Από  τα  πρώτα  τεύχη  της   η  Μελισσοκομική  Επιθεώρηση κάνει  τις  αναφορές της   για το   σπουδαιότερο  μελισσοκομικό   δέντρο , που  είναι   το  πεύκο.Εξαπλωμένο  στην  Ηπειρωτική και   τη  νησιώτικη  χώρα.Το  μεγάλο   δέντρο παραγωγής    ζαχαρούχων  εκκρίσεων  της    απόδοσης   σε   μέλι,που όλα  αυτά καταλήγουν, ότι  το  πευκόμελο  καλύπτει  το 55-60% της  παραγωγής  μελιού.

Υπάρχουν  όμως   και   αντίθετες  απόψεις , ότι  τα  πευκοδάση  εξαντλούν  τα  μελισσοκομεία και  το  πευκόμελο  δεν  είναι  καλή  ποιότητα  μελιού για  χειμωνιασμα  μελισσιών  και  αυτό  αποδυναμώνει  την Ελληνική  Μελισσοκομία.

Όμως   δύο  αποδεικτικά  στοιχεία  συνηγορούν  για  τη  μεγάλη  σπουδαιότητα    των  πευκοδασσών, που  το  πρώτο  είναι   η  επωφελής   και  διαχρονική  εκμετάλλευσή  του   σε ,Χαλκιδικής,Εύβοιας και  άλλα  κέντρα μελισσοκομίας και  το  δεύτερο  ότι πριν   2 με  3  χρόνια  από  το  2010,η  μελισσοκομία μας  υπέστη   ισχυρό  κλονισμό και  αιτία  ήταν  η  σπάνια  σε  όλη  τη  χώρα   μελισσοκομική  απόδοση της  αποτυχίας του πεύκου,  με  αποτέλεσμα    μείωση  της  παραγωγής,  που  οι  μελισσοκομικές   οργανώσεις  την   υπολόγισαν    στο   40%,τότε  που  τα σχετικά  αιτήματα  αποζημίωσης  καλύφθηκαν  με  ένα  άτοκο  δάνειο 7 ευρώ  ανά κυψέλη.

Όμως   οι  προυποθέσεις  καλής  εκμετάλλευσης  των   μελιτοεκκρίσεων στα   πεύκα   γίνεται  και  σοβαρός  παράγοντας ανάπτυξης  τη μελισσοκομίας,που  μπορεί  να   λειτουργήσει  με  σωστές   επιλογές   του  χρόνου  εκμετάλλευσης   από  τους  μελισσοκόμους ,  να  βασίζεται   σε  σωστές   μετακινήσεις  των  μελισσοκομείων. Αλλά  σαυτή  την  προσπάθεια  πρέπει να   υπάρχει   η    συνεργασίας  και  μελέτη    των μελισσοκόμων , κάθε  συλλόγου  , χωρίς   κρυψίνοια  και  ανταγωνιστικές   παραπλανήσεις.(Με  αυτό  το  πνεύμα   παρουσιάζεται προσθετικά  και  η  δική μας  άποψη , που  υλοποιήθηκε  με  τη   άσκηση    νομαδικής  μελισσοκομίας ,συνεργασίας  και  όχι  ανταγωνισμού.επί  πολλά   χρόνια στην   περιοχή  Κύμης   Ευβοίας).

Πρώτιστα   λοιπόν  με  συνεργασία  πρέπει   να   γίνεται  έρευνα   και  με  βάση   τα   συγκεντρωθέντα   για   τις  προσδοκίες  από    τους  μελισσότοπους    να  αποφασίζεται    η  μετακίνηση  των  μελισσοκομείων.Η μελέτη  των   πευκώνων  καθοδηγεί   για   ενεργοποιηση των  μελισσοκομικών    εξορμήσεων της   συνεργασίας , που  αποκλείει  τον  ανταγωσισμό .

Η Ασφάλεια   των  μετακινήσεων δεν  παραλείπεται  και  κάποια   (αχρείαστη   να  είνα) βοήθεια διευκολύνει  φυλάδιο  αυτοκινητιστών   κατά  περιοχές ,που  πιστεύουμε  ότι   εξακολουθεί  να  υπάρχει  στην   Ομοσπονδία  Μελισσοκομικών   Συλλόγων  Ελλάδος τηλ .24 10 5333 66  και       2410549724,για πληροφόρηση.

Η   αποδόση  των  μελισσιων  στα  πευκα:

Από  τα  τέλη  Ιοιλίου-Αρχές   Αυγούστου μέχρι  τέλη  Οκτωβρίου, με  διακοπή   3   εβδομάδων  το   Σεπτέμβριο που  δεν  τρέφεται  ο  εργάτης  και  αποδειγμένα   τα  ίδια μελίσσια   δεν  μπορούν  να  παραμείνουν στα  πεύκα αφού   ακολουθεί  συνεχώς    μείωση  των  αποδόσεων και   αμφίβολη  επιβίωση  το  χειμώνα.Αιτία μη  ανανέωσης  του  πληθυσμού είναι    ότι  ο  γόνος  μπλοκάρεται το  φθινόπωρο  στα  πευκοδάση   από  τις  άφθονες  μελιτοεκκρίσεις και  την  έλλειψη  γύρης.

Η  εμπειρία,δεκαετιών εκμετάλλευσης   μελιτοεκκρίσεων στα  πεύκα ,διδάσκει ότι  στα πεύκα   αποδίδουν  μελίσσια  που  ξεκινούν  με:Δυνατούς  πληθυσμούς,πολλά  πλαίσια  γόνου,καλοκτισμένες   κηρήθρες  και  καλά  αποθέματα γύρης.

Αλλά  η  προηγούμενη  κατάσταση  ανατρέπεται μετά  από  ένα  και  μισό  μήνα  παραμονής   στα   στα  πεύκα , που  ο  γόνος  μπλοκάρεται,σχεδόν  μηδενίζεται,οι  κηρήθρες  γεμίζουν  μέλι,εξαντλούνται  τα  αποθέματα γύρης  ο  πληθυσμός  μέλισσων  μειώνεται ,γερνωντας.

Όσοι   μελισσοκόμοι  δεν  ξεχειμωνιάζουν  τα  μελίσσια  τους  στα  πεύκα ,μπορούν κάλλιστα   να  επιστρέψουν  νωρίς  την  άνοιξη  στα  πεύκα ,που  ο  Φεβρουάριος και  Μάρτης και   2 με  3   εβδομάδες  του   Απρίλη είναι  ευνοϊκή  περίοδος για   την  εκμετάλλευση  του  ανοιξιάτικου   πεύκου.Και  ο  εφοδιασμός  αυτός  με  μέλι είναι  για  τα  μελίσσια   χρήσιμος   το  Μάϊο  που   αρχίζει  η  ενδυνάμωση   σε πληθυσμό  για   τη  νέα  χρονιά.-

ΒΟΗΘΗΤΙΚΉ  Πηγή: Μελισσοκομική  Επιιθεώρηση, Ιουλίου -Αυγούστου 2010 ,σελ.  292

Advertisements