ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (1)


αρχείο λήψηςΜε παραπομπή στις πηγές τους:

1) Για να εκμεταλλευτούμε αποδοτικά μία στοχευμένη ανθοφορία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα μελίσσια δύο μάνες, που θα αποδώσουν αυξημένο πληθυσμό συλλεκτριών.Όμως 20 μέρες πριν την έναρξη της εκμετάλλευσης πρέπει να αφαιρέσουμε τη μία βασίλισσα ,για να μειωθεί ο γόνος, που η εκτροφή του καταναλώνει  μέλι ,αλλά και το διάφραγμα που χωρίζει τις βασίλισσες, αφού μειώνει τη συλλογή.

2)Το ορφάνεμα των μελισσιών για παραγωγή βασιλισσών είναι επίφοβο,γιατί καθυστερεί τα μελίσσια και δεν δίνει πάντα ποιοτικές βασίλισσες.Πρέπει λοιπόν  να περιμένουμε τον αναγκαίο χρόνο να διαπιστώσουμε την παραγωγή σφραγισμένου εργατικού γόνου ,γιατί οι νέες βασίλισσες στην αρχή  είναι κηφηνογόνες και αν δεν  στρώσουν εργατικό γόνο τις αποσύρουμε και συνενώνουμε το μελίσσι με άλλο,για ενδυνάμωσή του, αφού θα έχει μειωμένο πληθυσμό .

3)Στα βαμβάκια καλλιεργούνται πλέον υβρίδια,που δεν αποδίδουν ποσότητα μελιού,γίνονται και πολλοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα και χάνονται μέλισσες.Αλλά σε πολλές περιπτώσεις  οι σπόροι τους είναι εμποτισμένοι με τα νέας γενιάς φυτοφάρμακα,που λέγονται Νεονικοτινοειδή, μεταφέρονται μέσα στα φυτά και γιαυτό τα λένε διασυστημικά και φθάνουν  στα άνθη και  στο νέκταρ που θα συλλέξουν οι μέλισσες.Επομένως είναι μεγάλο το ρίσκο να μεταφερθούν τα μελίσσια στα βαμβάκια,γιαυτό στην εποχή του βαμβακιού προτείνεται η αναζήτηση άλλης μελισσοβοσκής,όπως καστανιάς,βελανιδιάς,παραποτάμιες και τελικά τα πεύκα.

4) Καλλυντικά και άλλα σκευάσματα από μελισσοκομικά και άλλα φυσικά προϊόντα παράγονται για κυκλοφορία και χρήση,σύμφωνα με την Οδηγία 76/768 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1976  και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του Εθνικού Οργανισμού  Φαρμάκων ,Μεογείων 284 Αθήνα, τηλέφωνο 2132040000 .-

5)Η μετακίνηση μελισσιού 50 μέτρα από τη θέση το αδυνατίζει με απώλεια του πληθυσμού που θα καταφύγει στα μελίσσια που είναι  τα γειτονικά της θέσης που ήταν η μετακινημένη κυψέλη.

6)Οι εκκολαπτόμενες βασίλισσες δεν πρέπει να ενοχληθούν για 10-15 μέρες,γιατί παρουσιάζουν νευρικότητα κινήσεων και τις θανατώνουν οι μέλισσες και η επανάληψη της προσπάθειας για νέα βασίλισσα καταλήγει σε αρενοτόκα.

7)Η μέθοδος αυτόματης ανανέωσης των βασιλισσών μετά το τέλος της αθοφορίας, που λέγεται μέθοδος Τσάπμαν ,είναι απλά ορφάνεμα των μελισσιών και τίποτα άλλο.Καθυστερεί τα μελίσσια περισσότερο από ένα μήνα και συνοδεύεται από τα μειονεκτήματα των μελισσιών.Έτσι ο εμβολιασμός  έτοιμων βασιλικών κελιών που θα χρειαστεί μετά το αδιέξοδο, θα καθυστερήσει όλα τα δυνατά μελίσσια,για να αποκτήσει το καθένα βασίλισσα με ρίσκο να αποτύχει η αποδοχή ,η εκκόλαψη η σύζευξη και η έναρξη ωοτοκίας.Ενώ χρειάζεται μία βασσιλοτροφία με καθυστέρηση λίγων μελισσιών,με γενετικό υλικό (αυγογέννα) από άριστα μελίσσια του μελισσοκομείου,με μεγάλο αριθμό βασιλικών κελιών ,που 2 μέρες πριν την εκκόλαψη εισάγονται  σε ορφανά μελίσσια,προστατευμένα σε κατάλληλο περιτύλιγμα αλουμινόφυλλου της κουζίνας με ελεύθερη τη μύτη του κελιού, τόσο ,που να μπορεί να βγει η βασίλισσα.

8)Τροφοδοσία μελισσιών στην ανθοφοία είναι νοθεία του μελιού.

9)Καλές βασίλισσες εκτρέφονται σε δυνατό μελίσσι με πολύ πληθυσμό και πολλές παραμάνες ,που θα δώσουν βασιλικό πολτό,αλλά και από προνύμφη,που από την αρχή της εκκόλαψή της και στη συνέχεια θα τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό.Όμως σε ένα δυνατό μελίσσι μπορούμε να εκτρέφουμε περίπου 10 κελιά.

10) Για την καταπολέμηση του κηρόσκορου στις άδειες κηρήθρες, ακίνδυνα χρησιμοποιούμε το σκεύασμα Β 401 του βάκιλλου της θουρυγκίας,αναλυμένου σε νερό , ένα  βάκιλος και  20 μέρη νερό.

11) Η συντήρηση στις κηρήθρες γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των συν 10  βαθμών Κελσίου ,δηλαδή μία αποθήκη χωρίς θέρμανση το χειμώνα είναι κατάλληλη γιαυτό.Όμως την άνοιξη και το καλοκαίρι θέλουν κατάψυξη ( επέμβαση με το Β401 (ή  θειάφι-αναθυμιάσεις εναντίον του κηρόσκορου,αλλά το θειάφι ας αποφεύγεται για  την προστασία της ποιότητας του μελιού.  Όμως  η ανάρτησή μας  στις 17/2/2014 περιέχει εύκολο τρόπο καταπολέμησης του κηρόσκορου.Και αυτό είναι σημαντικό ,να έχουμε καλοσυντηρημένες κηρήθρες με γύρη(δηλαδή πρωτεϊνη ) για εκμετάλλευση του πεύκου,που  δεν υπάρχει γύρη.

12)Η συνταγή για τη γυρεόπιτα των μελισσιών είναι: 6 κιλά γύρης διαλυμένης σε 1,3 λίτρα χλιαρό νερό ,στους 40 βαθμούς ,για περίπου 1/2 της ώρας,ώστε να διαλυθεί καλά η γύρη.Προσθέτουμε 6 κιλά ζάχαρης άχνη χωρίς άμυλο,που το βάζουν για να μην πετρώνει η ζάχαρη που χρησιμοποιείται στα ζαχαροπλαστεία.(Όμως η ζάχαρη να είναι ελληνική  και να το γράφει στο πακέτο με την ελληνική  σημαιούλα( γιατί υπάρχουν και εισαγόμενες,απαράδεκτων καλλιεργειών).Και προσθέτουμε και λίγο μέλι  για να γίνει ζυμάρι,που δεν κολλάει στις χούφτες μας με το τελείωμα του ζυμώματος.Και το συντηρούμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.Δίνουμε 200-300 γραμμάρια γυρεόπιτας σε κάθε μελίσσι, κατά προσέγγυση ,(κάθε εβδομάδα,ανάλογα και με τη γύρη της περιοχής).

Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση τόμος 2013 σελίδα 322( και με δικές μας βάσιμες συμπληρώσεις).-

tomelissi.wordpress.com         (11/10/2013)

1 thoughts on “ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (1)

  1. ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε
    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ 7
    ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ. 19004
    email c.beckas @gmail.com

    ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ : XΡ. ΜΠΕΚΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
    Κύριος σκοπός μας είναι η αποφυγή της σμηνουργίας των μελισσιών του μελισσοκομείου και για το λόγο αυτό, επινόησα μια μέθοδο την οποία εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος η οποία με έχει βοηθήσει και με έχει απαλλάξει από την κοπιαστική εργασία να εντοπίσω ποια μελίσσια πρόκειται να σμηνουργήσουν και να προβώ σε μέτρα καταστολής της σμηνουργίας (χάλασμα βασιλικών κελιών) καθώς και να δημιουργήσω νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες. Την παραδίνω σε όλους τους μελισσοκόμους της επικράτειας και εύχομαι να την κάνουν πράξη .
    Όταν το μελίσσι αναπτύσσεται την άνοιξη και ο πληθυσμός του αυξηθεί στο σημείο του να πατήσει το ένατο με δέκατο πλαίσιο και να έχει επτά με οκτώ πλαίσια γόνο, δε βάζουμε πάτωμα αλλά παίρνουμε μια νέα άδεια κυψέλη και την τοποθετούμε δίπλα στο μελίσσι που πρόκειται να εφαρμόσουμε την μέθοδο.
    Αφαιρούμε από το μελίσσι τη μία πλευρά των πλαισίων στην κυψέλη, την ποιο δυνατή σε πληθυσμούς, παίρνοντας δύο η τρία πλαίσια γόνο ανάλογα μαζί με τον πληθυσμό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και ένα πλαίσιο με γόνο νεαρής ηλικίας καθώς και ένα τελάρο με προμήθειες (μέλι) αφού πρώτα τινάξουμε όλα τα πλαίσια που αφαιρούμε μέσα στην κυψέλη για να μην πάρουμε την βασίλισσα.
    Τοποθετούμε τα πλαίσια που έχουμε τινάξει και που δεν έχουν μέλισσες στην νέα άδεια κυψέλη που έχουμε δίπλα μας φροντίζοντας να προσθέσουμε ένα πλαίσιο κατά προτίμηση χτισμένο στην πλευρά του ξύλου της κυψέλης. Έτσι στην άδεια από μέλισσες κυψέλη έχουμε συνολικά πέντε πλαίσια: τρία πλαίσια γόνο (ανοιχτό και σφραγισμένο), ένα πλαίσιο με μέλι και ακόμη ένα πλαίσιο που τοποθετήσαμε.
    Στην συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τις μέλισσες που έχει τη βασίλισσα και τη μετακινούμε δέκα μέτρα αριστερά ή δεξιά ή πίσω από την αρχική της θέση, τοποθετούμε μετά αριστερά και δεξιά του γόνου νέα χτισμένα πλαίσια για να τα γεννήσει η βασίλισσα και ταΐζουμε το μελίσσι κατά προτίμηση με δύο κιλά ζαχαροζύμαρο επειδή χάνει τις συλλέκτριες του. Στην θέση ακριβώς που ήταν η αρχική κυψέλη τοποθετούμε την νέα κυψέλη των πέντε πλαισίων που είναι άδεια από μέλισσες με τους γόνους (πέντε πλαίσια) και πάνω στα πλαίσια βάζουμε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο, καλό θα είναι η νέα κυψέλη που τοποθετήσαμε στην θέση της αρχικής να έχει ίδιο χρώμα με την αρχική της κυψέλης που μετακινήσαμε για να αποφύγουμε την παραπλάνηση.
    Η νέα ορφανή από βασίλισσα κυψέλη παίρνει σε λίγες ώρες όλες τις συλλέκτριες από την αρχική που μετακινήσαμε και γεμίζουν από μέλισσες και τα πέντε πλαίσια που είχαμε τοποθετήσει . Οι μέλισσες αυτές είναι συλλέκτριες, αλλάζουν εργασία, γίνονται παραμάνες και περιποιούνται τον γόνο κάνοντας ωραία βασιλικά κελιά. Μετά δέκα ημέρες από την ενέργεια αυτή πηγαίνουμε στην ορφανή από βασίλισσα κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά αφήνοντας το καλύτερο, εάν όμως θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό, αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο, με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο και να απομακρυνθούμε στα πέντε χιλιόμετρα.
    Με τον τρόπο αυτό δύο νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε δύο νέα μελίσσια. Εάν θέλουμε να πάρουμε μέλια το φθινόπωρο από το πεύκο δε χωρίζουμε το νέο μελίσσι στα δύο. Το μελίσσι αυτό αναπτύσσεται γρήγορα και το φθινόπωρο έχει οκτώ με εννέα πλαίσια πληθυσμό.
    Το αρχικό μελίσσι που μετακινήσαμε με την βασίλισσα μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες έχει φτιάξει τους πληθυσμούς του και έχει γίνει δεκάρι, αν δεν έχει περάσει η εποχή της σμηνουργίας και η άνοιξη με τις ανθοφορίες είναι πολύ καλή και θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σμηνουργίας κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες που κάναμε την πρώτη φορά αφαιρώντας αυτήν την φορά μόνο δύο πλαίσια γόνο και ένα με προμήθειες. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι και μόλις περάσει η περίοδος της σμηνουργίας τοποθετούμε πάτωμα στο αρχικό και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλαιά βασίλισσα ή το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι που έχει γίνει έξι με επτά πλαίσια και πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε τα εξής :
    1. Είναι πολύ γρήγορη μέθοδος και καθόλου κοπιαστική διότι δεν καθυστερούμε στην αναζήτηση βασίλισσας.
    2. Γνωρίζουμε που είναι η βασίλισσα και που είναι το ορφανό μελίσσι επειδή δεν κόβουμε το μελίσσι στην μέση.
    3. Αποφεύγουμε τη σμηνουργία αποφορτίζοντας το αρχικό μελίσσι από πληθυσμούς και αποφεύγουμε την κοπιαστική εργασία του χαλάσματος κάθε εβδομάδα βασιλικών κελιών στα μελίσσια που πρόκειται να σμηνουργήσουν.
    4. Δημιουργούμε δύο ή τρία νέα μελίσσια.
    5. Έχουμε επιλογές να κρατήσουμε τα νέα μελίσσια η να τα ενώσουμε και να πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια.
    6. Αποφεύγουμε την εύρεση νέας τοποθεσίας και τη μετακίνηση στα πέντε χιλιόμετρα στα νέα μελίσσια που δημιουργήσαμε.
    Η μέθοδος που περιγράφω είναι δοκιμασμένη τέσσερα χρόνια και έχει μόνο πλεονεκτήματα, ως μοναδικό περιοριστικό παράγοντα αναφέρω το ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν δεν έχει καλό καιρό δηλαδή α) κρύο, βροχές και γ) δυνατούς ανέμους για να μπορούν να πετούν οι συλλέκτριες. Στην Μακεδονική μέλισσα η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται όταν οι πληθυσμοί είναι στα επτά πλαίσια για την αποφυγή της σμηνουργίας.
    Γνωρίζοντας το μόχθο του Έλληνα Μελισσοκόμου μιας και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια αποφάσισα να κοινοποιήσω την μέθοδο αυτή στους μελισσοκόμους της επικράτειας για να τους απαλλάξω : 1)από την κοπιαστική εργασία και 2) να έχουν την δυνατότητα της επιλογής : ή να ενώσουν τα νέα μελίσσια με το αρχικό και να πάνε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια ή να φτιάξουν νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες.

    ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε

    ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε
    ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ 7
    ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ. 19004
    email c.beckas @gmail.com

    ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ : XΡ. ΜΠΕΚΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
    Κύριος σκοπός μας είναι η αποφυγή της σμηνουργίας των μελισσιών του μελισσοκομείου και για το λόγο αυτό, επινόησα μια μέθοδο την οποία εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος η οποία με έχει βοηθήσει και με έχει απαλλάξει από την κοπιαστική εργασία να εντοπίσω ποια μελίσσια πρόκειται να σμηνουργήσουν και να προβώ σε μέτρα καταστολής της σμηνουργίας (χάλασμα βασιλικών κελιών) καθώς και να δημιουργήσω νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες. Την παραδίνω σε όλους τους μελισσοκόμους της επικράτειας και εύχομαι να την κάνουν πράξη .
    Όταν το μελίσσι αναπτύσσεται την άνοιξη και ο πληθυσμός του αυξηθεί στο σημείο του να πατήσει το ένατο με δέκατο πλαίσιο και να έχει επτά με οκτώ πλαίσια γόνο, δε βάζουμε πάτωμα αλλά παίρνουμε μια νέα άδεια κυψέλη και την τοποθετούμε δίπλα στο μελίσσι που πρόκειται να εφαρμόσουμε την μέθοδο.
    Αφαιρούμε από το μελίσσι τη μία πλευρά των πλαισίων στην κυψέλη, την ποιο δυνατή σε πληθυσμούς, παίρνοντας δύο η τρία πλαίσια γόνο ανάλογα μαζί με τον πληθυσμό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και ένα πλαίσιο με γόνο νεαρής ηλικίας καθώς και ένα τελάρο με προμήθειες (μέλι) αφού πρώτα τινάξουμε όλα τα πλαίσια που αφαιρούμε μέσα στην κυψέλη για να μην πάρουμε την βασίλισσα.
    Τοποθετούμε τα πλαίσια που έχουμε τινάξει και που δεν έχουν μέλισσες στην νέα άδεια κυψέλη που έχουμε δίπλα μας φροντίζοντας να προσθέσουμε ένα πλαίσιο κατά προτίμηση χτισμένο στην πλευρά του ξύλου της κυψέλης. Έτσι στην άδεια από μέλισσες κυψέλη έχουμε συνολικά πέντε πλαίσια: τρία πλαίσια γόνο (ανοιχτό και σφραγισμένο), ένα πλαίσιο με μέλι και ακόμη ένα πλαίσιο που τοποθετήσαμε.
    Στην συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τις μέλισσες που έχει τη βασίλισσα και τη μετακινούμε δέκα μέτρα αριστερά ή δεξιά ή πίσω από την αρχική της θέση, τοποθετούμε μετά αριστερά και δεξιά του γόνου νέα χτισμένα πλαίσια για να τα γεννήσει η βασίλισσα και ταΐζουμε το μελίσσι κατά προτίμηση με δύο κιλά ζαχαροζύμαρο επειδή χάνει τις συλλέκτριες του. Στην θέση ακριβώς που ήταν η αρχική κυψέλη τοποθετούμε την νέα κυψέλη των πέντε πλαισίων που είναι άδεια από μέλισσες με τους γόνους (πέντε πλαίσια) και πάνω στα πλαίσια βάζουμε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο, καλό θα είναι η νέα κυψέλη που τοποθετήσαμε στην θέση της αρχικής να έχει ίδιο χρώμα με την αρχική της κυψέλης που μετακινήσαμε για να αποφύγουμε την παραπλάνηση.
    Η νέα ορφανή από βασίλισσα κυψέλη παίρνει σε λίγες ώρες όλες τις συλλέκτριες από την αρχική που μετακινήσαμε και γεμίζουν από μέλισσες και τα πέντε πλαίσια που είχαμε τοποθετήσει . Οι μέλισσες αυτές είναι συλλέκτριες, αλλάζουν εργασία, γίνονται παραμάνες και περιποιούνται τον γόνο κάνοντας ωραία βασιλικά κελιά. Μετά δέκα ημέρες από την ενέργεια αυτή πηγαίνουμε στην ορφανή από βασίλισσα κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά αφήνοντας το καλύτερο, εάν όμως θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό, αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο, με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο και να απομακρυνθούμε στα πέντε χιλιόμετρα.
    Με τον τρόπο αυτό δύο νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε δύο νέα μελίσσια. Εάν θέλουμε να πάρουμε μέλια το φθινόπωρο από το πεύκο δε χωρίζουμε το νέο μελίσσι στα δύο. Το μελίσσι αυτό αναπτύσσεται γρήγορα και το φθινόπωρο έχει οκτώ με εννέα πλαίσια πληθυσμό.
    Το αρχικό μελίσσι που μετακινήσαμε με την βασίλισσα μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες έχει φτιάξει τους πληθυσμούς του και έχει γίνει δεκάρι, αν δεν έχει περάσει η εποχή της σμηνουργίας και η άνοιξη με τις ανθοφορίες είναι πολύ καλή και θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σμηνουργίας κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες που κάναμε την πρώτη φορά αφαιρώντας αυτήν την φορά μόνο δύο πλαίσια γόνο και ένα με προμήθειες. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι και μόλις περάσει η περίοδος της σμηνουργίας τοποθετούμε πάτωμα στο αρχικό και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλαιά βασίλισσα ή το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι που έχει γίνει έξι με επτά πλαίσια και πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε τα εξής :
    1. Είναι πολύ γρήγορη μέθοδος και καθόλου κοπιαστική διότι δεν καθυστερούμε στην αναζήτηση βασίλισσας.
    2. Γνωρίζουμε που είναι η βασίλισσα και που είναι το ορφανό μελίσσι επειδή δεν κόβουμε το μελίσσι στην μέση.
    3. Αποφεύγουμε τη σμηνουργία αποφορτίζοντας το αρχικό μελίσσι από πληθυσμούς και αποφεύγουμε την κοπιαστική εργασία του χαλάσματος κάθε εβδομάδα βασιλικών κελιών στα μελίσσια που πρόκειται να σμηνουργήσουν.
    4. Δημιουργούμε δύο ή τρία νέα μελίσσια.
    5. Έχουμε επιλογές να κρατήσουμε τα νέα μελίσσια η να τα ενώσουμε και να πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια.
    6. Αποφεύγουμε την εύρεση νέας τοποθεσίας και τη μετακίνηση στα πέντε χιλιόμετρα στα νέα μελίσσια που δημιουργήσαμε.
    Η μέθοδος που περιγράφω είναι δοκιμασμένη τέσσερα χρόνια και έχει μόνο πλεονεκτήματα, ως μοναδικό περιοριστικό παράγοντα αναφέρω το ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν δεν έχει καλό καιρό δηλαδή α) κρύο, βροχές και γ) δυνατούς ανέμους για να μπορούν να πετούν οι συλλέκτριες. Στην Μακεδονική μέλισσα η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται όταν οι πληθυσμοί είναι στα επτά πλαίσια για την αποφυγή της σμηνουργίας.
    Γνωρίζοντας το μόχθο του Έλληνα Μελισσοκόμου μιας και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια αποφάσισα να κοινοποιήσω την μέθοδο αυτή στους μελισσοκόμους της επικράτειας για να τους απαλλάξω : 1)από την κοπιαστική εργασία και 2) να έχουν την δυνατότητα της επιλογής : ή να ενώσουν τα νέα μελίσσια με το αρχικό και να πάνε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια ή να φτιάξουν νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες.

    ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε

Σχολιάστε