ΓΕΝΙΚΑ:

Σαν  κλάδος του  τομέα  εθνικής   ζωϊκής  παραγωγής προϊόντων καλύπτει  μόνο  το 1,8% και  το 0,55% της  συνολικής   ακαθάριστης  αξίας της  αγροτικής παραγωγής( 1987 πηγή Πρακτική  Μελισσοκομία ΑΝΔΡΕΑ  ΘΡΑΣΙΒΟΥΛΟΥ  έκδοσης 2015,σελίδα  3).

Η συμμετοχή  της  μέλισσας  στην   επικονίαση είναι  σημαντική,αφού  από  τη  δραστηριότητα  της  μέλισσας σε  επικονιάσεις  της   φυτικής  παραγωγής προκύπτει  γενικότερη ωφέλεια  στη βελτίωση  της ποιότητας  των παραγομένων  καρπών και  σπόρων, και  ποικιλότητα  της  αυτοφυούς  βλάστησης συντήρησης της   φυσικής   ισοροπίας διατήρησης  των  φυσικών  πόρων αυτοφυούς   βλάστησης    και  επικονίασης  παραγωγής   των καλλιεργειών.

Η  μέλισσα  είναι  το  πολυτιμότερο  έντομο  του πλανήτη μας «ΓΗ» .Αυτό  λοιπόν  το  πολύτιμο δώρο  της   συντήρησης   της   ζωής   στη  Γη μας, δοσμένο από » ΑΝΏΤΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΗΓΗ  ΤΗΣ  ΖΩΗΣ «υποστηρίζεται  και  συντηρείται    από  την  ανθρώπινη   προσπάθεια  που  λέγεται  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ  και  φυσικά  αμοίβεται  για   την εργασία  της  από  τα  προϊόντατης  μέλισσας..

Η  μελισσοκομική  δραστηριότητα  στην  Ελλάδα το    2015 (Ανδρέα  Θρασυβούλου),  μετριέται  σε  σε  1,570.000  μελίσσια  ,που  το  96% λειτουργεί  με   εκσγχρονισμένες  κυψέλες   ευρωπαϊκού  τύπου και  τη  μελισσοκομική  ενασχόληση καλύπτουν 15.500  άτομα,που  από  αυτά  το  80% είναι   και  γεωργοί και  το   υπόλοιπο 9,5% είναι  αποκλειστικά  μελισσοκόμοι για   συμπλήρωση  εισοδήματος ,που κατανέμονται σε  όλη  τη  χώρα( όπως  αναφέρεται στη σελίδα   4  του  συγγράμματος  Θρασυβούλου).

Και η ετήσια  παραγωγή  μελισσοκομικών  προϊόντων είναι  10.000-15,000 τόνοι  μελιού για   2 μεγάλες  κατηγορίες  του  που  είναι  τα  ανθόμελα κυρίως  καστανιάς θυμαριού,πορτοκαλιάς,βαμβακιού, ηλιάνθου ερρείκης    και  άλλα ,αλλά  και μελιτώματα πεύκου,ελάτου,βελανιδιάς και  άλλα.

Οι   μεγαλύτερες  ποσότητες  του   60-65% προέρχονται  από  τα  πεύκα,τα έλατα 10% και  το  θυμάρι  15%.

Αλλά,  και  άλλα   προϊόντα της  μέλισσας που  είναι: Γύρη,βασιλικός  πολτός,πρόπολη και  κερί, που  δεν  υπάρχουν ακριβή  στοιχεία   σε  ποσοστά..

Η  συνεταιριστική   οργάνωση  της  μελισσοκομίας  καλύπτεται  από 130   συνεταιρισμούς των  9.500 μελών δηλαδή περίπου  το 45%  του  συνόλου.

.Και στη  συνδικαλιστική  οργάνωση  ανήκουν περίπου 90  μελισσοκομικοί σύλλογοι με   κορυφή  την  Ομοσπονδία  Μελισσοκομικών  Συλλόγων   Ελλάδος,αλλά  και  άλλοι  συνεταιρισμοί  του  κλάδου  που  είναι:

α) Η  Εθνική   Διεπαγγελματική Οργάνωση   ΜελΙού κλπ  προϊόντων κυψέλης  που  σε  αυτήν μετέχουν παραγωγοί μεταποιητές  και  έμποροι μελιού

β)Η Επιστημονική   Εταιρεία Μελισσοκομίας -Σιροτροφίας και

γ)Ο  Σύνδεσμος Βασιλοτρόφων ,Παραγωγών  Βασιλικού  Πολτού και κλπ  προϊόντων   κυψέλης.

‘Ομως  ο  κλάδος  έχει  και προβλήματα  που  αυτά  είναι:

.Το  απροστάτευτο  της  εγχώριας  παραγωγής ,

.Οι  ασθένειες  των  μελισσιών,

.Απουσία  διαδικασίας  σχετικού   κεντρικού   σχεδιασμού ανάπτυξης και προστασία  του από  κλοπές  μελισσιών,απώλειες από  φυτοφάρμακα και  απουσία  οργάνωσης  του  κλάδου.

.χρηματοδότηση από  το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης   και  Τροφίμων.

Το   σύγγραμα    Πρακτική  Μελισσοκομία  (Προβλήματα  ,Αιτίες  και  Λύσεις   Ανρέα  Θρασυβούλου,στις  σελίδες  του 8-14 μας  παραθέτει   Ελληνική   Βιβλιογραφία  για  τις  μέλισσες,Επιδοτήσεις   και   ενισχύσειςτων  μελισσοκόμων και  αιτήματα   των  μελισσοκόμων.

Όμως    ενημερώνουμε,ότι  για   υποστήριξη της  Μελισσοκομίας  και  μόνο,  (αφού  η   ιστοσελίδα  μας  είναι  μελισσοκομική,  μόνο  προσφοράς  αγάπης  προς  αυτή  την  ενασχόληση),αυτόβουλα  και  χωρίς  την  άδεια   του   συγγραφέα  αυτού   του   μελισσοκομικού   συγγράμματος  ,θα  προσπαθήσουμε   να   δώσουμε   επικεφαλαιακά  όλο  το  περιεχόμενό  του σαν  μελισσοκομική βοήθεια -ενασχόλησης,αλλά  και  σαν  εννοιολογική  προσέγγιση και  το  κάνουμε   επειδή  η  υποστήριξη   της  μελισσοκομίας  είναι: «ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΖΩΗΣ».

Αλλά    αυτή  η   ανάρτηση είναι μόνο  ένα  πλησίασμα   της   μελισσοκομικής   γνώσης  ,  χρήσιμο και  κρίσιμο  που όμως απέχει  πολύ  από  την  άσκηση  της  μελισσοκομίας.Και  αυτή  η   άσκηση  χρειάζεται  εξειδικευμένη  γνώση, που    αποκτιέται εμπειρικά, κοντά  σε  ένα   άλλο μελισσοκόμο σαν , βοηθητική  ενασχόληση  και  εξυπηρέτηση, αλλά  απέχει  πολύ από  το  πλησίασμα   της   σωστής   αλάθητης  και  αποδοτικής  μελισσοκομίας, που  όταν   επιλεχθεί  σαν  δραστηριότητα    πρέπει  να  προϋπάρχει  η  ενημέρωση για να  είναι εύκολη  η  συστηματική άσκηση ατομικά  ή  σαν  ισότιμου  βοηθού , δικαιούμενου μεριδίου    προϊόντων  που  αποδίδει.Και  αυτά  είναι  μετρήσιμα,ενώ  μπορεί    να  είναι και  ατομική  δραστηριότητα,που   σε   αυτή  την  προσπάθεια   συμβάλλει   η  μελέτη    του  Συγγράμματος ΠΡΑΚΤΙΚΗ  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ, Προβλήματα   Αιτίες   και  Λυσεις, του ΑΝΔΡΈΑ  θΡΑΣΥΒΟΎΛΟΥ, Καθηγητή  Μελισσοκομίας,έκδοση  2015,σελίδες 330 . 

(ΑΠΌΚΤΗΣΗ  με  τηλέφωνο  στο 23  920 91 575  Ειρήνη ή  Φίλιππα ΠΑΠΑ  Θεσσαλονίκη αποστολή  με  αντικαταβολήκαι,  καταβολής  στο   ταχυδρομείο  σας  28  Ευρώ κατά  την  παραλαβή  του  βιβλίου.

(Η  παρέμβαση   της    ιστοσελίδας  μας  είναι  αυτόβουλη, χωρίς  την  άδεια   του   Συγγραφέα  η  των  εκδοτων -πωλητών του   συγγράμματος . Στοχεύει  όμω  στην προώθηση  της  Μελισσοκομίας,που   υπηρέτησε    επί  25/ετία  και    από  αγάπη   δεν  την  εγκαταλείπει , λόγω  ηλικίας θέλοντας  να  την  υποστηρίξει σαν  τερευταία  της   μελισσοκομική  προσπάθεια ,  μέσα  από  την  εξυπηρέτηση  του   Διαδικτύου και  της   ιτοσελίδας  μας,  που  έγινε  αποδεκτή  και    εξυπηρετεί.έτσι που  προκύπτει  ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ : ότι  ο  κόπος  μας   βασικής  μελισσοκομικής ενημέρωσης  θα  αποδόσει  στην προώθηση  της  μελισσοκομίας  με    τις  διευκολύνσεις   των   αμέσως  συνεχομένων  αναρτήσεων  επιλογής  θεμάτων  συστηματικης επιλεκτικής μελισσοκομικής  ενημέρωσης. Και  ας  μην  αμεληθεί   η  παρακολούθησή  τους ,για  να  περάσει  στο  αρχείο  της  μελισσοκομικής   γνώσης  σας,που  εύκολα θα  αξιοποιηθεί .Αρχίζουν από  αύριο  αυτές   τις  αναρτήσεις ,1  ΙΟΥΝΊΟΥ 2017…και ΚΑΛΌ  ΜΉΝΑ.-

Advertisements