Καταπολέμηση της Νοσεμίασης με τη Διεγερτική Τροφοδοσία των Μελισσιών και Προσθήκη Θυμόλης


Εφαρμόζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν κάνουμε διεγερτική τροφοδότηση και ποτέ το χειμώνα  που προσθέτει υγρασία στην κυψέλη και προκαλεί  αύξηση της Νοσεμίασης. Αυτή είναι  ενδημική μόλυνση, καθυστερεί την ανάπτυξη των μελισσιών, προκαλώντας φθορές και απώλειες, έτσι που ακυρώνεται η δική μας προσπάθεια για ανάπτυξη.

Όταν λοιπόν τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζουν οι πτήσεις των μελισσών, τότε αρχίζουμε και τις διεγερτικές τροφοδοσίες με καθημερινές δόσεις μικρής ποσότητας ανάλογης  με τον πληθυσμό του κάθε μελισσιού. Στα πιο δυνατά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15ο γραμμάρια, ώστε να καταναλώνεται  και σίγουρα να μην αποθηκεύεται. Η τροφοδοσία αυτή συνεχίζεται αφού προωθεί την αβγογένα, τόσο ώστε να προκύψει πληθυσμός που προκαλεί ενδεχόμενη σμηνουργία και υποχρέωση να διαχειριστούμε αυτό το ενδεχόμενο, για να μη φθάσουμε στο άλλο άκρο της απώλειας μελισσοκομικού δυναμικού.

Η  ανάρτησή μας λοιπόν στις 12/1/2014 με  θέμα » Νοσεμίαση, εξέλιξη και  καταπολέμηση» είναι  πολύ κατατοπιστική για να μελετηθεί σε βάθος μέχρι τέλους και να κατανοηθεί η προσπάθεια που κάνουμε με αυτή τη συμπληρωματική ανάρτηση , της καταπολέμισης της Νοσεμίασης με απλό και πρακτικό τρόπο, αφού μπορεί να προστεθεί Θυμόλη στην τροφοδοσία , που είναι αποτελεσματική σε μικροποσότητες χωρίς να προκαλεί άλλα προβλήματα,όπως γινόταν παλιά με  χημικά φάρμακα ,που έχουν αποσυρθεί και σωστά έγινε αυτή η απαγόρευση.

Όμως πρέπει να γίνει ενημέρωση για τη Θυμόλη:

Είναι κρυσταλλική ουσία που πρέπει να γίνει σκόνη  στο μπλέντερ ή με κοπάνισμα σε ένα γουδί και να κλειστεί σε ένα ανάλογο στεγανό πλαστικό κουτί, να μην εξατμίζεται. Δεν είναι διαλυτή στο νερό, παρά μόνο στο οινόπνευμα, όχι το κοινό, αλλά του Φαρμακείου, υψηλής καθαρότητας αιθυλικής αλκοόλης 95 βαθμών, που θα υπάρχει στο φαρμακείο και αν όχι μπορεί κανείς να το παραγγείλει.

Την θυμόλη την προμηθεύομαι από τα χημικά Ρουμπουλάκη, κοντά στην Ομόνοια, μπαίνοντας από την Πειραιώς στη Σωκράτους, μόλις προσπεράσουμε  τη Λυκούργου, αριστερά, σε συσκευασία αλουμινόφυλλου 100 γραμμαρίων, που είναι αρκετή  και τιμή περίπου 10 ευρώ.

Το οινόπνευμα το προμηθεύομαι σε συσκευασία 200  ml, ακριβούτσικο και αν δεν ξέρει ο φαρμακοποιός, είναι σε πλαστικό μπουκάλι, τηλέφωνα διανομής 210 34 23020 ή 800 11 23 ο2ο (χωρίς χρέωση).

Το οινόπνευμα το ρίχνουμε στη μικροποσότητα της θυμόλης, λίγο-λίγο , τόσο, όσο χρειάζεται,για να διαλυθεί,όχι περισσότερο.Και χύνουμε τη διαλυμενη θυμόλη στο σιρόπι,που το ανακατεύουμε,  να γίνει ομοιόμορφη ανάμειξη,τροφοδοσίας των μελισσιών.     

Τώρα πρέπει  να κανονίσουμε και το σιρόπι, τις αναλογίες του σε λίτρα νερού, (που για ευκολία θα τα θεωρούμε σαν βάρος σε κιλά –  δεν πειράζει, μικρή θα είναι η διαφορά). Τόσο νερό όση ζάχαρη, 1 προς  1 δηλαδή. Και ποσότητα σιροπιού ανάλογη με πόσα μελίσσια έχουμε, αλλά να  θυμηθούμε και πόσο στο κάθε μελίσσι, που το είπαμε πιο πάνω, ας προβλέψουμε και λίγο περισσότερο για να μη λείψει σιρόπι και κάνουμε μισή δουλειά.  Το περίσσευμα το πετάμε.

Θυμόλη

2014-01-25 16.46.15

Οι μικροποσότητες δεν ζυγίζονται εύκολα,  γιαυτό καθιερώθηκε άλλος σίγουρος τρόπος μέτρησης της ποσότητας:

Παίρνουμε μία καρτέλα χαπιών από ένα κουτί παυσίπονου Ντεπόν (όχι το αναβράζον που έχει μεγάλες θήκες για τα χάπια του , αλλά το πιο παλιό  Ντεπόν  των 500 mg , που έχει μικρότερες θήκες στα χάπια του).  Δύο (2) θήκες από αυτά, γεμισμένες  με συμπιεσμένη σκόνη θυμόλης είναι 1 γραμμάριο θυμόλης.

 2 θήκες = 1 γραμμάριο,

1 θήκη = 0,5 γραμμάρια

Και με αυτά σαν μέτρο καθορίζουμε την ποσότητα που θα  βάλουμε στο σιρόπι και θα είναι αλάνθαστη, αν πάρουμε σαν βάση υπολογισμού, ότι 7,5 κιλά  ζάχαρη  και 7,5 κιλά νερό μας δίνουν 15 κιλά σιρόπι και σε αυτό πρέπει να  βάλουμε  δύο θήκες θυμόλη, δηλαδή ένα γραμμάριο,  που είναι το σωστό. Με αυτή τη βάση καθορίζουμε τις διάφορες αναλογίες και ας το κάνουμε από τώρα, έτσι σαν προέλεγχο να είναι  χωρίς λάθη, ως εξής:

Συνολική
Ποσότητα Σιρόπι

( σε κιλά )

Θυμόλη

( σε θήκες ενός
χαπιού Depon
των 500mg )

60

8

30

4

15

2

7 και 500 γραμμάρια

1

3 και 750 γραμμάρια

½ ( μισή )

1 και 875 γραμμάρια

¼ ( ένα τέταρτο)

Επειδή όμως η Νοσεμίαση ενδημεί στα μελίσσια, πρέπει να γίνονται με τη διεγερτική τροφοδοσία συνεχώς επαναλήψεις, όπως αυτές  με θυμόλη την άνοιξη και το  φθινόπωρο, που τότε τροφοδοτούμε.

Τη δεύτερη χρονιά θα υπάρχουν μειωμένα υπολείμματτα της Νοσεμίασης

Και την τρίτη χρονιά  δεν θα  υπάρχει Νοσεμίαση.Αλλά θα συνεχίζεται αυτή  η συσχετισμένη  τροφοδοσία σαν προληπτική προστασία στο μελισσοκομείο.

Πηγή: Μελισσοκομική  Επιθεώρηση Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2ο14,  σελίδα 52.

(27/1/2014)  tomelissi.wordpress. com

Όμως ενδιαφέρουν και κάποιες αναφορές ,που μεταφέρθηκαν από το χώρο των σχολίων,ώστε να συσχετιστούν  με αυτή την ανάρτηση ,που είναι πρακτικά και η κύρια.Για θεωρητική εμβάθυνση ,κατά της Νοσεμίασης υπάρχουν και άλλες αναρτήσεις για μελέτη  από όσους ενδιαφέρονται . Αναζητήστε πιο κάτω  τις συμπληρώσεις σχολίων. ( 1 και 4 Φεβρουαρίου 2ο14).-

  tomelissi. word press.com

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Συμπλήρωση στις 6 ιανουαρίου εορτή των ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ:ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ,ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ 2015.Και με  μελισσοκομική πρόοδο.Συμπληρώνοντας με την ευκαιρία,ότι στην αγορά των μελισσοτροφών επισημάναμε ζαχαροζύμαρο που περιέχει Θυμολη,χωρίς να γνωρίζουμε την περιέκτικότητά της και κατά πόσο είναι συμβατή με την  διασφαλισμένη εφαρμογή της ανάρτησής μας 16/12/2ο12

Για το  υπόψη πρόβλημα των μελισσοτροφών του εμπορίου παραμένει σε αδράνεια η από 7/9/2013 :Ανοιχτή επιστολή προς την ΟΜΣΕ  και  το ΥΑΑ&Τ που βασίζεται στο «ΑΛΑΛΟΥΜ » των μελισσοτροφών

7 thoughts on “Καταπολέμηση της Νοσεμίασης με τη Διεγερτική Τροφοδοσία των Μελισσιών και Προσθήκη Θυμόλης

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ κόσμο. Μια παρατήρηση μόνο. Επειδή το βλέπω σε πολλές αναρτήσεις και πιστεύω ότι είναι λάθος. Γράφεις: «7,5 κιλά ζάχαρη και 7,5 κιλά νερό μας δίνουν 15 κιλά σιρόπι», ενώ το σωστό για να υπολογίσουμε τον όγκο για σιρόπι 1:1 είναι να πολλαπλασιάσουμε με το 1,65.

    Δηλαδή, 1 κιλό ζάχαρη με 1 κιλό νερό μας δίνει 1Χ1,65= 1,65 λίτρα ή 1650 ml σιρόπι.

    Αντίστοιχα 7,5 κιλά ζάχαρη με 7,5 κιλά νερό μας δίνει 12,375 lt ή 12.350 ml σιρόπι.

    Ξέροντας αυτόν το κανόνα, για να υπολογίσουμε την δοσολογία πάμε αντίστροφα.

    Αν θέλουμε 15 λίτρα σιρόπι, διαιρούμε με το 1,65 για να δούμε πόση ζάχαρη και νερό χρειαζόμαστε.

    Δηλαδή για να φτιάξουμε 15 λίτρα σιρόπι χρειαζόμαστε 15 / 1,65 = 9,091 κιλά ή 9.091 γραμμάρια ζάχαρης και άλλα τόσα νερό.

    Η αναλογία της θυμόλης είναι ανά λίτρα σιροπιού. Άρα πρώτα υπολογίζουμε με βάση τον όγκο του σιροπιού την ποσότητα της ζάχαρης και του νερού και μετά στο σιρόπι προσθέτουμε το 1 γραμμάριο θυμόλης.

    Ελπίζω να βοήθησα!

    • Φίλε Στάθη: Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και περισσότερο ακόμη γιατί εγκαινιάζεις την μόλις πριν ανάρτησή μας 28/1/2014 «Μία μέθοδος άμεσης συνεργασίας με την ιστοσελίδα μας».Η διευκρίνισή σου είναι απόλυτα σωστή,αλλά και η απλούστευση, που διατυπώσαμε έγινε για διευκόλυνση της εφαρμογής,που αποδίδεται με τη φράση «..ας πούμε..» και είναι επιτρεπτό,αφού και η τροφοδότηση με σιρόπι ζάχαρης έχει αναλογίες 1:1,2:1 και ανάλογα του σκοπού και της εποχής.Αλλά και η χρήση της θυμόλης είναι σε ακίνδυνες μικροποσότητες σε αυτή την περίπτωση και άσχετη με την πυκνότητα του σιροπιού.Όμως με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας,αλλά και για άλλους επισκέπτες μας,πρέπει να επισημάνουμε ότι η ανάρτηση στις 27/1/2014 για την οποία και γράφουμε,σχετίζεται σαν σύνολο με την 12/1/2014,και την 7/2/2014,για να γίνει σε βάθος μελέτη της Νοσεμίασης και της καταπολέμησής της.Και με την ευκαιρία να πληροφορήσουμε ότι είναι προγραμματισμένες για δημοσίευση ανά 2ήμερο,από 3/2/2014 άλλες αναρτήσεις για ασθένειες μελισσιών στις 1,3,5,9,11,13,και για εμπόριο και ετικέτα μελιού στις 15/2/2014 και για εύκολο τρόπο προστασίας κηρηθρών από τον κηρόσκορο στις 17/2/2014.

      • Δυστυχώς αυτά τα 3 χρόνια που ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη μελισσοκομία δεν είχα δώσει σημασία στις ασθένειες των μελισσιών και φέτος έπαθα μεγάλη ζημιά από την νέα νοζεμίαση, τη Nosema Ceranae, και έχασα σχεδόν όλα τα μελίσσια μου. Έτσι την άνοιξη θα πρέπει να εφαρμόσω τη θεραπεία με τη θυμόλη στο σιρόπι, αλλά και να κάνω απολύμανση στα πλαίσια που έχω στην αποθήκη με οξικό οξύ.

        Θα ήθελα λοιπόν να επιστήσω την προσοχή των νέων μελισσοκόμων
        στις ασθένειες των μελισσών, για να μην πάθουν τη ζημιά που έπαθα φέτος.

      • φίλε Στάθη,όλοι είχαμε απώλειες μελισσιών και επειδή η Νοσεμίαση υπάρχει και σέρνεται σαν ενδημική μόλυνση,η μόνη έγκριτη προσπάθεια είναι η καθιέρωση διεγερτικής τροφοδοσίας συστηματικά με χρήση θυμόλης όπως έχει δημοσιευτεί, την άνοιξη και το φθινόπωρο,όταν αρχίσουν τις πτήσεις οι μέλισσες.Απαγορεύεται το χειμώνα.Αλλά οι ποσότητες μικρές για να μην αποθηκεύονται.Όμως επανέρχομαι στο πρόβλημα,κύρια για να επισημάνω,ότι το μελισσοκομικό υλικό είναι μολυσμένο και πρέπει απαραίτητα να απολυμανθει από τώρα ,που έχουμε χρόνο διαθέσιμο το χειμώνα.Και σε αυτό πολύ θα βοηθήσουν δύο εμπεριστατωμένες αναρτήσεις,στην πρώτη εδομάδα του Φεβρουαρίου, με τίτλο αναζήτησης: «Νοσεμίαση» και » Βασικές αρχές Υγείας των Μελισσιών» με την οποία δίνονται οδηγίες για τις ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ και δεν πρέπει να τις παραμελήσουμε. Η ανάρτησή τους,θα γίνει στην κύρια αρθρογραφία και όχι στα σχόλια.

  2. καλημερα θα ηθελα να ρωτησω τον μηνα νοεμβριο θα μπορουσα να κανω την θεραπεια με την θυμολη και αν ναι ποσες φορες μεσα στον μηνα νοεμβριο?……

    • Ναι. Θυμόλη μπορούμε να δίνουμε κάθε φορά που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η πρόληψη της νοσεμίασης. Πρέπει όμως να φρονίσουμε ώστε να μη γίνεται αποθήκευση του σιροπιού που περιέχει θυμόλη!
      Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε να κάνουμε τροφοδοσίες με αραιωμένο σιρόπι το οποίο περιέχει θυμόλη στις κατάλληλες αναλογίες, και σε ποσότητες τέτοιες (μικρές) ώστε να καταναλώνεται σαν τροφή και να μην αποθηκεύεται σαν μέλι. Αυτό έχει σαν σκοπό να περνάει όλη η ποσότητα της θυμόλης στον οργανισμό της μέλισσας ώστε να δράσει κατάλληλα, και να μην ανιχνεύεται στο μέλι, επηρεάζοντας την ποιότητα του μελιού.

  3. φίλε Κώστα, με πανικόβαλες με κάποια σκέψη σου και έκανα ανάρτηση σήμερα για να αποκλειστούν μελισσοκομικά λάθη. Αναζήτησέ την στις 28/9/2015 και τα ξαναλέμε.-Αλλά να συμπληρώσω για εσένα ειδικά ότι οι μέλισσες δεν ξεχειμωνιάζουν με ζαχαρόμελα.

Σχολιάστε