Ευρετήριο θεμάτων μελισσοκομίας


Θέλοντας να πιστεύω ότι υπάρχει γενικό ενδιαφέρον ενημέρωσης για τις μέλισσες, διαπίστωσα ότι η συζήτηση, που ευκαιριακά γίνεται για αυτές, καταλήγει αναποτελεσματική ίσως και βαρετή. Όμως για όσους έχουν πραγματικό ενδιαφέρον, για μια συστηματική ενημέρωση, πρόθυμα άρχισα να γράφω, υπολογίζοντας και στο ενδεχόμενο κάποιοι να ενασχοληθούν με τη μελισσοκομία, που και εγώ κάπως έτσι άρχισα και αφοσιώθηκα σ’ αυτήν για 25 χρόνια, συνεχίζοντας στα 78 μου.

Η αγάπη για τη μελισσοκομία με ωθεί να κάνω και αυτή την προσπάθεια, όχι από διαφημιστική διάθεση αλλά από αντικειμενική παράθεση έγκυρων πληροφοριών(1), της 25ετίας μου, που συνεχίζονται με νέες. Ομολογώ όμως ότι με πιέζει και ένα συναίσθημα «εκτόνωσης» ότι εκπληρώνω και ένα χρέος μου, σ’ αυτά τα «ζωηφόρα» έντομα, που γέμισαν τη ζωή μου, μου χάρισαν άσκηση, περιπέτεια και υγεία. Κύρια όμως δύναμη να τα αγαπήσω πολύ. Η μελισσοκομία είναι αγάπη, έρωτας, δραστηριότητα «ΖΩΗΣ»! Δεν είναι καφενείο, ποδόσφαιρο, αθλοθέαμα, κυνήγι και αμφισβητούμενη πολιτικό – περιβαλλοντική φιλολογία. Είναι μόχθος ζωής για τη ζωή αυτής της ιδανικής και προκομμένης κοινωνίας των μελισσών το «πρότυπο» για τη δική μας. Δόθηκε από τον Δημιουργό και αν χαθεί, θα ακολουθήσει και εξαφάνιση της ζωής στη Γη μας. Με αυτά τα λίγα «απαισιόδοξα» ας προχωρήσουμε με «αισιοδοξία».

Προλογίζοντας λοιπόν την προσπάθεια κατάρτισης αυτού του θεματολογίου – το οποίο δεν  υπάρχει – πιστεύω ότι θα φανεί πολύ χρήσιμο, αφού διευκολύνει την αναζήτηση μελισσοκομικής γνώσης, τη συμπλήρωση και αναβίωσή της, με βάση τις πρωτότυπες – έγκυρες πηγές,στις οποίες περιλαμβάνονται τα υπάρχοντα έγκριτα και σύγχρονα περιοδικά: Μελισσοκομικό Βήμα, Μελισσοκομική Επιθεώρηση και Μελισσοκόμος, αλλά και άλλες βάσιμες πηγές εγχώριας και ξένης ενημέρωσης. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν πολύτιμο οδηγό και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους μελισσοκόμους για σωστή δουλειά.

Όμως όλη αυτή η συνολική μελισσοκομική γνώση που προσφέρεται, με τον καιρό ξεχνιέται, ανανεώνεται ή και διαφοροποιείται, με αποτέλεσμα να απομένει μόνο ένας κατασταλαγμένος βιωματικός πυρήνας μελισσοκομικής εμπειρίας, που γίνεται ανεπαρκής για τη δουλειά του μελισσοκόμου, αφού του διαφεύγουν  σημαντικές γνώσεις που πρέπει να τις αναζητήσει και αυτό είναι αξιόλογη προσπάθεια για τη δουλειά του, αφού του προσφέρει συνεχώς μία συνδυασμένη, συγκριτική, σύγχρονη, επομένως πλήρη και σωστή ενημέρωση, για να αποφεύγει πρακτικά λάθη, όπως π.χ. 

τη χρήση τερραμυκήνης (ακόμη και σήμερα και μάλιστα προληπτικά) κατά σηψιγονίας ή

τη χρήση παραδιχλωροβενζόλιου κατά κηρόσκορου ή

τη χρήση ζάχαρης για ανάπτυξη και ξεχειμώνιασμα του μελισσοκομείου ή

ακόμη τη χρήση Φουμιντίλ (εισαγόμενο) κατά νοσεμίασης

και άλλα πολλά, που πρέπει να ξεκαθαριστούν, για καλύτερη προστασία του μελισσοκομείου και των προϊόντων του.

Σ’ αυτό λοιπόν το τελευταίο, δίνει βοήθεια το υπόψη ευρετήριο, που αναθεωρεί και εκσυγχρονίζει τη μελισσοκομική γνώση με: «συσχέτιση» και «συγκέντρωση κατά θέμα» όλων των μελισσοκομικών πληροφοριών, με την παραπομπή στις δημοσιευμένες πηγές των ειδικών του κλάδου ή και σε «έγκυρη» περίληψη του περιεχομένου τους, για τη διευκόλυνση κατάλληλης μελισσοκομικής πρακτικής.

Βέβαια, η προσπάθεια για τη σύνταξη του υπόψη και παρατιθέμενου ευρετηρίου άρχισε με σκοπό τη δική μου διευκόλυνση στην   υπερ/25ετή μου μελισσοκομική ενασχόληση, (που συνεχίζω παρά  την προχωρημένη ηλικία μου  των  82  μου). Είναι  η  αγάπη  προς το «ΖΩΗΦΟΡΟ» αυτό έντομο τη «ΜΕΛΙΣΣΑ» που με ωθεί να τη μοιραστώ με τους συναδέλφους μελισσοκόμους, αυτούς που τη χρειάζονται και τη ζητούν. Όχι αυτούς που τα «ξέρουν όλα»! και τα διαλαλούν επιδεικτικά (σαν μεγαλομελισσοδασκαλοκήρυκες) στην παρέα του καφενείου.

Το «πιστεύω» μου, είναι να μοιράζομαι ταπεινά το κάθε χρήσιμο της γνώσης, που απόκτησα από άλλους ή από μελέτη ειδικών που το έγραψαν και θα το κάνω αυτό και όταν, πάψω από ηλικία ή άλλο λόγο να είμαι μελισσοκόμος, αλλά θα εξακολουθώ να διαβάζω για τις μέλισσες από αγάπη, να μαθαίνω τα νέα τους και ας μου το συγχωρήσουν αυτό το πείσμα μου οι υπόλοιποι.

Με μελισσοκομική λοιπόν αγάπη και ευχές για καλό ξεχειμώνιασμα των μελισσών μας.

Τριαντάφυλλος .Βολιώτης  (Συνταξιούχος Διευθυντής Υπουργείου Υγείας και σε  θέματα  οργάνωσης . Και Μελισσοκόμος από το 1988  στη  συνέχεια μέχρι  σήμερα , με τη  μελισσοκομική ιστοσελίδα  tomelissi  wordpress.com  από 13/12/2012   μέχρι   σήμερα  10/4/2016….(αναρτήσεις 595 και επισκέψεις 630.443 από  όλες   τις  χώρες),που  θα  συνεχιστεί για  τα  νεώτερα και  σημαντικά   της  μελισσοκομίας,όσο  είναι δυνατό.

Ευχαριστούμε  τους  επισκέπτες μελισσοκόμους  όλου  του  κόσμου μας, για  την απρόσμενη   συντροφιά  τους ,που  γέμισαν  τη ψυχή μου.

Νέο  Ηράκλειο Αττικής ,10  Απριλίου 2016

Σχολιάστε