  μέρες  οι  μέλισσες  για   άδειασμα    του  εντέρου το χειμώνα.

γ)Επαρκείς   και  κατάλληλες  προμήθειες,καλύτερα  σφραγισμένο μέλι για  ξεχειμώνιασμα  για  το  λόγο  ότι τα  αραιά  και  ασφράγιστα μέλια  εύκολα   ξινίζουν.Και  τα  μέλια    που  προτείνονται  για  το  ξεχειμώνιασμα είναι  της   σουσούρας,της  χαρουπιάς  και   κουμαριάς.

δ)Απομάκρυνση  κάθε  αιτίας  που  θα  μπορούσε  να  προκαλέσει διάρροια,όπως  τα  ασφράγιστα  μέλια   ανώριμα και   αποφεύγονται  τροφοδοσίες  με  αραιό,κρύο και    ξινισμένο  σιρόπι για να  μην προκύψει  διάρροια ,που  αυτή   εξαπλώνει  τους μολυσμένους  σπόρους   μέσα  και  έξω  από  την  κυψέλη.

ΙΙ. Απολύμανση του  μελισσοκομικού  υλικού:

Είναι αναγκαία   αφού  οι σπόροι  του  παρασίτου  δεν  καταστρέφονται  διαφορετικά  αλλά  με τους  επόμενους  τρόπους:

 

Με οξικό οξύ:Σχηματίζουμε  στοίβες  από  4  πατώματα,αλλά  από   το   τελευταίο από  αυτά  αφαιρούμε τρία   πλαίσια και  στο  χώρο  τους   τοποθετούμε  δύο  ποτήρια  με  450-500 κυβικά  εκατοστά οξικό  οξύ του  80% και  κλείνουμε  τη  ντάνα  με  ένα  εσωτερικό  καπάκι  κυψέλης που  με  κολλητική  ταινία   έχουμε   κλείσει  την   τρύπα  αερισμού,αλλά   και τον αρμό   στις  4  πλευρές   της  κυψέλης να  μη  διαφύγει  το  οξικό οξύ. Και  αφήνουμε  να  δράσει  το   οξικό   με  τους  ατμούς  του  για    8  ημέρες και  στη  συνέχεια  αερίζουμε   τις  κηρήθρες για   48 ώρες,που  μετά  μπορούν  να  χρησιμοποιηθούν.

Η θερμική  απολύμανση  είναι  άλλος  τρόπος και  αυτός  αποτελεσματικός για  τις  κηρήθρες που  μπορεί  να  περιέχουν  ελάχιστο  μέλι  και   γύρη και αυτά  τοποθετούνται   σε  κλειστό   και  κατάλληλο  χώρο με  σταθερή   θερμοκρασία 49   βαθμούς Κελσίου  για  24  ώρες.Αλλά  αυτή  η  θερμοκρασία  να  μη ξεπεραστεί   και  λιώσουν  οι  κηρήθρες.Έτσι πρέπει να    χρησιμοποιηθεί   ας  πούμε   ένα  αερόθερμο και  ένα  θερμόμετρο  ειδικό  για  χώρο που το   θερμικό  του  άκρο  να  είναι   εισχωρημένο  στις    κερήθρες    και  η   θερμική  του   ένδειξη έξω  για    την  παρακολούθηση   και  ρύθμιση  της  θερμοκρασίας  του  χώρου  της  απολύμανσης.(Βέβαια   ο   χώρος  μπορεί να   είναι ένα  ντουλάπι ,ένα  διαθέσιμο    δωμάτιο,αποθήκη ,ίσως στηρίγματα και   κλείσιμο    με  μουσαμάδες ή  άλλα   χοντρά  υφασμάτινα καλύμματα  που ίσως  καλύτερα   κάνει   το   μελισσοκομικό  αυτοκίνητο Αλλά  ο θερμασμένος αέρας  να  μοιράζεται παντού στο  χώρο του. Προσοχή  όμως  στην  υπέρβαση  της  θερμοκρασίας,όχι  πάνω  από 52   βαθμούς , για  να  προστατευτούν  οι  κηρήθρες.Και  μετά  την  απολύμανση οι  κηρήθρες  αφήνονται να  προσαρμοστούν  στη  θερμοκρασία  του  περιβάλλοντος  για  χρησιμοποίηση .Στη  συνέχεια   οι  κυψέλες  και κινητοί  πυθμένες  τους και  τα  πλαίσια  χωρίς  κεριά αφού   ψεκαστούν  με  νερό  για  προστασία   απολυμαίνονται    με  ελεγχόμενο   φλόγιστρο αλλά  και  τα  μεταλλικά  μελισσοκομικά  σκεύη  και εργαλεία   με  φλόγιστρο  ή   βρασμό   από  τα μέσα  του  φθινόπωρου μέχρι   το  τέλος  της  άνοιξης.Δεν   ξεχνάμε   βέβαια  τις  μέλισσες  που πρέπει  να   ανανώνονται οι  πληθυσμοί  τους στην  κατάλληλη  εποχή με   τους  γνωστούς  μελισσοκομικούς  χειρισμούς .

Και  όλα  αυτά επειδή  απαγορεύτηκε  η  χρήση  του  φουμιντίλ ,από  τους  υπεύθυνους  που   ξέρουν  και  το  λόγο.

Αλλά   υπάρχουν  και  θεραπευτικές  επεμβάσεις με  φυσικές  ουσίες όπως  σιρόπι  με  ζάχαρη,  που  περιέχει εκχύλισμα   σκόρδου,με  ξίδι που  δεν  υποστηρίζονται  επιστημονικά ΚΑΙ   Η  ΠΡΟΣΘΉΚΗ ΟΞΙΚΟΥ  ΟΞΕΟς  ΣΤΟ  ΣΙΡΌΠΙ ΔΕΝ  ΠΡΟΦΥΛΆΣΣΕΙ  ΤΑ  ΜΕΛΊΣΣΙΑ  ΑΠΌ  ΤΗ  ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ και  αυτό  το  τονίζουμε  για αποφυγή.

Και  κλείνοντας  παραθέτουμε   την   πηγή όλης  αυτής  της  πληροφόρησης , που  είναι  του  καθηγητή  της Κτηνιατρικής  Σχολής  του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης    ΒΑΣΊΛΗ   ΛΙΑΚΟΥ,δημοσιευμένη  στη  Μελισσοκομική  Επιθεώρηση Μαρτίου-Απριλίου 2006 και στη σελίδα  84.-

 

 

Advertisements