( ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 )
Είναι το ποιο σημαντικό δίμηνο που αναμένεται να προκύψει απόδοση από τους προηγούμενους χειρισμούς,δηλαδή τρύγος,αλλά πρωτεύει η αποφυγή φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση ασθενειών , ρυπαίνουν το μέλι .

Πιθανές ασθένειες είναι η Αμερικάνικη σιψηγονία , αλλά και η ασκοσφαίρωση.
Στην πρώτη , πρέπει να γίνει άμεση καταστροφή του σμήνους και συστηματική απολύμανση της κυψέλης με βρέξιμο και λεπτομερειακή  και φλόγιστρο.

Ενώ από την ασκόσφαιρα προστασία είναι τα δυνατά μελίσσια και η συστηματική ανανέωση των παλαιών κηρθρών , αλλά και των σκελετών των πλαισίων,προσθέτοντας και αντικατάσταση των βασιλισσών ,κάθε δεύτερη χρονιά ,με τήρηση αρχείου χρόνου διατήρησης ,και για τις δύο περιπτώσεις,δηλαδή της ηλικίας της βασίλισσας όπως και του χρόνου χρησιμοποίησης των κηρηθρών:εφαρμογή συστηματικού προγράμματος με καταγραφή αποκλεισμού παραλείψεων,αλλά και σε περιπτώσεις  που εφαρμόστηκε τροφοδοσία των μελισσιών πρέπει να καταγράφονται για υπενθύμιση της έγκαιρης διακοπής, αποφυγής της νόθευσης του μελιού.

Η διακοπή οπωσδήποτε να γίνει 15 μέρες πριν ,αλλά σε περίπτωση τροφοδοσίας με ζαχαροζύμαρo,τύπου βανίλιας ,  η διακοπής πολύ πριν,ίσως και διπλάσιος σε ημέρες(μήνα).

Το δίμηνο αυτό έχει υψηλές θερμοκρασίες και πρέπει να εξασφαλιστεί νερό στα μελίσσια,κοντά σε ποτίστρες και σε περίπτωση που υπάρχει νερό τρεχούμενο,ψάξιμο να είναι και κατάλληλο,που σε αμφιβολία  χρησιμοποιούνται  ποτίστρες με διευκολυνση τεμαχίων φελιζόλ  πλεύσης   στην  στην επιφάνεια ,όμως  και μικρής  κλίσης ροής για   ανανέωσή του.Αλλά   και  κλειστό  δοχείο , σκιασμένο ,με κρουνό ελεγχόμενης   ενστάλαξης πάνω σε καθαρή πλάκα ,κατά προτίμηση μαρμάρου και    ανανέωσης   του   αποθηκευμένου σε σκιερό  μέρος   νερού.
Υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει απώλειες μελισσών,αλλά και μελισσιών, αλλοίωση κεριών των πλαισίων,που σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λειτουργήσει η πρόβλεψη προστασίας των μελισσιών με σκίαση  σε κατάλληλη τοποθεσία , με προσεχτική μελέτη της διαδρομής του ηλίου στην περιοχή και σωστή τοποθέτηση των μελισσιών σε σκιερά σημεία,αλλά και πάνω από την κυψέλη ,η τοποθέτηση χόρτων και κλαδιών με φύλλα πλακωμένα   με πέτρες,είναι λύσεις,που  πρέπει  να  ανανεώνονται.

Όμως βάσιμα με καύσωνα ,δεν μεταφέρονται μελίσσια ,αλλά γίνεται προετοιμασία και υπολογισμός του χρόνου του ταξιδιού και της τοποθέτησης του μελισσοκομείου.Βέβαια υπολογίζεται και ο χρόνος που χρειάζεται να είναι ξημερώματα το τέλος του ταξιδιού και να  ληφθεί υπόψη  η διαδρομή του ήλιου για επιλογή σκίασης , ξημερώματα που βοηθάει στη σήμανση τόπων σκίασης-τοποθέτησης και για μείωση του καύσωνα.

Βασική δε, είναι και η ανάγκη να μη μεταφέρονται μελίσσια όταν προχωρήσει η μέρα και δυναμώνει ο καύσωνας, ενώ μέτρο αερισμού στο ταξίδι είναι η τοποθέτηση σήτας στεραιωμένης σε ξύλινα πηχάκια  μικρού πάχους ,που να έχουν μοχλό  κουμπώματος.
Οι Ελληνικές βοσκές είναι θυμάρι ,βαμβάκι δύσκολο και επικίνδυνο από νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα,διάσωσης της παραγωγής αλλά και εξόντωσης της μελισσοκομίας,ηλίανθος, έλατος , πρώτο βάρεμα πεύκου και μικρότερες ανθοφορίες,όπως γλυκάνισος ,βάτος και καλαμπόκι ,που αυτό είναι   μάλλον επιλήψιμη καλλιέργεια για την Ελληνική μελισσοκομία.
Η πρώτη ανθοφορία του μελιού πρέπει να προμελετηθεί με βάση τα δεδομένα της εποχής,αλλά υπόψη ότι ο κύριος όγκος του μελιού προέρχεται από τη νεκταροέκκριση του Ιουλίου, σε εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες της περιοχής ,που είναι που είναι αέρας,θερμοκρασία,διάρκεια ανθοφορίας ,αλλά και η τεχνική χρήση διαφραγμάτων σωστά εφαρμοζόμενη.Αυτά αυξάνουν την παραγωγή,υπάρχει σχετική ενημέρωση για αναζήτηση,αλλά συνοπτικά είναι ο περιορισμός της βασίλισσας στη γονοφωλειά,μεταφορά του σφραγισμένου γόνου στον πάνω όροφο για όσο διαρκεί η ανθοφορία,που σταδιακά η εφαρμογή τους αυξάνει την παραγωγή.
Τα πλαίσια που   δεν τρυγήθηκαν στο θυμάρι ,από ανωριμότητα ή παρουσία γόνου ,θα τρυγηθούν αργότερα ,αν μεταφέρθηκαν τα μελίσσια σε περιοχές πιο ορεινές και με  καθυστερημένο θυμάρι .Αλλά μπορεί και στο πρώτο βάρεμα του πεύκου ,στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου,που σε κάποιες   περιοχές κινδυνεύουν και για αποδυνάμωση διαχείμασης.
Το βαμβάκι σε μερικές πεδινές περιοχές είναι παραγωγική ανθοφορία,αλλά είναι επικίνδυνη η εκμετάλλευσή του ,αφού χρησιμοποιούνται στην καλλιέργειά του διασυστημαιτικά εντομοκτόνου,όπως και στα σπόρια του ηλίανθου.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το αποτέλεσμα της ανθοφορίας θα φανεί στην απόδοση του καλοκαιρινού τρύγου, όταν είναι ώριμα,  μεγαλύτερου αριθμού ενζύμων  που  έχουν την αναγκαία υγρασία και  αυτό  συμβαίνει ,όταν τα 2/3 των κελιών των κερηθρών μελιού είναι και σφραγισμένα.
Όμως και τα ανοιχτά κελιά των πλαισίων δεν πρέπει να τινάζονται σαν σταγόνες μελιού,και το μέλι πρέπει να είναι δεμένο,συμπυκνωμένο και όχι υγρό ανώριμο.
Οι κηρήθρες που περιέχουν γόνο ή και άδειες του γονοθαλάμου δεν τρυγούνται γιατί μεταδίδουν σκουρόχρωμο μέλι και περισσότερη επιβάρυνση προέρχεται από τη γύρη που υπάρχει στα κελιά.
Και κλείνοντας αυτή τη μελισσοκομική παράθεση για διατήρησή της στο Διαδίκτυο,ευχαριστούμε την πηγή της, που είναι το Μελισσοκομικό Κέντρο Κρήτης και ειδικότερα  τον κύριο Δημοσθένη Εισακίδη ,Γεωπόνο και την κυρία Ευπραξία Φανουράκη,Κτηνίατρο, για την προσφορά τους στη Μελισσοκομία,(που σθεναρά υποστηρίζεται με την ιστοσελίδα  μας από  την αρχή   του  2013 τις μέχρι τώρα   812.000 και συνεχιζόμενες επισκέψεις άγνωστου   σχεδόν  κόσμου).-

tomelissi.wordr ress.com   t.voliotis (tel.697.33 70  898    και   210  2714  941   Creece ,  Hellas).-

Advertisements